Uradite što je do vas: Kako da u novoj godini budete zdraviji

Donesite odluku da idete na sistematske preglede svake godine. Uradite krvnu sliku, urinokulturu, posjetite ginekologa i stomatologa. Prevencija je ključna za mnoge bolesti

5524 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Početak godine za mnoge je vrijeme kada se razmišlja o promjenama, a jedna od njih bi mogla da bude i promjena u odnosu prema sopstvenom zdravlju. Bilo bi dobro usvojiti bar dio sljedećih savjeta:

Jedite više nerprocesuiranih namirnica

Najlakši i najodrživiji način da poboljšamo zdravlje jeste da konzumiramo cijele namirnice. To podrazumijeva neprocesuirano voće, povrće, sjemenke, ribu i orašaste plodove. Ova hrana, prema istraživanjima, umanjuje rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, visokog nivoa šećera u krvi i dijabetesa tipa 2.

Više se krećite

Zadajte sebi zadatak da se svakog dana što više krećete. Izađite iz autobusa stanicu ranije, koristite stepenice umjesto lifta, idite pješice u prodavnicu... Male promjene mogu i te kako da utiču na naše zdravlje, prenosi N1.

Izbacite zaslađena pića

Sokovi i druga zaslađena pića povećavaju rizik od srčanih oboljenja, masne jetre, gojaznosti, karijesa… Izbjegavajte ovakve napitke i izaberite prirodne varijante.

Više spavajte

Dovoljno kvalitetnog sna u toku noći smanjuje rizik od gojaznosti, depresije i srčanih oboljenja. Obezbijedite svom tijelu i umu zdrav san, svakog dana.

Budite fizički aktivni

Fizička aktivnost blagotvorno djeluje i na tijelo i na um. Izaberite onu u kojoj uživate i svakodnevno se krećite. Bilo da je u pitanju plivanje, vožnja bicikla, šetnja ili odlazak u teretanu, osjećaćete se bolje.

Nađite vremena za sebe

Izdvajanje vremena za sebe nije sebično, već je neophodno za optimalno zdravlje i dobro stanje. S vremena na vrijeme, budite sebi.

Jedite više domaće hrane

Potrudite se da što manje jedete napolju. Pripremajte jela unaprijed i nosite kuvani ručak na posao. Tako ćete spriječiti napade gladi i gojaznost, a ješćete zdravije.

Više vremena provodite napolju

Boravak u prirodi umanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Zato se potrudite da u ovoj godini boravak u prirodi postane vaš svakodnevni ritual.

Ograničite vrijeme ispred ekrana

Kompjuter, laptop i smartfoni, njima smo svakodnevno izloženi. A to može da izazove depresiju, anksioznost i osjećaj usamljenosti. Potrudite se da ograničite vrijeme koje provodite pred ekranima.

Zaboravite na negativni odnos prema tijelu

Prestanite da na svoje tijelo gledate s negativnog aspekta. Probudite u sebi samopouzdanje koje se krije u svakome od nas.

Posjetite ljekara

Donesite odluku da idete na sistematske preglede svake godine. Uradite krvnu sliku, urinokulturu, posjetite ginekologa i stomatologa. Prevencija je ključna za mnoge bolesti, otkrivanje oboljenja u ranoj fazi često je presudan faktor za ilječenje.

Bonus video: