Nikako ne možete da se ugrijete? Možda nije kriva zima nego…

Premalo sna, loša cirkulacija, manjak gvožđa - otkrijte koji još mogu biti razlozi za to što vam je stalno hladno

8799 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Normalno je da je zimi ljudima hladno, ali ako ne možete da se ugrijete ni kada na sebi imate više slojeva odjeće ili kad ste u toploj prostoriji, razlog zašto vam je zima može se kriti u vašem organizmu, a ne u spoljašnjim uslovima. Osjećaj hladnoće mogu izazvati sljedeća stanja u organizmu:

1. Nedovoljna kilaža

Ukoliko ne postoji sklad između visine i težine nerijetko se može pojaviti osjećaj hladnoće, jer organizmu nedostaju masnoće koje zagrijavaju telo, ili je metabolizam usporen zbog ređeg unosa hrane. Propratni simptomi su: vrtoglavica, umor, osjećaj slabosti, neredovan ciklus kod žena.

2. Dehidratacija

Ako ste pokušali na sve načine da se ugrijete, ali rezultati izostaju, onda je možda riječ o nedovoljnom unosu tečnosti. Osobe koje ne piju dovoljno ove tečnosti, mogu biti osetljivije na nisku temperaturu.

3. Nesanica

Nedovoljno sna ili nekvalitetan san mogu stvoriti poteškoće u radu mozga, a dalje i narušen metabolizam.

4. Nedostatak vitamina B12

Ukoliko je riječ o nedostatku ovog vitamina možete imati anemiju, a ne samo osećaju hladnoće. Nerijetko se javljaju žmarci po rukama, nogama, zatim natečen jezik, problemi u ravnoteži i slabije pamćenje.

5. Nedostatak gvožđa

Ovo je još jedan od mogućih uzroka, jer gvožđe potpomaže rad crvenih krvnih zrnaca i protok kiseonika kroz tijelo. Pored toga, može se javiti i problem sa tiroidnom žlijezdom. Pokazatelji anemije su i: blijed ten, lomljivi nokti, loša koncentracija, plitak dah…

6. Slaba cirkulacija

Ukoliko vam je hladno za ruke ili noge, ali ne i u drugim djelovima tijela, možda je trenutak da potražite stručnu pomoć, ili prestanete da pušite.

7. Manjak mišićne mase

Ako ste se obratili ljekaru i rezultati su pokazali da nemate zdravstene tegobe, možda bi bilo dobro da razmišljate u ovom pravcu. Ukoliko su vaši mišići slabi, podložni ste i prehladama i sporiji vam je metabolizam.

8. Hipotireoza

U ovom slučaj štitna žlijezda ne luči dovoljno hormona, pa se metabolizam usporava i tijelo se ne zagrijeva kako bi trebalo. Ako ste primijetili i da vam opada kosa, da vam je koža suva, da dobijate na kilaži iz neobjašnjivog razloga, da su menstruacije duže i bolnije, vrijeme je za posjetu ljekaru.

Bonus video: