Lijepo vam je majka rekla: Uske farmerice nije zdravo nositi

Redovno nošenje preuskih farmerica može uticati na zdravlje na nekoliko iznenađujućih načina

7483 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uske farmerice su godinama u modi i još uvijek su u trendu. Premda se na kraju dana možda osjećate previše iscrpljeno da biste se presvukli, bolje ih je skinuti i odlučiti se za nešto opuštenije barem kada dođete kući. Prečesto i dugotrajno nošenje uskih farmerica može prouzrokovati više problema nego što mislite.

Iako volite vaše superuske farmerice, trebalo bi da ih povremeno zamijenite nečim udobnijim jer njihovo redovno nošenje može uticati na zdravlje na nekoliko iznenađujućih načina.

1. Može prouzrokovati bol u nogama

Ako provodite previše vremena u uskim farmericama, posebno ako se krećete ili čučite tokom dana, može povrijediti mišiće i živce u vašim nogama. Kombinacija uskih farmerica i uskih kaiševa takođe može prouzrokovati utrnulost, bol i trnjenje na prednjoj strani bedara, stanje poznato i kao sindrom uskih pantalona, prenosi net.hr.

2. Moglo bi usporiti cirkulaciju krvi:

Vaše omiljene farmerice mogu biti vaša odjevna kombinacija za svaku priliku, ali ako ste ikada doživjeli osjećaj teških i umornih nogu, bolje je da se odlučite za udobnije pantalone. Nošenje odjeće koja je previše ograničavajuća i uska oko struka može smanjiti cirkulaciju krvi i otežati vašim venama pumpanje krvi natrag prema srcu i drugim organima.

3. Može pogoršati žgaravicu

Vjerovatno ste primijetili da vam farmerice mogu ostaviti duboke i osjetljive izbočine oko struka ako ih nosite predugo. Uska odjeća koja gura u stomak zapravo može uzrokovati refluks kiseline, jedan od najčešćih problema s crijevima od kojih mnogi ljudi pate. Čak i ako ste savršeno zdravi i niste upoznati s bolnom žgaravicom, još uvijek imate šanse za razvoj refluksa ako redovno nosite usku odjeću tokom dvije sedmice.

4. Može uticati na vaše držanje

Iako bi nošenje uskih farmerica moglo učiniti da se osjećate snažno i vitko, dugoročno gledano zapravo može dovesti do taga da se na kraju povijete. Uske farmerice narušavaju zdravu ravnotežu između donjeg dijela leđa i kukova, a budući da mogu prouzrokovati pretjerano savijanje donjeg dijela leđa, mogu povećati stres za kičmene pršljenove.

5. Nije dobro za vaše reproduktivno zdravlje

Nema sumnje da uske farmerice predstavljaju klasiku, ali svakodnevno nošenje može zapravo povećati rizik od određenih infekcija i iritacija. Jedna od njih je vulvodinija, stanje koje karakteriše hronični bol u intimnim djelovima. Istraživači su otkrili da žene koje nose uske farmerice četiri ili više puta sedmično imaju dvostruko veću vjerojatnoću da će razviti vulvodiniju od onih koje nikada ne nose uske pantalone.

6. Infekcije urinarnog trakta

Medicinski stručnjaci upozoravaju na to da čvrsto pripijene farmerice mogu da povećaju rizik od infekcija urinarnog trakta kod muškaraca, a u nekim slučajevima da izazovu i tzv. uvrnute testise. Istraživanje koje je obuhvatilo 2000 muškaraca pokazalo je da je svaki deseti muškarac doživio neprijatne efekte nošenja uskih farmerki. Dr Hilari Džouns iz kompanije koja je podržala ovo istraživanje kaže da nošenje uske odjeće tokom dužeg vremenskog perioda može da dovede do infekcije urinarnog trakta. "Vidjela sam nekoliko slučajeva muškaraca kojima su testisi uvrnuti zbog toga što su nosili suviše čvrste i uske farmerke", kaže Džouns i dodaje da je njen savjet da bi farmerke trebalo da ostave dovoljno prostora oko oblasti prepona i da se u pantalonama muškarac osjeća prijatno.

Bonus video: