Kada treba uzimati koji vitamin? Vitamin C ne djeluje uveče…

Određeni vitamini i minerali najbolje će djelovati ako se piju u preporučeno vrijeme tokom dana, nek se međusobno slažu, a neki ne

21861 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da bi vitamini i minerali koje uzimate za jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja zaista djelovali, važno je da ih uzimate u pravo doba dana, jer se u određeno vrijeme najbolje apsorbuju.

Pokazalo se da neki vitamini bolje djeluju na prazan stomak, dok je druge potrebno unositi isključivo uz hranu. Takođe je poznato da neke kombinacije vitamina i minerala mogu usporiti apsorpciju, dok druge omogućavaju tijelu da pravilno funkcioniše.

Ljekari upozoravaju da suplemente ne treba uzimati samoinicijativno, već nakon konsultacije sa specijalistom, odnosno nakon analiza krvi koje pokažu nedostatak određenog vitamina.

1. Vitamini koje treba uzimati ujutru

Vitamin B12 je najbolje uzimati na prazan stomak, u kombinaciji sa vitaminom B1 i bakrom, jer je poznat kao odličan stimulator proizvodnje energije. Pored toga, jutro je pravo vrijeme za uzimanje vitamina C. On se može uzimati sa vitaminima B12, E i A.

Takođe se preporučuje uzimanje gvožđa ujutru, ali samo uz hranu, jer gvožđe može biti teško za stomak. Zapamtite, izuzetno je važno da ga ne uzimate u kombinaciji sa cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijumom.

2. Šta se koristi popodne?

Popodne, vitamine treba uzimati sa hranom. Preporučuje se da cink uzimate popodne, najbolje u kombinaciji sa vitaminima A, C i B12. Ako pijete cink, izbjegavajte gvožđe, bakar i vitamin B9. Vitamin A takođe treba uzimati u podne, najbolje u kombinaciji sa vitaminima C i E i cinkom.

3. Večernji vitamini

Vitamin D treba uzimati sa hranom tokom ili poslije večere, najbolje u kombinaciji sa kalcijumom, koji povećava njegovu apsorpciju. Pored toga, dobra je kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

4. Vitamini koje je dobro uzimati neposredno prije spavanja

Da biste poboljšali varenje, uzimajte probiotike oko dva sata nakon večere. Odlazak na spavanje je idealno vrijeme za konzumiranje magnezijuma. Možete ga uzimati sa kalcijumom i vitaminom B6.

Bonus video: