Glutation – najjači antioksidant

Štiti organizam od slobodnih radikala, teških metala i duvanskog dima, jača imuni sistem i prečišćava organizam, održava hormonsku ravnotežu, štiti želije i DNK od stresa, djeluje protivupalno i smanjuje rizik od pojave tumora ili bolesti jetre

52275 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Piše: mr ph. spec. Đulija Hadžibeti, Tea Medica

Kada pričamo o zaštiti organizma i prevenciji bolesti skoro uvjek sve povezujemo sa slobodnim radikalima, oksidativnim procesima i antioksidansima.

Slobodni radikali su u osnovi veoma reaktivne čestice koje se kreću kroz ćelije organizma i oštećuju ih. Većina slobodnih radikala nastaju kao rezultat metaboličkih procesa, ali mogu da se jave i zbog toksina koje unosimo ili sa kojima smo u kontaktu. Zbog toga što su slobodni radikali tako destruktivni, ćelije imaju široku mrežu odbrane da bi ih neutralisali. Ova mreža se sastoji od brojnih komponenata među kojima nalazimo vitamine, minerale i specijalne hemikalije nazvane tioli (glutation i alfa-lipoinska kiselina). Ove komponente nazivamo antioksidanti. Oni su veoma bitni za eliminisanje slobodnih radikala iz ljudskog organizma. Po nekoj klasifikaciji i definiciji antioksidanta, glutation je najmoćniji antioksidant tjela i čak je nazvan "glavni antioksidant". Glavna funkcija glutationa je zaštita ćelija i mitohondrija u njima od oksidativnog i peroksidativnog oštećenja. Glutation se sastoji od tri amino kiseline: cistein, glutamat, i glicin.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Glutation se ponekad miješa sa glutaminom i glutamatom zbog sličnosti u imenima. Iako su ova tri molekula povezana, ipak su različita po sastavu i funkciji. Kada ste zdravi, oni su u ravnoteži jedan sa drugim.

Gutation je različit od ostalih antioksidanata u tome što je intracelularan (endogen). Ima jedinstvenu sposbnost da maksimizira aktivnost ostalih antioksidanata, uključujući i vitamin C, vitamin E, koenzim Q10, alfa-lipoinsku kiselinu. Otklanja toksine iz ćelija i štiti od štetnih efekata zračenja, hemikalija i zagađivača iz životne sredine. Takođe je esencijalni faktor u iskoristljivosti energije, detoksifikaciji i zaštiti od bolesti koje dolaze starenjem. Kada se spomene suplementacija glutationom često se navodi da je- čudesni suplement za popravljanje zdravlja, prevenciju bolesti i borbu protiv starenja. Kako organizam stara, njegova sposobnost da proizvodi glutation se smanjuje. Količina glutationa se remeti kada smo izloženi stresu, raznim infekcijama, ne hranimo se balansirano (posebno ako imamo nedostatak proteina u našoj prehrani) te kapacitet stvaranja glutationa prirodno opada nakon 35-40-te godine života. Njegova sinteza zavisi od adenozin trifosfata (ATP), (molekul koji obezbeđuje ćelijsku energiju), što ukazuje da su nivoi glutationa povezani sa nedostatkom energije, to jest niskim ATP. Nivo glutationa u jetri je bitan za detoksfikaciju i njegov nivo može da opadne zbog konzumiranja alkohola i unošenja previše toksina.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Mnoga istraživanja još početkom 2000-tih godina pokazala su jako visoku efektivnost u sprječavanju infekcije virusom gripe, što je posebno važno za ovaj period u kojem se nalazimo. Zbog toga su mnogi svjetski protokoli za tretiranje Covid 19 infekcije uključivali glutation kao suplementaciju.

Namirnice bogatim gluationom su svježe voće i povrće, spanać, špargla, avokado, tikvice, boranija, karfiol, brokoli, orasi, bjeli luk, kurkuma, paradajz. Treba naglasiti da su vrijednosti glutationa u ovim namirnicima beznačajne ako se termički obrade. Protein surutke je takođe mnogo bogat ovim antioksidantom, sem što treba voditi računada krava mora biti uzgojena bez hormona, hemikalija, žitarica, ili dodatog šećera.

Iako naše tjelo proizvodi dovoljne količine glutationa, u nekim situacijama je potrebna dodatna količina. Zato ga treba nadoknađivati, jer niska koncentracija glutationa u organizmu može da dovede do ozbiljnih poremećaja

Tea Medica
foto: Tea Medica

Nedostatak glutationa povezuje se sa:

  • Bolestima vezanim za starenje kao što su Alchajmer i Parkinson
  • Koronarne i autoimune bolesti
  • Artritis, astma i druge upalne bolesti
  • Makularna degeneracija
  • Rak
  • Poremećaj mitohondrija
  • Mišićna slabost i umor

Neke od mnogobrojnih koristi glutationa su:

  • Zaštita organizma od slobodnih radikala, toksina, teških metala i duvanskog dima
  • Jačanje imunog sistema i detoksikacija organizma
  • Održavanje hormonske ravnoteže
  • Štiti ćelije i DNK od štetnog uticaja oksidativnog stresa
  • Pomaže kod hroničnih upala
  • Smanjuje rizik od pojave raznih tumora i bolesti jetre
Tea Medica
foto: Tea Medica

Kada se odlučimo za suplementaciju gluationom, treba da izaberemo pravi preparat koji će biti bioraspoloživ i pokazati farmakološke efekte u našem organizmu. Postoje dva različita oblika glutationa: redukovani glutation (GSH, ili L-glutation), koji je aktivni oblik, i oksidovani glutation (GSSG), neaktivni oblik. Ljudski organizam je veoma neefikasan u preuzimanju glutationa iz digestivnog trakta u krvotok. Većina oralnih suplemenata glutationa se loše apsorbuju. Jako je bitno izabrati redukovani oblik glutationa. Procesi starenja direktno su povezani sa promjenama koncentracije glutationa u organizmu. Kod starenja u organizmu se narušava odnos GSH (redukovanog oblika glutationa) i GSSG (oksidovanog oblika). Niz podataka na tu temu dobijenih na temelju kliničkih ispitivanja pokazuje bolje zdravstveno stanje, pa čak neovisno i o životnoj dobi, kod osoba koje imaju više nivoe glutationa. Mnogi naučnici tvrde da niski nivoi glutationa su direktno povezani sa slabim imunitetom tj. sposobnošću organizma da se obrani od bilo kojih nepoželjnih stanja/bolesti.

7Nutrition brand nudi standardizovane i ispitane suplemente, tako da i ovaj put u njegovoj paleti proizvoda možemo naći redukovani L-glutation u farmaceutskom obliku vegetarijanskih kapsula od 500mg. Preporučeni unos jeste jedan put dnevno. Mnogo novih studija pokazalo je da osim intravenozne administracije i oralna administracija je vrlo efikasna. U placebo-kontroliranoj studiji objavljenoj u European Journal of Nutrition koja je provedena na više od 50 ispitanika i trajala je 6 mjeseci, osobe su oralno uzimale redukovani oblik glutationa. Uzimali su 250 mg i 1000 mg i placebo. Pojedinci koji su dobijali 250mg dnevno povisili su svoj nivo glutationa u krvi za 17% a u pojedinim stanicama kao što su eritrociti za 29%. Grupa koja je dobijala 1000 mg bilježi prosječno povećanje za 35% a u nekim ćelijama i do 250%.

Interesantna informacija je da se uzimanjem lijeka paracetamol (analgetik i antipiretik) troši naš glutation. Metabolizam paracetamola se odvija u jetri i uključuje upotrebu glutamil-cisteinil-glicina (Glutation (GSH)). Ljekovi kao što je paracetamol mogu smanjiti rezerve GSH jer se koristi za detoksikaciju i eliminaciju. Zbog toga je naglašeno da se ovaj lijek treba uzimati sa mjerom opreza kod osoba čije su reserve glutationa smanjene. Ovo je još jedna činjenica koja ukazuje na važnost ove supstance.

Kome se preporučuje uzimanje glutationa?

Naši farmaceuti če vam dati pravilne i precizne savjete u vezi uzimanja glutationa. Naša preporuka je da njega trebaju uzimati osobe sa oslabljnim imunitetom, osobe izložene stresu ili nakon velikog stresa, hronični bolesnici, osobe koje imaju neizbalansiranu i neredovnu ishranu, sportisti, Covid pacijenti sa jačim simptomima i udruženim bolestima. Glutation se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama ispod 18 godina.

Tea Medica
foto: Tea Medica