Veoma je važan za zdravlje: Znate li šta ja ćelijski stres?

Ćelijski stres utiče na naš nivo energije, mentalno zdravlje i san, a iako mnoge njegove uzroke ne možemo kontrolisati; mnogo toga je pod našom kontrolom; kao na primjer ishrana, vježbanje i san

6474 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi znamo kakav je osjećaj biti pod stresom, a nešto drukčiji, ćelijski stres, doživljavaju i naše ćelije. Prema riječima ljekara integrativne i funkcionalne medicine Marka Menolascina ćelijski stres se definiše kao stres koji unutar ćelije nastaje kad na nju negativno utiču spoljašnji i unutrašnji faktori, što ugrožava njenu sposobnost pravilnog funkcionisanja.

"Ćelijski stres utiče na naš nivo energije, mentalno zdravlje i san, a iako mnoge njegove uzroke ne možemo kontrolisati - poput godina i okoline - mnogo toga jeste pod našom kontrolom - ishrana, san i vježbanje", kaže Menolascin i dodaje da ćelijskom stresu najviše doprinose slobodni radikali koji rastu s godinama, lošim izborom načina života i nekim zdravstvenim problemima, piše Večernji list.

Prema miljenju ovog stručnjaka, ćelijski se stres svodi na mitohondrije koje je najbolje zamisliti kao elektrane koje pružaju energiju potrebnu za funkcionisanje cijelog tijela. Kad su ćelije pod stresom, taj je energetski sistem ugrožen, ali ako imaju pomoć ciljanih antioksidansa, mitohondrije mogu biti ključ savršenog zdravlja.

Prema Menolascinu, osim što stvaraju ćelijsku energiju, mitohondrije takođe stvaraju i slobodne radikale koji, kad se akumulišu u organizmu, mogu izazvati oksidativni stres (slično kao kad jabuka potamni jer je izložena kiseoniku) koji može isto tako da ubrza proces starenja i utiče na naše zdravlje, a da bi se to spriječilo, ključni su antioksidansi.

Antioksidansi su kao sunđeri koji brišu suvišne slobodne radikale – rekao je Menolascino, ali njihov nivo u tijelu se s godinama smanjuje, zbog čega je s godinama nužno povećati unos hrane bogate antioksidantima.

"Svako bi trebao da zna da svaka ćelija u tijelu ima fabriku energije poznatu kao mitohondrije, a kad one mogu ispravno da rade svoj posao, sa što manje slobodnih radikala koji ih ometaju, imamo zdrave ćelije", objasnio je ljekar koji kaže kako svakodnevno posmatra različite nalaze krvi: markere upale, nivo toksičnosti, oštećenja slobodnih radikala, sve znakove oštećenih ćelija.

"Ipak, najdjelotvornije mogu da procijenim zdravlje nečijih ćelija ako čujem kakve su mu životne navike i nivo energije na dnevnoj bazi, seksualna želja i funkcija, aktivnosti, obrasci spavanja, raspoloženje i nivo sreće", zaključio je razina sreće! – zaključio je Menolascin.

Bonus video: