'Lupa' vam srce? Evo kada se treba zabrinuti

Najčešći razlozi ubrzanih otkucaja su povišena tjelesna temperatura, anemija, povećan nivo hormona štitne žlijezde, uzimanje nekih lijekova, naglo debljanje…

8762 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj otkucaja srca u mirovanju kod odraslog čovjeka smatra se normalnim, ako su vrijednosti od 50 do 100 otkucaja u minuti. Kada broj otkucaja poraste iznad 100 u minuti takvo stanje se naziva tahikardijom. Dr Dražen Šebetić spec internist, subspec. kardiolog iz Poliklinike Šebetić odgovorio je na pet pitanja internet stranice Miss7 o zdravlju srca.

Koji su razlozi ubrzanog kucanja srca?

Najčešći razlozi ubrzanih otkucaja su povišena tjelesna temperatura, anemija, povećan nivo hormona štitne žlijezde, uzimanje nekih lijekova, naglo debljanje, slabost srca kao pumpe, kao i različita stanja izazvana psihičkim reakcijama na stresne nadražaje. Ubrzani rad srca treba da nas zabrine uvijek, a ukoliko on traje kontinuirano, tada treba istražiti uzrok.

Je li ubrzan rad srca češći kod žena nego kod muškaraca?

Povišen nivo hormona štitne žlijezde, ali i malokrvnost češći su kod žena, tako da je pojava ubrzanog rada srca takođe češća kod žena. Muškarci i žene imaju različitu reakciju na stres - iako ubrzan puls može biti reakcija na stres kod oba pola jer u stresu reagujemo kao da smo napadnuti, a to znači spremni smo ili na borbu ili na bijeg, u oba slučaja ubrzani rad srca sastavni je dio naše reakcije.

Kakva je veza između lupanja srca i anemije?

Anemija je stanje u kojem je smanjena koncentracija hemoglobina - prenosioca kiseonika u naš organizam zbog čega organi i tkiva dobijaju manju količinu kiseonika. Organizam, da bi rješio tu situaciju, razvija kompenzacione mehanizme, a jedan od najčešćih i najvažnijih je ubrzanje pulsa kako bi se povećala količina krvi koju srce daje i tako nadoknadila smanjena količina kiseonika. To je posebno naglašeno kod napora, kada blagi napor izaziva vrlo jako ubrzanje srčanih otkucaja.

Šta uraditi ako srce kuca ubrzano tokom uobičajenih aktivnosti?

Ako nam tokom uobičajenih aktivnosti srce ubrzano kuca treba prvo provjeriti krvnu sliku i nivo gvožđa u krvi jer je, posebno kod mladih žena najčešće malokrvnost prouzrokovana manjkom gvožđa. Takođe treba provjeriti hormone štitne žllijezde, zatim analizirati funkciju pluća i srca i posjetiti kardiologa. Ako je sve to u redu onda se treba posvetiti stvaranju kondicije i redovnom vježbanju.

Možete li dati 5 savjeta za zdravo srce u svakoj životnoj dobi?

Pet savjeta za zdravlje srca:

  • Kontrolisati tjelesnu težinu na nivou indeksa tjelesne mase (BMI 25 kg/m2) ili opsega struka za žene ispod 88 cm(idealno ispod 80 cm), a za muškarce ispod 102 cm (idealno ispod 94 cm).
  • Ako ste pušač, odmah prestanite s pušenjem.
  • Redovno se rekreirajte i bavite se sportom, minimalno 30 minuta svaki dan.
  • Redovno radite nalaze krvi, posebno masnoće u krvi i pri tom pazite da u ishrani izbjegavate zasićene masti.
  • Naučite da mjerite arterijski pritisak (izmjerite broj otkucaja srca), a ako primijetite odstupanja od normalnog bez obzira na godine, javite se ljekaru.

Bonus video: