ALA – Alfa lipoinska kiselina – smanjuje rizik od razvoja dijatebetesa i insulinske rezistencije

ALA i svi ostali 7 Nutrition preparati su na popustu -20% od 17.- 23. marta u svim Tea Medica apotekama.

34136 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ALA
Foto: ALA

Piše: Mr.ph.spec. Djulija Hadzibeti

Kao mladom farmaceutu prije 10 godina kada sam počela da radim, bila mi je jako interesantna ova supstanca i počela sam malo više da je istražujem, i tako je postala moj omiljeni suplement kojeg mogu preporučiti, i uvjek za uzvrat dobijem mnogo zadovoljnih pacijenata, mnogo smanjene boli i mnogo satisfakcije za svakog farmaceuta.

Alfa lipoinska kiselina (ALA) je jako interesantna supstanca i svakim danom se otkrivaju njeni novi benefiti po naše zdravlje. I kada bismo htjeli da je definišemo kao nešto novo na tržištu to bi poništila činjenica da je ova supstanca registrovana već dugi niz godina kao lijek u Nemačkoj za tretman periferne polineuropatije kod dijabetesa. U poslednjih nekoliko godina i na našem tržištu je prisutna i registrovana kao lijek i suplement, pa su samim tim njena ljekovita svojstva i bezbjednost višestruko provjeravani i dokazani.

Tea Medica
foto: ALA, Tea Medica

Za alfa lipolinsku kiselinu je važno da bude fomulisana u stabilnom farmaceutskom obliku, odgovarajućoj dozi, kako bi farmakološka efikasnost i bioraspoloživost bila zadovoljavajuća. U tome i jeste problem sadašnjice, kako pronaći pravi proizvod, najboljeg mogućeg brenda na našem tržištu. 7 NUTRITION brend nudi ovu supstancu u obliku biljnih kapsula u dozi od 600mg. Uobičajna doza je 600mg jednom dnevno, a može se uzimati i do 1800 mg dnevno.

ALA se prirodno nalazi u našem organizmu, sintetiše se u maloj količini. Kada je otkrivena, proglašena je za vitamin, ali je posle ustanovljeno da se proizvodi u organizmu. Najviše je dobijamo iz sledećih namirnica: crveno meso spanać, brokoli pivski kvasac, krompir, šargarepa.

Alfa-lipoinska kiselina je neizostavan sastojak u procesu oslobađanja energije u organizmu. Zahvaljujući antioksidativnom dejstvu štiti od nastanka oštećenja ćelija i tkiva u organizmu. Neki stručnjaci nazivaju alfa-lipoinsku kiselinu idealnim antioksidansom, jer djeluje i na liposolubilne (koji se rastvaraju u mastima) i na hidrosolubilne (koji se rastvaraju u vodi) slobodne radikale. To znači da ostvaruje antioksidativni efekat unutar ćelija i tkiva ali i u međućelijskom prostoru. Njen antioksidativni potencial je jako kompleksan jer ona ima sposobnost regeneracije drugih antioksidanasa. Vitamin C, E, glutation regenerišu svoja antioksidativna svojstva pomoću ALA.

Tea Medica
foto: ALA, Tea Medica

ALA učestvuje u pravilnom metabolizmu glukoze. Pokazano je da doprinosi smanjenju insulinske rezistencije, tako što doprinosi ubrzanju preuzimanja glukoze iz krvi u mišćno i masno tkivo, povećava iskoristljivost glukoze, smanjuje rizik za razvoj komplikacija dijabetes melitusa. Njen najstariji i najsnažniji fokus jeste baš kod dijabetičara i kod polineuropatija (oboljenje perifernih nerava koje se karakteriše trnjenjem, grčevima, peckanjem, bolom i gubitkom osjećaja u rukama i nogama). Kliničkim studijama je dokazano da intenzivna primjena ALA smanjuje i prevenira progresiju, olakšava, simptome oštećenja nerava i smanjuje rizik od razvoja dijabetesne neuropatije i doprinosi smanjenju bola kod već prisutne dijabetesne neuropatije. Na isti način ostavruje i svoj oftalmološki pozitivan učinak kod retinopatija, a posebno onih izazvanim dijabetesom.

Degenerativni procesi u organizmu koje su dominantniji u starijim godinama zajedno sa oksidativnim procesima mogu da izazovu oslabljene kongitivne funkcije, demencjiu, Alchajmerovu bolest itd. Pošto se dobro usvaja i prolazi moždanu barijeru, ALA je jako efikasna kod ovih stanja, kao i nakon moždanih udara.

U mnogim protokolima lječenja Covid 19 infekcije se našla kao supstanca sa antiiflamatornim i protektivnim efektom na oštećene nerve, najviše u slučajevima gubitka čula ukusa i mirisa. ALA doprinosi smanjenju nivoa pojedinih supstanci koja nastaju u toku zapaljenja poput CRP (C reaktivnog proteina) i IL6 (interleukina-6).

Tea Medica
foto: ALA, Tea Medica

Ona ostavruje i kardioprotektivni efekat mehanizmom snažnog antioksidansa. Dokazano utiče na funkciju i elastičnost endotijela krvnih sudova, ali kako najnovije studije sugerišu ostvaruje i pozitivan efekat na regulaciju nivoa triglicerida i holesterola u krvi.

U nekim težim slučajevima se primenjuje i parenteralno.

ALA (alfa-lipolinska kiselina) je:

✅ Jedan od najefikasnijih antioksidanata; ✅ Najefikasniji preparat za tretiranje i prevenciju polineuropatija i retinopatija; ✅ Aktivno učestvuje u procesu detoksifikacije; ✅ Pospješuje rezultate vježbanja; ✅ Dobro se rastvara u vodi i mastima; ✅ Koristi se u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i bolesti krvnih sudova.

Kada, kome, koliko treba da se preporuči?

ALA možemo uvjek preporučiti:

  • dijabetičarima za uspješno tretiranje polineuropatija i njihovu prevenciju.
  • u stanjima povećanih potreba za zaštitom od štetnih uticaja slobodnih radikala.
  • kod retinopatija, za poboljšanje i prevenciju progresije.
  • kod uzimanja većih količina alkohola
  • kod već postojećih oštećenja drugih tkiva i organa, radi odlaganja ili sprečavanja daljih oštećenja.

Kapsule se mogu i treba uzimati tokom dužeg vremenskog perioda u kontinuitetu (za postizanje prvih efekata neophpodno ih je konzumirati minimalno 3 mjeseca). Uzima se 1 kapsula dnevno, pola sata prije jela. U težim slučajevima može se uzimati i do 1800 mg dnevno. ALA sa metalima gradi helate, pa se ne treba primjenjivati istovremeno sa jedinjenjima metala (npr, preparatima gvožđa, magnezijuma ili sa mliječnim proizvodima s obzirom na to da oni sadrže kalcium). Ako se uzima zajedno sa insulinom i oralnim antidijabeticima može značajno da dovede do smanjenja nivoa šećera u krvi. Zbog toga se preporučuje striktno praćenje nivoa šećera u krvi, posebno na početku terapije sa ALA. Isto tako se nikako ne treba kombinovati i uzimati sa alkoholom.

ALA I SVI OSTALI 7 NUTRITION PREPARATI SU NA POPUSTU -20% OD 17.- 23. MARTA U SVIM TEA MEDICA APOTEKAMA.

Tea Medica
foto: Tea Medica