Testirane u Sloveniji: Koje maskare su najbolje, a koje opasne

Gledali su se cijena, volumen trepavica, prirodni izgled, izdržljivost, pakovanje, način nanošenja, mikrobiološki kvalitet i prisustvo opasnih hemikalija

16986 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje za zaštitu potrošača Slovenije testiralo je 11 maskara dostupnih na slovenačkom tržištu ti zaključilo da je pobjednica testa pristupačna Maybeline The Colossal 100% Black od 5.90 eura, na drugom je mjestu Chanelova Le Volume de Chanel Mascara po cijeni od 40.90 eura, a treća je L’Orealova Air Volume.

Maskare su provjeravale slovenske amaterke i vizažistknjie, a gledali su se cijena, volumen trepavica, prirodni izgled, izdržljivost, pakovanje, način nanošenja, mikrobiološki kvalitet i prisustvo opasnih hemikalija.

Osim toga, tri primjerka vodootpornih maskara morala su da prođu i takozvani mokri test, ali su se sve pokazale prosječnima, iako je i u ovoj kategoriji pobjedu odnijela Maybeline Classic Volume Express Waterproof.

Iznenađenje testa bila je činjenica da su pored svih propisa, čak u četiri maskare otkrivene opasne hemikalije.

U DM-ovoj robnoj marki Trend it up No1 i Sante Classic Volume Black otkriven je arsen, a u vodootpornim maskarama Catrice Cosmetics Glam i Essence Volume Hero pronađen je policiklički aromatski ugljikovodonik naftalen, prenosi Jutarnji list.

Sve testirane maskare prošle su mikrobiološki test, što znači da u sebi nisu sadržale bakterije niti plijesan, ali kritikovano je to što sve maskare na sebi nemaju zaštitnu trakicu koja garantuje da nijesu otvarane, što je za potrošača bitno.

Bonus video: