Kako uspješno zaštititi imunitet djece u školama i vrtićima

Biorela® Choco Immuno Kids preporučuje se za ciljanu nutritivnu podršku tokom zime, nakon čega se može uzimati Biorela® Choco Multi Kids.

45800 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Vrtići i škole su važne ustanove u našim životima u kojima stičemo brojne vještine i znanja. No, u njima ne uče samo djeca, već su to i mjesta „treninga“ njihovog imuniteta. Kako bi se razvio, imuni sistem se mora suočiti s patogenim mikroorganizmima koje će kasnije prepoznavati i uspješno ih uništavati. A prve lekcije stiču se upravo u vrtićima i školskim klupama.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Tokom igre i druženja, dodirivanja raznih predmeta i površina, zagrljaja, smijeha i razgovora, djeca se ne mogu odbraniti od napada raznih virusa, bakterija, ali i gljivica ili parazita. Statistike govore o tome da djeca od prehlade obole čak osam do deset puta godišnje, a gdje su zarazne bolesti poput gripe, streptokoknih bolesti (uglavnom grla), infekcija respiratornim sincicijskim virusom (RSV), enteroviroza i drugih.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Nije rijetkost da se roditelji požale na izostanke s posla zbog dječjih bolesti, a nerijetko s djecom i „podijele“ zarazne bolesti. Stoga se opravdano postavlja pitanje kako zaštititi imunitet djece.

Ovom prilikom donosimo vam tri važna savjeta za snažan imunitet. Pritom nemojte zaboraviti da je upravo djetinjstvo vrijeme u kojem se razvijaju zdrave navike za čitav život.

1. Dovoljno sna

Poznato je da manjak sna slabi odbrambenu sposobnost organizma. Stoga se djeca koja idu u vrtiće i škole moraju dobro naspavati. Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), djeci uzrasta od jedne do tri godine preporučuje se 12 do 14 sati sna, od tri do pet godina 11 do 13 sati sna, a mališanima u dobi od pet do deset godina bilo bi potrebno 10 do 11 sati sna. S godinama se potreba za snom smanjuje, ali čak i u uzrastu između 10 i 17 godina trebalo bi spavati barem 8,5 sati.

2. Raznolika i zdrava ishrana

Ishrana djece nije važna samo zbog snažnog imuniteta, već je ključna za njihov pravilan rast i razvoj. Najjednostavniji savjet jeste da jelovnik za djecu koja pohađaju vrtiće i škole slažete prema piramidi zdrave ishrane na čijem su dnu žitarice, proizvodi od žitarica i krompir, potom slijede voće i povrće, zatim meso, mesne prerađevine, riba, jaja i mahunarke, pri vrhu su mlijeko i mliječni proizvodi, a posljednja i najmanje zastupljena stavka su masnoće, so i šećer.

3. Fizička aktivnost

Iako se preporuke o minimalnoj fizičkoj aktivnosti kod djece razlikuju, težite tome da vaše dijete provede barem sat vremena dnevno u intenzivnom pokretu, bilo da se bavi nekim sportom, vozi bicikl ili juri okolo igrajući se s prijateljima. Pojednostavljeno, riječ je o aktivnostima u kojima srce brzo kuca, a tijelo se znoji.

Biorela Choco Immuno Kids
foto: Biorela Choco Immuno Kids

CILJANA PODRŠKA IMUNITETU DJECE

Kako bi se imunitet djece u vrtićima i školama lakše nosio s izazovima, preporučujemo da u njihovu prehranu uključite i dodatak prehrani koji će dodatno zaštititi odbrambene snage organizma.

Biorela® Choco Immuno Kids jedinstvena je kombinacija beta-glukana, cinka, vitamina D i dobrih bakterija za snažan imunitet vaših mališana u vrtićima i školama. Ovaj dodatak ishrani u obliku prutića od prave mliječne čokolade doprinijeće zdravoj crijevnoj mikroflori koja je jedan od temelja dobrog zdravlja i imuniteta. Uz ove prednosti Biorela® Choco Immuno Kids poslužiće i kao prava poslastica kojom će se zasladiti nakon zdravog obroka.

Sastojci Biorele® Choco Immuno Kids su prirodni, visoko prečišćeni beta-glukani iz kvasca, vitamin D3 i cink u 100% preporučenoj dnevnoj dozi kao i vrhunski soj dobrih* bifidobakterija (*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavi), a djeca ih uzimaju u obliku prutića od prave mliječne čokolade – jednom dnevno.

Vitamin D i probiotik dodatno pojačavaju snagu imuniteta kod djece.

Biorela® Choco Immuno Kids preporučuje se za ciljanu nutritivnu podršku tokom zime, nakon čega se može uzimati Biorela® Choco Multi Kids. Oba proizvoda dostupna su u svim Tea Medica i drugim, bolje opremljenim apotekama.

Tea Medica
foto: Tea Medica