Zašto treba jesti kisjeli kupus: Dobar je za imunitet…

Kisjeli kupus obiluje dijetalnim vlaknima i sadrži vitamine C i K, kalijum, kalcijum i fosfor

33584 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kisjeli kupus je fermentirani kupus. Tokom procesa fermentacije stvaraju se korisni probiotici ili 'žive bakterije', a ti probiotici daju kisjelom kupusu većinu njegovih svojstava koja su dobra za ljudsko zdravlje.

Kisjeli kupus obiluje dijetalnim vlaknima i sadrži vitamine C i K, kalijum, kalcijum i fosfor. Korisni probiotici koji se nalaze u kisjelom kupusu važni su za dobro probavno zdravlje. Sadrži i enzime koji pomažu tijelu da razgradi hranu na manje i lakše varljive molekule što zauzvrat pomaže tijelu da apsorbuje više hranljivih materija.

Kisjeli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a istraživanja su pokazala da probiotici pomažu u smanjenju nekih probavnih simetnji kao što su gasovi, nadutost i zatvor.

Takođe, kisjeli kupus jača imunološki sistem. Dobre bakterije iz kisjelog kupusa pomažu u održavanju zdrave sluznice probavnog sistema. Čvrsta crijevna sluznica sprječava da neželjene materije ili toksini 'cure' u tijelo i time prouzrokuju imunološki odgovor. Te iste bakterije takođe mogu podržati prirodna antitijela i smanjiti rizik od infekcija.

Kisjeli kupus je dobar izvor vlakana koja vam pomažu da duže ostanete siti. Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate probioticima kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od gojaznosti, ali potrebno je još istraživanja na tu temu, piše BBC.

Bonus video: