Studija: Kovid može da prouzrokuje smanjenje moždane mase i sive materije

Istraživanje je pokazalo i da je dio pacijenata nakon preležanog kovida patio od "moždane magle" ili od smanjene pažnje i koncentracije, kao i od smanjene brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja

5627 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kovid-19 može da prouzrokuje smanjenje moždane mase, da utiče na smanjenje sive materije u područjima koja kontrolišu emocije i pamćenje, kao i da ošteti područje koje kontroliše čulo mirisa, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Oksford.

Naučnici su objavili da su takve promjene primijetili i kod oboljelih koji nijesu bili hospitalizovani zbog Kovida-19, prenosi N1.

Da bi se saznalo da li mogu pomenute posljedice bar djelimično da se ponište ili će postati trajne moraće da se sprovedu dodatna istraživanja.

"Raspolažemo snažnim dokazima o nastanku abnormalnosti na mozgu nakon preležanog Kovida-19", pišu britanski naučnici u studiji objavljenoj ove nedjelje u stručnom časopisu "Nature".

Čak i u slučaju blagih oblika bolesti među učesnicima istraživanja otkriveno je "pogoršanje izvršnih funkcija" mozga, odgovornih za fokusiranje, planiranje, organizovanje, donošenje odluka i rješavanje problema, a u prosjeku se veličina mozga ispitanika smanjila između 0,2 odsto i dva odsto.

Recenzovana studija istraživala je promjene na mozgu 785 pacijenata starosti od 51 do 81 godine.

Skeniranje njihovih mozgova sprovedeno je dva puta, a od ukupnog broja ispitanika 400 ih se kovidom zarazilo između dva skeniranja. Drugo skeniranje obavljeno je u prosjeku 141 dan nakon prvoga.

Studija je sprovedena u vrijeme kad je u Britaniji bila dominantna alfa varijanta koronavirusa i malo je vjerovatno da je u nju bio uključen ijedan pacijent zaražen deltom, kažu britanski naučnici.

Istraživanje je pokazalo i da je dio pacijenata nakon preležanog kovida patio od "moždane magle" ili od smanjene pažnje i koncentracije, kao i od smanjene brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja.

Naučnici nijesu objavili da li je vakcinacija protiv kovida uticala na ovo stanje, ali britanska zdravstvena agencija je prošlog mjeseca saopštila da je nakon proučavanja 15 ranije sprovedenih studija ustanovljena upola manja vjerovatnoća da će se kod vakcinisanih razviti simptomi dugotrajnog kovida u poređenju sa nevakcinisanima.

Bonus video: