Spavate pored uključenog televizora? Evo zašto to nije dobro

Spavanjem sa uključenim televizorom smanjuje se proizvodnja melatonina, hormona koji igra ključnu ulogu u spavanju

11676 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dobar san jedna je od najvažnijih stvari za dobro zdravlje, ali kada se u pozadini nalazi televizor, gotovo ga je nemoguće imati. Iako mnogi smatraju da će brže zaspati uz upaljen televizor, stručnjaci se ne slažu s tom tvrdnjom.

Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju kako se svakodnevno korištenje tehnologije odražava na naš san, pa samim tim i cjelokupno zdravlje. Iako su ona i dalje u toku, zaključak je isti - ako možete izbjeći korištenje ovih uređaja u vašem krevetu, onda to treba da uradite.

Anekta National Sleep Foundationa pokazala je kako čak 60% Amerikanaca gleda televiziju neposredno prije nego što zaspi, u nadi da će im to pomoći da lakše utonu u san, prenosi klix.ba.

Ipak, mnogi stručnjaci tvrde da, kada spavate sa uključenim televizorom, zapravo svom organizmu dajete manje sna nego što mu je potrebno, a to za sobom vuče brojne štete..

Spavanjem sa uključenim televizorom smanjuje se proizvodnja melatonina, hormona koji igra ključnu ulogu u spavanju. On signalizuje vašem tijelu da je vrijeme da se odmori i oporavi od napornog dana.

Televizor i drugi uređaji koji proizvode plavo svjetlo mogu smanjiti količinu melatonina koju proizvodi naše tijelo. Tada mozak teže razlikuje dan i noć, a onda kada se to desi, znatno je teže zaspati.

Gledanje ili slušanje zvuka televizora pred spavanje, tjera vaš mozak da bude u konstantnom pogonu, ne ostavljajući mu prostora da se isključi. Pored toga što mu ne pružate priliku da se odmori, čak i ako se desi da u neka doba utonete u san, to može dovesti do čudnih ili uznemirujućih snova, upozoravaju stručnjaci.

Spavanja 7-8 sati dnevno jedan je od glavnih savjeta na koje stručnjaci upozoravaju, a sve s naglaskom da bez potrebnog odmora povećavamo rizik od niza problema poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, slabljenja imuniteta, gubitka pamćenja, koncentracije i drugih.

Bonus video: