Centar za Oftalmologiju, brzo i efikasno riješenje za probleme sa vidom

HIRURGIJA KATARAKTE Brzo, komforno i bezbolno do dobrog vida!

Ultrazvučnom operacijom-fakoemulzifikacijom u lokalnoj anesteziji, za manje od 10 minuta, u jednodnevnoj hirurgiji-bez ostajanja u bolnici, vraća se kataraktom narušena vidna funkcija. Time je omogućeno da vidite, odmah po operaciji. Samo bogato iskustvo u ovoj tehnici , kao i u rješavanju različitih komplikovanih slučajeva, daje maksimalnu sigurnost i korišćenje svih mogućnosti savremene oftalmologije.

52208 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

Stručni tim oftalmologa CODRA Bolnice se brine da sve probleme koje imate sa vidom rješite brzo i efikasno. Najkraćim putem do precizne dijagnoze, uz temeljno istraživanje i najsavremeniji pristup i moderne tehnologije, do trajnog riješenja problema.

U Centru za Oftalmologiju CODRA Bolnice, počevši od dioptrijskih pregleda, do rješavanja kompleksnijih procedura, usavršavajući se konstantno i koristeći najsavremenije tehnologije, naš tim je spreman da odgovori na svaki izazov. Dijagnostičke procedure koje koristimo su većinom neinvazivne za pacijenta. Detaljnom anamnezom i uz pomoć savremene aparature dijagnostikujemo problem, dajemo dalje smjernice i predložimo najbolje rješenje za vaše oči. Zajedno i posvećeno do cilja.

1. AMBULANTNI DIO

U okviru Centra za Oftalmologiju , u dvije oftalmološke ambulante, opremljene najsavremenijom opremom, rade se dijagnostičke procedure:

Kompletan oftalmološki pregled, oftalmološki ultrazvučni pregled (AiB scan), OCT-optička koherentna tomografija, kompijuterizovano vidno polje (KVP), mjerenje očnog pritiska, dnevna kriva očnog pritiska, ispitivanje suvoće oka (Širmer test), pahimetrija, IOL Master-biometrijske karakteristike rožnjače i sočiva, ispitivanje kolornog vida.

Codra
foto: Codra

2. OPERATIVNI DIO

U okviru operacionog bloka CODRA Bolnice, sa sedam operacionih sala, jedna je namijenjena isključivo za oftalmologiju i opremljena najmodernijim aparatima vrhunske tehnologije za izvođenje operativnih zahvata na oku:

MIKROHIRURGIJA OKA

1. HIRURGIJA KATARAKTE- Ultrazvučnom operacijom-fakoemulzifikacijom, komforno i brzo, bezbolno, za manje od 10 minuta, u lokalnoj anesteziji, u jednodnevnoj hirurgiji-bez ostajanja u bolnici, vraća se kataraktom narušena vidna funkcija . Time je omogućeno da vidite, odmah po operaciji. Izborom odgovarajućeg intraokularnog sočiva, u dodgovoru sa oftalmologom, na ovaj način se i koriguje dioptrija na blizinu, ili na daljinu.

Ukoliko ne želite da zavisite od naočara - ni za daljinu , kao ni za čitanje Ili rad na kompjuteru, onda je vaš izbor multifokalni implant. Samo bogato iskustvo u ovoj tehnici , kao i u rješavanju različitih komplikovanih slučajeva, daje maksimalnu sigurnost i korišćenje svih mogućnosti savremene oftalmologije.

Katarakta je stanje zamućenja biološkog sočiva. Vodeći je uzrok sljepila u svijetu, koje se rješava operacijom. Kataraktu treba operisati odmah kada počne da smeta. Ovo se može postići samo ultrazvučnom operacijom-fakoemulzifikacijom. Ranom operacijom, bez čekanja sazrijevanja, izbjegavaju se brojne komplikacije i omogućava brza postoperativna rehabilitacija vida, bez ostajanja u bolnici.

Codra
foto: Codra

Hirurgija katarakte je danas već uveliko i refrakterna procedura , što znači da se operacijom katarakte i implantacijom odgovarajućih intraokularnih sočiva , može korigovati i dioptrija.

Danas postoji ogromna mogućnost za izbor najoptimalnijih intraokularnih sočiva , čime se ovaj problem pretvara čak u prednost, ali samo uz uslov da je hirurgija visokokvalitetna, izvedena od strane vrhunskih stručnjaka iz te oblasti. Upravo tavu uslugu dobijate u bolnici Codra od strane najeminentnijih stručnjaka iz oftalmologije.

U godinama kada se počne javljati potreba za dodatnim naočarima za blizinu , hirurška procedura i implantacija multifokalnog ili EDOF intraokularnog sočiva , daje kvalitet vida kakav je postojao u mladosti.

2. VITRORETINALNA HIRURGIJA (hirurgija mrežnjače i staklastog tijela) Odlubljena mrežnjača ili ablacija retine nije razlog da izgubite vid. Tim stručnjaka Bolnice Codra, napraviće odgovarajuću procjenu stanja vaše mrežnjače i odlučiti da li vam je potrebna savremena intervencija, vitrektomija, za hirurško liječenje mrežnjače i vraćanje vašeg vida!

Zahvaljujući radu vrhunskih stručnjaka i korišćenju opreme vrhunske tehnologije, postiže se savršena vizuelizacija tokom operacije što omogućava da se dosegne do krajnje periferije očnog dna , što daje uslove za što precizniju i prefinjeniju hirurgiju i kompletno rješavanje problema na mrežnjači sa dugotrajnim efektom.

Osim gore navedenih mikrohiruških procedura u bolnici Codra se obavljaju i ostale operacije:

  1. Operacija glaukoma (trabekulektomija)

Glaukom, u najširem smislu, čini grupa oboljenja sa oštećenjem očnog živca i gubitkom vidne funkcije, sljepilom kao definitivnim završetkom, u koliko se ne liječi.

Najčešče je hronično, često nastupa pritajeno, bez upadljivih simptoma u početku, bezbolno, a ipak ostavlja alarmantan broj slijepih ljudi različite starosti.

Povišen očni pritisak , kao najčešći manifestni znak oboljenja, sem u vrijednostima duplo većim od normalnih, ne boli. U situacijama akutnih stanja , sa visokim vrijednostima očnog pritiska, oko je “tvrdo” i bolno, sa širenjem bola cijelom polovinom glave.

Glaukom napada prvo periferni vid, dok centralni vid dugo ostaje očuvan. Zato su prvi simptomi “nijemi”. Kada nastupi bol i evidentan defekt u vidnom polju , obično je veliki dio živca već propao, a oštećenja su nepovratna.

Terapija u ovom momentu ima za cilj da zaustavi bolest na tom stadijumu i da pritisak u oku drži pod kontrolom. Ovo je oboljenje doživotno, a blagovremena i adekvatna terapija omogućava normalan život sa bolešću koja je pod kontrolom.

2.Xanthelasma na kapcima

3.Uklanjanje viška kože na kapcima, entropijum i ektropijum očnog kapka (uvrnut i izvrnut očni kapak)

Codra
foto: Codra

4.Pterigijum -Unutrašnja duplikatura vežnjače metodom autotransplatacije

5.Halacion (čmičak) na oku ,

6.Tumori na kapcima i konjuktivi

Za vas se brine naš stručni tim oftalmologa:

- Prof. Dr Tamara Milenkaja

- Prof. Dr Petar Aleksić

- Dr Vladimir Draganić

- Dr sci. med. Siniša Babović

- Prof Dr Miroslav Stamenković

- Dr Nebojša Nikitović

- Dr Jelena Radojičić

- Prof dr Sofija Davidović

Codra
foto: Codra