Čudesni citrus bergamot–smanjuje nervnu napetost, ublažava emocionalnu bol i pozitivno utiče na nivo holesterola

Ako imate problem sa aritmijom, dislipidemijom, stresom, depresijom, čestim infekcijama i upalnim procesima, povišenim šećerom onda je najbolji izbor preparat bergamot

70670 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Piše: mr ph spec Đulija Hadžibeti, Tea Medica

Koliko je značajna uloga prirodnih supstanci u istraživanju i razvoju novih ljekova možda najbolje opisuje činjenica da je polovina ljekova odobrenih u poslednjih trideset godina prirodnog porijekla ili su sintetizovani po uzoru na prirodna jedinjenja. Takođe, često tragamo za preparatima koje će riješiti nekoliko problema odjednom. Uvjek je poželjno započeti tretiranje nekih patologija na prirodan način, regulisanjem dijetetsko-higijenskog režima i dodavanjem pogodnih suplemenata.

Jedan od suplemenata koji vrlo povoljno utiče na nekoliko patologija je Citrus Begamot.

Citrus Bergamot ili samo bergamot (lat. Citrus bergamia) potiče iz južne Italije, tropskih dijelova Azije. Uzgaja se na Obali Slonovače, u Turskoj, Agrentini, Brazilu i Maroku. Ime je dobio po italijanskom gradu Bergamo, koji se nalazi u Lombardiji, gde je prvi put gajen u komercijalne svrhe. Ovo voće je slično pomorandži, ali nije jestivo Gaji se prvenstveno zbog dobijanja čuvenog eteričnog ulje bergamota.

Citrus bergamot
Citrus bergamotfoto: Tea Medica

Etarska ulja su najkoncentrovaniji oblik ljekovitih sastojaka jedne biljke. Uglavnom zbog njihovog bogatog i kompleksnog sastava, eterična ulja djeluju na više indikacija. Konkretno bergamot ulje se proizvodi hladnim cijeđenjem kore zrelih plodova koji još nisu opali s drveta.

Bergamot ulje je antibakterijsko, anti-infektivno, antiinflamatorno i dobar je antispazmodik. Poboljšava probavu i čuva naš sistem od velikog broja bolesti. Ulje bergamota uglavnom sadrži flavonoide i polifenole koji mu daju antioksidativni efekat. Neki od aktivnih hemijskih sastojaka uključuju linalol, limonen, linalil-acetat, alfa pinen, beta bisabolen, alfa terpineol, alfa bergamoten, geraniol, mircen i još mnoge druge. Melitidin i brutieridin, za koje studije pokazuju da imaju svojstva slična statinima, nalaze se samo u citrusnom bergamotu. Takođe sadrži Kalijum, Vitamin C, B kompleks. Preporučuje se kod osoba sa deficitom kalijuma koje može izazvati i bol u mišićima.

Dodatno, najznačajniji benefita bergamota jesu da:

  • utiče na emocionalnu bol,
  • moćan je antidepresiv,
  • ublažava bol u mišićima,
  • pomaže kod probavnog sistema,
  • ublažava iritacije kože,
  • djeluje kao sedativ, čisti masnu kožu,
  • ubija klice i bakterije,
  • ublažava stres,
  • smanjuje kašalj,
  • djeluje pozitivno na crijevne parazite i urinarne infekcije,
  • djeluje antiinflamatorno na upalne procese u organizmu,
  • povoljno utiče kod aritmija.

Uzimanje ekstrakta bergamota smanjuje nivoe lipoproteina niske gustine (LDL ili „lošeg“holesterola ) kod ljudi sa visokim holesterolom.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Popularni brend 7 NUTRITION, koji je od skoro na našem tržištu, nudi u svojoj paleti preparat Citrus bergamota sa standardizovanim sastojkom od 32 % polifenola. U pitanju su biljne kapsule koje u sebi sadrže ulje bergamota.

Naši farmaceuti će vam dati pravilne savjete kada i zašto je najbolje uzimati ovaj preparat.

Kada je u pitanju dužina trajanja terapije, preporučuje se 4-12 nedelja, a kod dislipidemije može se uzimati i do 6 mjeseci. Uzima se jedna kapsula dnevno.

Uzimanje bergamota treba ograničiti u nekim situacijama: Ljekovi koji povećavaju osetljivost na sunčevu svjetlost stupaju u interakciju sa bergamot-om, oralni antidijabetici takođe stupaju u interakciju sa ovim preparatom. Bergamot može smanjiti nivo šećera u krvi. Uzimanje bergamota zajedno sa ljekovima za dijabetes može dovesti do preniskog pada šećera u krvi.

Ne postoji dovoljno kliničkih studija za korišćenje kod djece, trudnica i dojilja.

Ako imate problem sa aritmijom, dislipidemijom, stresom, depresijom, čestim infekcijama i upalnim procesima, povišenim šećerom onda je najbolji izbor preparat bergamota.

Tea Medica
foto: Tea Medica
Tea Medica
foto: Tea Medica