COVID 19 i Bolesti pluća

Specijalna bolnica Ars Medica nudi mogućnost pcr testiranja, kao i brzih antigenskih i seroloških testova, kako bi i pacijenti i zdravstveno osoblje mogli sigurno da uđu u postupak liječenja.

26083 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ars Medica
Foto: Ars Medica

„Oporavak pacijenta i dugotrajno zdravlje pluća zavise od kvaliteta njege i pravovremene reakcije“

Poput svih respiratornih bolesti, COVID 19 moze da izazove dugotrajne posledice na plućima – objašnjava Dr Vesna Bešić, specijalista pneumoftiziologije u Specijalnoj bolnici Ars Medica.

Ars Medica
foto: Ars Medica

KAKO COVID 19 utiče na pluća?

Teški slučajevi COVID 19 mogu da rezultiraju znacajnim pro-inflamatornim stanjem, a samim tim i kritičnim bolestima, komplikacijama i sindromima.

Komplikacije poput pneumonije, i u najtežim slučajevima akutni respiratorni sindrom mogu izazvati dugotrajne posljedice poput otežanog disanja i stvaranja trajnih ožiljaka na plućima. Čak i nakon prolaska bolesti, povrede na plućima mogu da rezultiraju otežanim disanjem za čiji oporavak može biti potrebno nekoliko mjeseci.

Kako naš imuni sistem ulaže veliki napor u borbi protiv virusa, tijelo ostaje ranjivo na ostale bakterijske ili virusne infekcije koje nisu vezane sa covid-om – a koje se definišu kao superinfekcije. Takve infekcije mogu još dodatno da ugroze funkciju pluća.

Ars Medica
foto: Ars Medica

BITNI FAKTORI U COVID 19 plućnim komplikacijama

Najbitniji faktor koji utiče na rizik plućnih komplikacija kod pacijenata koji boluju od COVID 19 jeste težina samog slučaja, objašnjava Dr Bešić. Pacijenti koji imaju težak slučaj će prirodno imati veći rizik za razvoj komplikacija na plućima.

Neizostavan faktor je takođe i zdravstveno stanje samog pacijenta prije infekcije. Pacijenti koji boluju od bolesti srca ili hronične opstruktivne plućne bolesti, kao i stariji pacijenti mogu biti izloženi većem riziku. Kod pomenutih pacijenata je elastičnost plućnog tkiva koja je potrebna za normalnu funkciju značajno smanjena, a moguće je i prisustvo oslabljenog imunog sistema.

Na kraju, sami tretman i blagovremena reakcija mogu značajno da utiču na brzinu i kvalitet oporavka. Pacijenti koji na vrijeme kontaktiraju relevantnu medicinsku ustanovu i dobiju potrebnu njegu mogu da značajno umanje posljedice koje izaziva COVID 19.

Ars Medica
foto: Ars Medica

ŠTA MOGU DA URADE PACIJENTI KAKO BI UMANJILI ŠANSU PLUĆNIH KOMPLIKACIJA

Kako navodi Dr Bešić, prevencija je uvijek na prvom mjestu, pa se pacijentima savjetuje da se vakcinišu, da umanje šansu kontakta sa virusom kroz obavezno nošenje zaštitne maske, redovno pranje i dezinfekciju ruku , kao i smanjenje nepotrebnih kontakata.

Ukoliko pacijenti boluju od bolesti poput dijabetesa, hronične opstruktivne plućne bolesti ili bolesti srca, preporučuje se posebna pažnja kako bi navedene bolesti ostale pod kontrolom.

Pravilna ishrana i hidratacija takođe pomažu u održavanju generalnog zdravlja, a samim tim i u borbi protiv COVID 19.

Ars Medica
foto: Ars Medica

OPORAVAK PLUĆA OD COVID 19

Oporavak pluća nakon teškog slučaja COVID 19 je moguć, ali zahtijeva određeno vrijeme. Infekcija izaziva povredu a nakon toga i stvaranje ožiljaka na plućima. Plućno tkivo može da se oporavi uz adekvatnu i pravovremenu njegu; međutim - proces oporavka može da potraje od tri mjeseca do godinu dana. Sam proces oporavka može da izazove odrađene simptome, tako da se ne očekuje da će pacijenti odmah biti u mogućnosti da se vrate starim navikama.

Specijalna bolnica Ars Medica nudi kompletan program za oporavak pacijenate koji boluju od komplikacija prouzrokovanih COVID-om, koji podrazumijeva dijagnostiku i liječenje plućnih oboljenja, ispitivanje plućne funkcije, spirometriju i rendgen dijagnostiku, kao i prevenciju, dijagnostiku i liječenje ostalih inflamatornih, alergijskih ili kancerogenih stanja.

PREGLED I KONSULTACIJU MOŽETE ZAKAZATI POZIVOM NA BROJ 020 227 224 ili 063 227 224.

SPECIJALNA BOLNICA ARS MEDICA NUDI MOGUĆNOST PCR TESTIRANJA, KAO I BRZIH ANTIGENSKIH I SEROLOŠKIH TESTOVA, KAKO BI I PACIJENTI I ZDRAVSTVENO OSOBLJE MOGLI SIGURNO DA UĐU U POSTUPAK LIJEČENJA.

Ars Medica
foto: Ars Medica

Testiranje je moguće obaviti u Podgorici, Budvi, Tivtu i Kotoru:

Ars Medica Lab - Gavra Vukovića BB , Podgorica

020 22 77 77

Ars Medica Portonovi – One and Only resort

067431999

Krapović Medical - 27 Mainski put, Budva

068 025 006

Marin Med Montenegro - Opšta bolnica Kotor

067 417 417

Mansa Medica Tivat - II Dalmatinske, Tivat

032 674 397