Povrće koje će vam čuvati zdravlje

Cvekla snižava krvni pritisak, đumbir da se obavezno nađe u vašoj kuhinji, batat/slatki krompir bi svakako trebalo da uvedete u svoju ishranu

17184 pregleda 53 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cvekla je sigurno super namirnica koja se najviše zanemaruje u našoj ishrani, a kad je upotrebljavamo to je uglavnom ona pripremljena za zimnicu.

Cvekla snižava krvni pritisak, povećava izdržljivost za vježbanje i smanjuje upale. Cvekla sadrži fitonutrijente koji se zovu proantocijanidi koji su zaslužni za njenu karakteristično ljubičastu boju.

Proantocijanidi su dokazano antikanecerogena komponenta. Pored toga cvekla sadrži folate, od velike važnosti za zdravlje trudnica kao i kalijum, mangan i vitamin C.Nemojte cveklu jesti samo kao zimnicu, pecite je u rerni kao prilog ili je ribajte sirovu i dodajte salatama.

Samo jedna šargarepa sadrži 13,500 IU beta karotena što znači da ima nevjerovatno velike sposobnosti da se bori protiv slobodnih radikala. Beta karoten je antikancerogen, sprječava oštećenje ćelija i prijevremeno starenje.

Đumbir je nezaobilazna zimska namirnica i neka se obavezno nađe u vašoj ostavi tokom hladnih dana. Đumbir je jedan od najboljih prirodnih ljekova za ublažavanje bolova. S tehničke strane gledano, đumbir nije povrće već začin, ali se mora uvrstiti na listu jer ima nevjerovatan uticaj na ublažavanje bolova u zglobovima od kojih pate mnogi ljudi u ovo doba godine.

Keleraba ili švedska repa je povrće koje je poprilično zapostavljeno i to potpuno nepravedno jer je bogata vlaknima, vitaminima C i B6 potrebnih za održavanje zdravlja nervnog sistema kao i antikancerogenim komponentama. Odlično se slaže u supama, čorbama, gulašima, a možete je poslužiti i kao grickalicu. Jednostavno je isiječete na kockice, posolite, premažete maslinovim uljem i pečete sat vremena u rerni zagrejanoj na 160C.

Batat/slatki krompir bi svakako trebalo da uvedete u svoju ishranu, a zima je za to savršeno godišnje doba. Veoma je bogat beta karotenom, vitaminima C i B6, energetskim podizačem kalijumom kao i magnezijumom koji pomaže da se opustimo. Batat koristite isto kao krompir u čorbama i gulašima, a možete napraviti i zdraviju verziju prženih krompirića.