Opasnost za srce: Skriveni natrijum u šumećim tabletama za bolove

Natrijum se često dodaje ljekovima kako bi se lakše rastvorili u vodi i kako bi se brže apsorbovali, za razliku od tableta koje se piju nerastvorene. Na ovaj način se, uzimanjem tih ljekova, često može premašiti dnevni unos soli u organizam

8510 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rastvorljivi ljekovi protiv bolova, analgetici, donose brzo olakšanje pacijentu koji trpi bilo koju vrstu bola. Istraživači upozoravaju da neki od ovih ljekova imaju povećane i skrivene količine soli, koje negativno utiču na ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima.

U studiji koja je nedavno objavljena u European Heart Journal ističe se da se na svakih pola grama paracetamola u tableti na rastvaranje nalazi oko 0,4 grama natrijuma koji je jedna od glavnih komponenata soli.

Natrijum se često dodaje ljekovima kako bi se lakše rastvorili u vodi i kako bi se brže apsorbovali, za razliku od tableta koje se piju nerastvorene. Na ovaj način se, uzimanjem tih ljekova, često može premašiti dnevni unos soli u organizam.

Istraživanje je zasnovano na studiji koja je obuhvatila populaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu, a sugeriše loš uticaj analgetika za ljude koji imaju kardiovaskularne bolesti.

Upoređivani su podaci oko 300.000 odraslih starijih od 60 godina, od kojih su neki imali visok krvni pritisak, a neki nijesu, ali su svima njima ljekari nedavno prepisali paracetamol.

Pacijenti koji su svakodnevno uzimali paracetamol više su bili izloženi riziku od srčanog udara, srčanog zastoja, nego pacijenti koji su uzimali analgetike bez natrijuma.

Brojne studije su pokazale vezu između natrijuma i kardiovaskularnih bolesti među pacijentima sa visokim krvnim pritiskom.

Osobe sa visokim i normalnim krvnim pritiskom bile su izložene sličnom riziku od srčanih problema kada su dodavale so u obroke.

Biće potrebni dodatni testovi kako bi se utvrdilo da li je ova dodatna doza natrijuma dovela do visokog krvnog pritiska koji utiče na zdravlje srca, prenosi RTS.

U međuvremenu, istraživači su upozorili ljekare i pacijente na svijest o uzimanju ljekova sa povišenom dozom natrijuma.

„Ljudi bi trebalo da obrate pažnju na dnevni unos soli, kao i skriveni unos soli koji se nalazi u analgeticima“, rekao je lekar Čao Zeng koji radi pri Centralnom univerzitetu u Kini.

Iako američka agencija za hranu i ljekove zahtijeva da svi ljekovi sa povećanim količinama natrijuma treba da budu vidno obilježeni, ne upozorava se na potencijalno štetni uticaj natrijuma, koji sadrži paracetamol, na kardiovaskularne bolesti. Dobijeni rezultati predlažu ograničen unos šumećih tableta paracetamola.

Srećom, postoje neki oblici rastvorljivog paracetamola koji se prave ili bez natrijuma ili je natrijum u malim količinama. Ovo su odlične alternative za one koji traže brze efekte šumećih ljekova bez mogućih nedostataka dugotrajne upotrebe.

„Postoji hitna potreba da se potrošači zaštite od ovakvih rizika po zdravlje. Najefikasnija strategija će vjerovatno biti obavezno obilježavanje svih ljekova koji sadrže veće količine natrijuma na prednjoj strani pakovanja“, navode istraživači.

Bonus video: