Svi znaju za bijeli: A znate li zašto je crni luk dobar za zdravlje?

Sve zdravstvene prednosti luka: Dobar je za zdravlje srca, upale

17603 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Sutterstock
Ilustracija, Foto: Sutterstock

Luk ima malo kalorija i bogat je kalijumom i vitaminima B6 i C. Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i pomažu da se 'poprave' i zaštite oštećene ćelije u tijelu.

Luk treba čuvati na hladnom, suvom i tamnom mjestu, ali ne u frižideru. Nemojte ga držati pored krompira koji ispuštaju gasove i vlagu i mogu brzo pokvariti luk.

1. Luk pomaže da se poboljpa zdravlje srca

Konzumiranje luka može imati zdrav uticaj na kardiovaskularni sistem. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i razine triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima

Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i pomažu da se 'poprave' i zaštite oštećene ćelije u tijelu. Luk sadrži neke od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitohemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Ishrana bogata antioksidansima može da pomogne u smanjenju upala i spriječi oštećenja ćelija. Utiče i na poboljšanje imunološkog sistema i boljeg opšteg zdravlja.

3. Pomaže da se smanji rizik od raka

Urađeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Univerziteta Guelph pokazala je da je crveni luk najdjelotvorniji u smanjenju ćelija raka debelog crijeva i dojke, piše Real Simple.

Crni luk pobošljava rad glatke muskulature crijeva i materice, dobar je i diuretik jer smanjuje otoke, naročito kod nakupljanja tečnosti u stomaku. Sumpor u njemu, koji nas tjera da plačemo dok ga sjeckamo, djeluje protiv upala.

Bonus video: