Istraživanje: Merkov lijek protiv kancera bi mogao da djeluje na zarazu HIV-om

Lijek djeluje tako što odblokira molekularne kočnice koje tumori koriste kako bi izbjegli imunski sistem tijela, dopuštajući imunskim ćelijama da prepoznaju i napadaju ćelije kancera na isti način na koji se bore protiv infekcija prouzrokovanih bakterijama ili virusima

4843 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naučnici koji proučavaju lijek protiv kancera "Keytruda" kompanije "Merck & Co Inc" za pacijente sa HIV-om, koji takođe imaju kancer, kažu da imunoterapija može da pomogne pri izbacivanju virusa iz ljudskih imunskih ćelija, nudeći intrigantno područje istraživanja za liječenje hronične HIV infekcije.

Antiretrovirusno liječenje sada omogućava mnogim pacijentima sa HIV infekcijom da vode normalan život, ali ljekovi ne uklanjaju u potpunosti virus iz tijela, prenosi N1.

Preostali rezervoari virusa znače da pacijenti nikada nijesu u potpunosti izliječeni od infekcije.

"Keytruda", takođe poznata kao pembrolizumab, je monoklonsko antitijelo dizajnirano da pomogne sopstvenomom imunskom sistemu da se odbrani od karcinoma blokiranjem proteina poznatog kao programirani receptor smrti (PD-1) koji koriste tumori da izbjegnu ćelije koje se bore protiv bolesti.

Takvi ljekovi djeluju tako što odblokiraju molekularne kočnice koje tumori koriste kako bi izbjegli imunski sistem tijela, dopuštajući imunskim ćelijama da prepoznaju i napadaju ćelije kancera na isti način na koji se bore protiv infekcija prouzrokovanih bakterijama ili virusima.

Međunarodno istraživanje pronašlo je dokaz da pembrolizumab može da preokrene latenciju HIV-a - sposobnost virusa da se "sakrije" unutar ćelija ljudi, koji žive sa HIV-om, na antiretrovirusnoj terapiji.

Studija, objavljena ove nedjelje u časopisu "Science Translational Medicine", uključila je 32 osobe oboljele od karcinoma i HIV-a putem Centra za istraživanje karcinoma "Fred Hačinson" u Sietlu.

Ispitanici su takođe bili liječeni efikasnim antivirusnim ljekovima za HIV.

"Pembrolizumab je mogao da utiče na rezervoar HIV-a", rekla je profesorka Šeron Levin, direktorka Piter Doerti instituta za infekcije i imunitet u Melburnu, u saopštenju.

Njena istraživačka grupa proučila je uzorke krvi učesnika studije prikupljenje prije i nakon lečenja pembrolizumabom.

Profesorka Levin je rekla da će se nastaviti rad na uzorcima kako bi se razumjelo kako pembrolizumab modifikuje imunski odgovor na HIV.

Ona je dodala da se naučnici nadaju da će to "ojačati imunski sistem kako bi mogao da uništi ćelije zaražene HIV-om na način na koji to čini sa kancerom".

Bonus video: