Ona je probala: Evo šta se desi kad dan počinjete vodom sa limunom

Voda s limunom jedan je od načina za unošenje potrebne količine C vitamina i za povećanje hidratacije

29414 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vjerojatno ste više puta čitali o brojnim ljekovitim svojstvima limuna koji se spominje i kao prirodni antibiotik, ističe se njegova blagodat za imunitet, prirodni je antiseptik i pomaže za ublažavanje bolova u grlu i menstrualnih bolova.

U to da je limun dobar za zdravlje vjerovatno niko ne sumnja, ali krije li svakodnevno ispijanje vode s limunom neke prave zdravstvene benefite za naš organizam? To je odlučila da provjeri Gianluca Russo kad je pristala na izazov da nedjelju dana dan očinje vodom sa limunom. Ona je tokom jedne sedmice natašte pila 2.5 dcl vode s pola iscijeđenog limuna, a već je, kaže, pri kraju izazova primijetila da joj je koža čistija i svjetlija.

"Neki recepti koje sam pronašla kažu da voda treba da bude topla, ali mi je to, iskreno, bilo bljutavo pa sam se odlučila za svježiju varijantu, a na moje iznenađenje, brzo sam vidjela rezultate. Lice mi se očistilo od bubuljica, čak i od manjih tamnih pigmentnih mrlja i koža mi je bila gotovo besprijekorna: bez upala ili viška sebuma i bez novih tamnih mrlja. Osim toga, postala je i puno mekša na dodir i dosta svjetlija", piše Russo za Insider.

Inače, voda s limunom jedan je od načina za unošenje potrebne količine C vitamina i za povećanje hidratacije.

Kako je nekoliko dana nakon završetka izazova uslijedilo i negativno razočarenje i dio akni se počeo vraćati, sigurna je, kaže, da ju je od upala štitio upravo limun.

"Uz to, voda s limunom pomogla je i mom oralnom zdravlju, a bila sam i manje naduta", napisala je Russo, a to ide u prilog istraživanjima koja kažu da voda s limunom može djelovati i kao prirodni diuretik.

"Poboljšao mi se ten, osvježio dah i uravnotežila probava, ali nijesam primijetila druge zdravstvene benefite", piše Russo, svjesna da je sedam dana izazova prekratak period.

"Ipak, imala sam i jedan negativan učinak pijenja vode s limunom; svakog dana bila sam žedna, a ako tu žeđ ne utažim, u ustima mi je ostajao čudan okus", dodaje Russo i zaključuje da će definitivno razmisliti o tome da joj voda s limunom postane stalna svakodnevna praksa.

Bonus video: