Sami provjerite štitnu žlijezdu: Treba vam samo čaša vode

Kod osoba koje imaju smanjenu funkciju štitne žlijezde, hronično stanje stresa može dodatno pogoršati kliničku sliku

14054 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neizbježan i sveprisutan u našem svakodnevnom životu, stres je ujedno i glavni faktor koji doprinosi razvoju bolesti štitne žlijezde. Dugotrajna izloženost ubrzanom tempu života i negativnim stresnim situacijama može dovesti do sindroma sagorijevanja.

U uslovima stresa, da bi se organizam na neki način zaštitio, naša nadbubrežna žlijezda pojačano stvara hormon kortizol. Kortizol ima veći broj funkcija, od kojih su najvažnije uticaji na regulaciju nivoa šećera, krvnog pritiska i imunološkog odgovora organizma.

Kod osoba koje imaju smanjenu funkciju štitne žlijezde, hronično stanje stresa može dodatno pogoršati kliničku sliku i otežati tretman. Hronično povišen nivo kortizola utiče na smanjenje stvaranja tireoidnih hormona, i smanjuje njihovo prevođenje iz neaktivnog u aktivni oblik. Dodatno smanjenje tiroidnih hormona nepovoljno utiče i na regulisanje tjelesne mase, pa i pored primjene dijete i fizičke aktivnosti, značajno je otežano gubljenje neželjenih kilograma.

Nedjelotvorni načini kojima često pokušavamo da smanjimo posljedice stresa (prejedanje, prekomjerno pijenje kave, redovne konzumacije alkohola i nikotina) ne samo da ne rješavaju neravnotežu kortizola nego stvaraju dodatne zdravstvene probleme. Kortizol je hormon koji nadzire našu glad, varenje, krvni pritisak, budnost i san, tjelesnu aktivnost i kapacitet za nošenje sa stresom.

Iako ne možemo izbjeći stresne situacije, važno je razviti dobre načine suočavanja sa stresom kako bismo umanjili negativne učinke stresa na organizam. Jedan od najboljih načina redukcije stresa je redovna fizička aktivnost i adekvatne vježbe opuštanja. Važno je i dovoljno spavati, dovoljno vremena posvetiti sebi i svojim potrebama i slušati poruke koje nam šalje tijelo – ne tjerajte ga preko granica izdržljivosti, savjetuju iz hrvatskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, prenosi Ordinacija.hr.

Četiri 4 jednostavna koraka za samopregled štitne žlijezde

  1. Stanite pred ogledalo tako da jasno vidite svoj vrat, obratite pažnju na područje Adamove jabučice i ključne kosti.
  2. Nagnite glavu unazad tako da je brada usmjerena prema gore, a da još vidite područje gdje se nalazi štitna žlijezda.
  3. Popijte malo vode i dok gutate posmatrajte pomenuto područje i pogledajte ima li ičega neuobičajenog kao što je izbočina ili nateklina.
  4. Ako ste primijetili bilo šta neuobičajeno svakako se obratite svom ljekaru - možda to nije ništa ozbiljno, a možda se radi o bolesti štitne žlijezde.

Hormoni štitne žlijezde neophodni su za pravilan rad svih ćelija organizma. Veoma su značajni za:

  • Pravilan metabolizam. Oni pospešuju stvaranje toplote, podstiču sintezu proteina, stimulišu razgradnju masti, utiču na nivo šećera, rad srca.
  • Doprinose seksualnoj funkciji kod oba pola i održavanju trudnoće.
  • Podstiču sposobnost učenja i pamćenja, utiču na emocije.
  • Ključni su i za razvoj nervnog sistema u fetalnom periodu.

Bonus video: