Za sigurnije zdravlje: Iz kuće odmah izbacite ovih deset stvari

Da li ste znali da svakodnevno "kopanje" po ormaru prije posla ili škole dovodi do anksioznosti?

30887 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljudi su često skloni gomilanju nepotrebnih stvari, a neke od njih mogu biti štetne za zdravlje. Jasno je da ne želite da bacite prekrasan stari kaput vaše majke, ali cipele koje nosite već godinama na trening sigurno možete.

1. Plastične posude za hranu

Pregledajte sve posuđe od plastike koje imate i provjerite da li na njima stoji oznaka 7 ili "PC", što označava polikarbonat.

"Riječ je o posudama koje mogu da sadrže BPA (stvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se ta materija izbjegava u proizvodnji posuda, ali one stare mogu da ih sadrže", tvrdi Sonja Lander, analitičar za "Environmental Working Group", koja se zalaže za redovno odbacivanje starih predmeta.

2. Osvježivač vazduha

Iako se neki proizvođači hvale kako ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osvježivači vazduha i dalje sadrže hemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

"Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih hemikalija koje raspršujete po kući", kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvijek čista kuća i čišćenje ili bacanje stvari koje imaju neprijatan miris.

3. Zaliha omiljenih napitaka

Ako do danas to niste učinili, trebalo bi da razmislite o promjeni navika, posebno ako pokušavate da izgubite višak kilograma. Studija, o kojoj se dosta govorilo, objavljena u magazinu "Nature" ukazuje na to da određeni zaslađivači iz gaziranih sokova mogu da poremete ravnotežu bakterija u crijevima koje su vrlo važne za zdravlje cijelog organizma.

4. Stare cipele

Ako govorimo o obući za trčanje, ona bi trebalo da se mijenja nakon svakih 500 kilometra, kaže dr Džejson Karp. Naime, kad se cipele istroše niijsu više dobra podloga za nogu pa se svo opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za povredu.

5. Stara četkica za zube

Virusi i bakterije lako mogu da se prenesu s četkice za zube u usta. Nepropisno čuvana četkica može začas da se pretvori u skladište malih napasti. Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u "fit formi".

"Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu efikasno da uklone plak, a to je ključno za održavanje zuba i desni zdravim", tvrdi stomatolog Sebastiana Sprinman za "Daily Press". Po pravilu bi trebalo da se mijenja na svaka tri do četiri mjeseca.

6. Stara garderoba

Da li ste znali da svakodnevno "kopanje" po ormaru prije posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite da izbjegnete ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje niste nosili barem godinu dana.

7. Maskara

Svi znamo da se maskara osuši nakon nekoliko mjeseci, ali vjerovatno odlažete kupovinu nove jer one mogu da budu veoma skupe. Ipak, vrijeme je da odvojite novac za nju jer na njoj se nakupljaju razne bakterije koje mogu da prouzrokuju crvenilo oka, infekcije a rijetko i sljepilo.

8. Ostaci hrane

Kad je obrok gotov, sve ostatke koje ne namjeravate da bacite, stavite u posude i u frižider. Ukoliko bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac, piše Ordinacija.hr.

9. Kuhinjski sunđer

Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjskog sunđera, a najčešće se tu radi o raznim klicama. Stručnjaci savjetuju da se za pranje sudova koriste krpice koje nakon korišćenja mogu da se operu zajedno s ostatkom veša.

10. Plastične daske za sječenje

Sjeckanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško je riješiti ih se. Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, stručnjaci savjetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja deluje antimikrobno. U prevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umjesto da se šire one će umrijeti.

Bonus video: