Kardiolog otkriva najčešće uzroke infarkta: Možete ga spriječiti

Visoki holesterol, dijabetes, visoki pritisak i istorija bolesti u porodici su rizični faktori, ali važno je dodati da je ponekad samo jedan od ovih faktora dovoljan da dovede do začepljenja krvnih sudova i infarkta miokarda

11791 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svakih 40 sekundi neko doživi infarkt. Ipak, uz promjenu životnih navika koje uključuju zdravu ishranu, prestanak pušenja i konzumacije alkohola, možemo spriječiti takav ishod, objašnjava dr Tarak Rambhatla, kardiolog koji otkriva pet najčešćih razloga za nastanak infarkta i savjetuje kako ga spriječiti.

Pet razloga zbog kojih dolazi do infarkta

Prema riječima ljekara, ovo su najčešći uzroci za nastanak infarkta:

  • Nekontrolisani rizični faktori visokog krvnog pritiska
  • Visok nivo holesterola
  • Ignorisanje savjeta ljekara oko uzimanja lijekova
  • Istorija bolesti u porodici

Preskakanje preventivnih pregleda kako bi se izbjegao faktor rizika i bolest se spriječila u nastajanju

Što prouzrokuje srčani infarkt

Dr. Rambhatla kaže da je najznačajniji uzrok srčanog infarkta začepljenje same šupljine srčane arterije ugruškom na mjestu već postojećeg suženja aterosklerotskim plakom. Otkidanjem ili pucanjem dijela takvog plaka, strujom krvi mogu otploviti njegovi fragmentni u donje, periferne dijelove vena i arterijai sasvim ih začepiti. Veličina srčanog infarkta ili dijela srca pogođenog začepljenom arterijom prvenstveno zavisi od područja koje ta arterija snabdijeva krvlju, od njene razgranatosti i mjesta samog začepljenja, piše ordinacija.hr.

Ko je u rizičnoj grupi od nastanka infarkta

"Visoki holesterol, dijabetes, visoki pritisak i istorija bolesti u porodici su rizični faktori, ali važno je dodati da je ponekad samo jedan od ovih faktora dovoljan da dovede do začepljenja krvnih sudova i infarkta miokarda."

Kako održati zdravlje srca

Dr. Rambhatla ističe da je važno znati na čemu ste i zato je potrebno redovno ići na preventivne preglede, kako biste provjerili pritisak, šećer u krvi i holesterol. Važno je i održavati zdravlje zdravim stilom života. Kako bi zdravlje svog srca održali, svakog dana treba paziti na pravilnu ishtanu i tjelesnu aktivnost (75 minuta umjerene aktivnosti svake sedmice), što nije toliko teško kao što se čini – čim shvatite koliko vam takve navike donose dobrobiti cijelom organizmu.

  • Spavajte dovoljno, tijelo će vam biti zahvalno, a vrijednosti krvnog pritiska i frekvencije srca biće niže
  • Jednako kao što treba iskoristiti svaku priliku da tokom posla prošetate, odvojite pola sata svog vremena nakon posla i vježbajte ili se barem razgibajte
  • Studije su pokazale da ljudi koji su sami i društveno izolovani umiru od bolesti srca od dva do tri puta češće, čak i kad im je ishrana savršena, nego oni koji jednu nepravilno, ali ostaju bliski i povezani s ostalima“
  • Zeleni čaj je prepun antioksidanata koji će vam, ne samo pomoći kod mršavljenja, već su mnoga istraživanja pokazala da ovaj napitak smanjuje holesterol, kao i krvni pritisak.
  • Omega 3-masne kiseline, koje se nalaze i u ribi, mogu pozitivno da utiču na pravilan rad srca. Lanene sjemenke su takođe bogat izvor omega-3 masnih kiselina i odlična zamjena za one koji jedu ribu.
  • Povrće poput kelja, brokolija, kupusa i prokulica bogat je izvor antioksidanata koji će čuvati zdravlje krvnih sudova, arterija i srca.
  • Osim na pluća, cigarete loše utiču i na zdravlje srca i arterija, a čak i pasivno pušenje ima veliki uticaj na vaše zdravlje

Započnite s prevencijom na vrijeme

Čak i ako ste zdravi, cilj prevencije je da se izbjegne srčani udar u narednim godinama jer možemo imati rizične faktore, a da toga nijesmo svjesni. Oni se tokom 10 godina mogu razviti u opasnu bolest. Logično je da ako preduzmemo mjere zaštitite na vrijeme možemo spriječiti brojne probleme.

Bonus video: