Zaista pomažu: Prirodni lijekovi protiv mamurluka

Masna hrana može pomoći u odlaganju apsorpcije alkohola

6652 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako godine prolaze, možemo otkriti da se naša tijela mijenjaju na bezbroj načina. Vremenom je posebno teško suočavanje s mamurlukom nakon noći pijenja. Ispijanje koje čašice više, u vrijeme praznika se čini kao dobra ideja, ali sljedeći je dan užasan kada prolazite kroz proces žaljenja, stida, jake glavobolje i slanja poruke “Šta sam uopšte radio sinoć?”

Dakle, ako tražite lijek za dan poslije, pohledajte koja medicinski potkrijepljena rješenja pomažu da se što bezbolnije riješite mamurluka.

Jedite odgovarajući obrok prije pijanke

Vjerovatno već znate - ako se dobro najedete prije nego što popijete, to će usporiti brzinu apsorpcije alkohola. Ovo je posebno istinito ako imate obrok koji je kombinacija proteina, masti i ugljenih hidrata. Masna hrana može pomoći u odlaganju apsorpcije alkohola. Takođe, hrana bogata vlaknima kao što su pasulj, kokice i prokulice mogu pomoći, piše Byrdie.

Pijte vodu kako biste izbjegli dehidraciju

Tijelo odraslog čovjeka sastoji se od otprilike 60 posto vode, tako da pravilna hidratacija igra važnu ulogu u ublažavanju mamurluka. Svaka osoba mora konzumirati određenu količinu vode na dnevnoj bazi kako bi održala normalnu funkciju tijela. Iz tog razloga kada neko konzumira previše alkohola, voda se mora zamijeniti kako bi tijelo normalno funkcionisalo.

Pojedite malo pileće supe ili supe od kostiju

Suprotno uvriježenom mišljenju, našem tijelu je potrebna određena količina natrijuma i drugih elektrolita da bi dobro funkcionisalo. Posegnite za pilećom supom ili supom od kostiju, jer vam to može pomoći da se rehidrirate i nadoknadite izgubljenu količinu. Supa je takođe nježna za želudac kada nemate previše apetita.

Jedite hranjiv doručak

Najbolje je da ne ostavljate želudac prazan kada imate mamurluk. To može izazvati osjećaj mučnine, pa čak i dovesti do niskog nivoa šećera u krvi zbog čega se osjećate još gore. Ako možete, pojedite hranjiv obrok poput jednog umućenog jajeta s dvije kriške tosta od cjelovitog zrna pšenice na malo maslaca. Kao što stara poslovica kaže, doručak je najvažniji obrok u danu. Ali ako nijeste raspoloženi za obilan doručak, komad ili dva suvog tosta su ipak bolji nego ništa.

Konzervisana tunjevina

Možda malo čudan izbor, ali mineralima bogata hrana, baš poput konzervisane tunjevine, nadoknadiće potrošene hranjive materije u tijelu, čiji manjak izaziva pojavu mamurluka.

Čaj od kamilice

Ako želite da smirite nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomaže kod mamurluka.

Đumbir

Đumbir se odavno koristi u kineskoj medicini kao lijek protiv mučnina a njegovu medicinsku vrijednost potvrdilo je 2016. i naučno istraživanje. Kašičica čaja od đumbira uz doručak jeftin je način da se postigne dvostruki učinak – nadoknadi izgubljena tečnost i umiri želudac.

Bonus video: