Riznica zdravlja: Zašto treba piti zeleni čaj?

Ispijanje zelenog čaja može biti dobro za zdravlje srca, mozga, kostiju, kože…

10510 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zeleni čaj je jedan od najpopularnijih napitaka koje se konzumira širom svijeta i koristi se hiljadama godina. Smatra se da zeleni čaj ima mnogo zdravstvenih prednostii za one koji ga redovno piju.

Može da poboljša zdravlje mozga

Jedan od glavnih sastojaka zelenog čaja je kofein. On može da blokira hemijski adenozin i umanji pospanost. Prekomjerna proizvodnja adenozina u mozgu povezuje se s stanjima poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje kofeina može da smanji rizik od razvoja ovih stanja.

Količina kofeina u zelenom čaju mnogo je manja nego u kafi, tako da možete da iskoristite neke od blagodati kofeina bez nuspojava, kakva je nervoza.

Zeleni čaj takođe sadrži aminokiselinu L-teanin, za koju je utvrđeno da pomaže kod smanjenja stresa. Istraživanja pokazuju da kombinacija kofeina i L-teanina poboljšava rad mozga jačanjem radne memorije i pažnje kao i smanjenjem tjeskobe.

Mala studija iz 2019. godine posmatrala je efekte konzumiranja zelenog čaja na rad mozga, pa je zaključeno da osobe koje zeleni čaj piju redovno imaju bolje kognitivne funkcije i bolje organizovane djelove mozga u poređenju sa onima koji ne piju čaj.

Pregled 21 studije o blagodatima zelenog čaja iz 2017. godine takođe je utvrdio da je pijenje zelenog čaja korisno za rad mozga.

Održava srce zdravim

Utvrđeno je da zeleni čaj može imati važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.Visoki krvni pritisak jedan je od najčešćih faktora rizika za srčane bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumacija zelenog čaja značajno snižava sistolički i dijastolički krvni pritisak.

Veliko istraživanje iz 2006. godine takođe je pokazalo da ljudi koji su konzumirali više šoljica zelenog čaja dnevno, u poređenju sa onima koji su konzumirali manje od jedne nedjeljno, imaju 33 odsto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Pomaže u snižavanju holesterola

Katehin je glavna komponenta zelenog čaja. Katehini su prirodni antioksidansi koji deluju antioksidativno i protivupalno. Smanjuju apsorpciju holesterola u tijelo.

Analiza 14 studija pokazala je da je konzumiranje prosječno dvije šoljice zelenog čaja dnevno tokom 10 godina rezultiralo značajnim smanjenjem nivoa LDL holesterola. LDL holesterol poznat je i kao loš holesterol, jer može da prouzrokuje nakupljanje naslaga na arterijama, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Koristan je za zdravlje kostiju

Zeleni čaj takođe pomaže da kosti budu zdrave i jake. Istraživanja pokazuju da može da pomogne u liječenju i prevenciji osteoporoze, stanja zbog kog su kosti slabije i sklonije prelomima.

„Listovi čaja sadrže fluor, koji bi mogao da uspori osteoporozu, kao i korisna jedinjenja poput flavonoida i fitoestrogena“, kaže dr Melinda Ring za Insider.

Održava kožu zdravom

Ispijanje zelenog čaja ili lokalna upotreba ima brojne prednosti za vašu kožu.

Zeleni čaj sadrži mikronutrijent nazvan epigalokatehin galat (EGCG) koji, prema nekim istraživanjima, sadrži antioksidanse koji pomažu u sprječavanju oštećenja prouzrokovanih boravkom na suncu.

Takođe pojačava hidrataciju kože, zadržavanje vlage i sprječava stvaranje bora. Kada se koristi lokalno, katehin, polifenol u zelenom čaju, smiruje upaljenu kožu.

Bonus video: