Zašto su mi stopala hladna?

Neki uzroci hladnih stopala, poput hipotiroidizma i anemije, mogu se liječiti ljekovima

6872 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi će u nekom trenutku svog života doživjeti hladnoću u stopalima. Neki uzroci hladnoće su privremeni i bezopasni, ali drugi mogu ukazivati na ozbiljnija zdravstvena stanja.

Šta izaziva hladna stopala?

Postoji nekoliko različitih uzroka hladnih stopala. Ponekad je najjednostavniji razlog nedostatak toplote. Ako ste u farmerkama i majici i stopala su vam bosa, ima smisla da osjetite hladnoću u stopalima. Međutim, postoje i drugi uzroci.

Slaba cirkulacija

Ovo je jedan od najčešćih uzroka hladnih stopala. Loša cirkulacija može otežati dotok dovoljno tople krvi do stopala, čineći ih tako hladnijim od ostatka tijela.Problemi sa cirkulacijom mogu nastati kao rezultat srčanog oboljenja, gdje se srce bori da pumpa krv kroz tijelo dovoljno brzo. Pušenje takođe može uzrokovati lošu cirkulaciju.

Anemija

Anemija se razvija kada imate nedostatak crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina. Ovo je još jedan čest uzrok hladnih stopala, posebno u teškim slučajevima anemije. Anemija zbog nedostatka gvožđa može se pojaviti čak i kod inače zdravih ljudi. Relativno lako se može liječiti promjenama u ishrani i uzimanjem suplemenata.

Dijabetes tipa 1 i tipa 2

Dijabetes može uzrokovati ne samo stopala hladna na dodir, već i stopala koja su hladna zbog oštećenja živaca. Drugi simptomi mogu uključivati utrnulost ili peckanje u stopalima. Ako primijetite bilo kakve simptome oštećenja živaca u stopalima, posjetite lekara i obratite posebnu pažnju na to da li ima posjekotina ili povreda na stopalu.

Hipotireoidizam

Ovo stanje se javlja kada je štitna žlijezda nedovoljno aktivna i ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače. Ovo ometa metabolizam u organizmu. Pošto metabolizam kontroliše i otkucaje srca i tjelesnu temperaturu, nedovoljno aktivna štitna žlijezda mogla bi doprinijeti smanjenoj cirkulaciji i hladnijim stopalima.

Drugi manje česti uzroci hladnih stopala uključuju:

- periferna vaskularna bolest ili suženje arterija usljed plakova

- Rainaudov fenomen

- arterioskleroza

- oštećenje nerava iz drugih uzroka

- Kada treba da odem kod ljekara?

Ako ste primijetili da imate hladna stopala, to nije razlog za hitnu posjetu ljekaru. Zakažite sastanak sa ljekarom što je prije moguće ako imate hladne noge i:

- rane na prstima kojima je potrebno dugo da zacijele

- umor

- promjenu u tjelesnoj masi

- groznica

- bol u zglobovima

- bilo kakve promjene na koži, poput osipa ili zadebljanja kože

Kako se dijagnostikuje uzrok hladnih stopala?

Vaš ljekar će obaviti fizički pregled i tražiti znakove traume ili oštećenja nerva pritiskom na različita područja na stopalima. Vjerovatno će naručiti laboratorijske pretrage, koje mogu provjeriti stanja poput anemije, dijabetesa ili hipotiroidizma.Ljekar će vam uraditi i elektrokardiogram (EKG), koji će mu/joj pomoći da procijeni rad vašeg srca, ako sumnja da su uzrok srčane bolesti ili slaba cirkulacija. Ako se sumnja na problem sa cirkulacijom, biće potreban i dopler krvnih sudova nogu.

Kako se liječe stanja koja izazivaju hladna stopala?

Tretman će u velikoj mjeri zavisiti od uzroka hladnih stopala. Generalno, ljekar će vjerovatno preporučiti redovno vježbanje za poboljšanje cirkulacije. Vježbanje takođe može pomoći u liječenju ili sprečavanju drugih stanja, uključujući srčana oboljenja.Neki uzroci hladnih stopala, poput hipotiroidizma i anemije, mogu se liječiti ljekovima. Vaš ljekar može propisati blokatore kalcijuma, koji mogu pomoći u otvaranju krvnih sudova, za stanja poput Rainaudovog fenomena ili određenih srčanih oboljenja.

Može li trudnoća izazvati hladna stopala?

Nije neobično imati hladne noge tokom trudnoće. To može biti iz više razloga. Tokom trudnoće, promjene u nivou hormona mogu uticati na autonomni nervni sistem, što može uticati na protok krvi u donje ekstremitete. Osim toga, veći bazalni metabolizam prisutan je tokom trudnoće. Zbog blago povišene temperature, okolni vazduh može biti hladan, posebno u donjim ekstremitetima.Anemija tokom trudnoće nije tipična i treba je procijeniti. Jutarnja mučnina sa povraćanjem može vas dovesti u negativan bilans azota i učiniti da vam bude hladno. Promjene u nivou hormona tokom trudnoće, posebno hormona štitne žlijezde, mogu nastati i uzrokovati smanjenu aktivnost štitne žlijezde. Ovo takođe može učiniti da vam bude hladno.

Bonus video: