Svi znaju koliko je zdrav: Ali - koliko bijelog luka je previše?

Velike količine mogu imati toksično djelovanje

13348 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bijeli luk sadrži najmanje desetak antioksidativnih materija koje, uz to što jačaju imunološki sistem, snižavaju holesterol, razaraju ugruške u krvi i zaustavljaju propadanje organizma izazvano slobodnim radikalima. Takođe, štiti mozak od mentalnog propadanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije.

Ako želite da živite zdravije i duže, svoje ćelije prihranjujte - bijelim lukom, biljkom koja se već pet hiljada godina cijeni kao sredstvo za vraćanje životne snage i univerzalni lijek. Nauka tek posljednjih decenija počinje da razumijeva zašto. Čen bijelog luka ima pregršt hemijskih sastojaka među kojima su brojni antioksidansi. Oni su razlog njegovog snažnog učinka na očuvanje ćelija od oštećenja, kao i čitavog tijela od preranog starenja, piše Gloria.

Koliko bijelog luka dnevno?

Dva do tri čena svježeg bijelog luka isto je kao jedna kašičica bijelog luka u prahu, četiri tablete (od hiljadu mg) bijelog luka u prahu ili jedna kašičica sirupa. Ako uzimate neku od varijanti prerađenog bijelog luka, strogo se pridržavajte uputstva proizvođača i preporuka farmaceuta. Velike količine mogu imati toksično djelovanje. Ako uzimate kuvani bijeli luk, opasnosti gotovo i nema, a uzimanje više od tri čena svježeg bijelog luka dnevno može izazvati proliv, gasove, nadutost, pa čak i povišenu temperatiru. Više od 20 grama bijelog luka dnevno, što je sedam do deset čenova, može izazvati krvarenje u probavnom traktu. Ako imate poremećaj krvarenja ili uzimate ljekove za razrjeđivanje krvi, obratite se svom ljekaru prije nego što povećate unos bijelog luka.

Koje vrste bijelog luka?

Bijeli luk možete uzimati u bilo kojem obliku - sirov ili kuvan, kao i bijeli luk u prahu. Dr. John Milner sa Univerziteta Pennsylvania ispitivao je brojne oblike bijelog luka i kaže da je djelotvoran u svim varijantama. Ipak, kuvanje i rezanje mijenjaju njegovo djelovanje. Na primjer sirov, zdrobljen ili nasjeckan bijeli luk sadrži velike količine alicina, materije koja mu daje karakterističan miris i ima snažno antibakterijsko djelovanje. Kuvani bijeli luk ili bijeli luk kojem je uklonjen miris ne sadrži značajne količine alicina. Zato je savjet da se bijeli luk nareže ili zgnječi, pa ostavi neko vrijeme da otpusti alicin: Pootom se može kuvati ili jesti sirov, što je i najbolje jer je tada njegovo antibakterijsko djelovanje najveće.

Glavni sastojak bijelog luka - alicin brzo se pretvara u druge hemijske spojeve koji sadrže sumpor i za koje se smatra da bijelom luku daju njegova ljekovita svojstva - na primjer da pomaže u borbi protiv prehlade, gripa i virusa. Te materije pojačavaju odgovor na borbu protiv bolesti nekih vrsta bijelih krvnih ćelija u tijelu kada naiđu na viruse.

Bonus video: