Centar za Ginekologiju i akušerstvo - dijagnostika, liječenje, operacije, vantjelesna oplodnja i porodilište

Sve na jednom mjestu, po najsavremenijim svjetskim standardima.

26635 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

Centar za Ginekologiju Bolnice CODRA, tokom 20 godina postojanja pratio je svjetske trendove u dijagnostici i liječenju ginekoloških pacijentkinja, uz korišćenje najsavremenije opreme i kontinuiranu edukaciju ljekaraa.Ginekologija i akušerstvo su grane medicine koje imaju širok dijapazon djelovanja počev od ambulantnog rada, preko ambulantne interventne ginekologije i akušerstva pa do postupaka MPO, porođaja i na kraju operativne ginekologije.

U CODRA Bolnici čitav ovaj program djelovanja objedinjen je u jedan zaokružen pristup, sa ciljem da se pacijentu omogući adekvatan i cjelovit tretman.

Centar ima dva odjeljenja, za ginekologiju i akušerstvo, sa jedno i dvokrevetnim sobama apartmanskog tipa, poluintenzivnu njegu i Jedinicu intenzivnog liječenja, kao i tri ambulante u dijelu Poliklinike Bolnice. Raspolaže i najsavremenije opremljenim operacionim salama. Porodilište je organizovano po sistemu “baby friendly”.

U centralnoj RTG, MSCT dijagnostici, biohemijskoj, mikrobiološkoj i embriološkoj laboratoriji, sprovode se sve neophodne dijagnostičke procedure iz tih oblasti. Centar za Ginekologiju raspolaže sa dva najsavremenija endovideo stuba za endoskopske i laparaskopske operativne zahvate, mobilnim RTG aparatom, kao i sa više najsavremenijih ultrazvučnih aparata (sa 4D opcijom) na Odjeljenjima i u ambulantama.

U okviru Centra funkcionišu četiri segmenta:

  • Ambulantni dio
Codra
foto: Codra

U ambulantnom dijelu se, pored pregleda na ultrazvučnim aparatima, rade sve ambulantne intervencije.

Interventne procedure, bilo da su akušerske (arteficijelni prekid trudnoće, stavljanje serklaža, i td.) ili ginekološke (skidanje kondiloma, biopsije, ekstrakcija Bartolinijeve žlijezde) se obavljaju u posebnoj sali za intervencije, koja je opremljena radiotalasnim nožem kao i CO² laserom gdje se iste obavljaju kako u lokalnoj tako i opštoj anesteziji.

  • Operativna ginekologija

Operativna ginekologija, kao zahtjevan separat, je nešto po čemu se Centar za Ginekologiju Bolnice CODRA izdvaja. 95% operacija sprovodi se metodama minimalne invezivne hirurgije ( laparoskopija i histeroskopija) što je izuzetak, ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Čak i najzahtjevnije procedure (laparoskopska histerektomija, laparoskopska miomektomija, laparoskopska histerektomija sa limfonodektomijom) se rade kao rutinske. Prednost laparaskopskih operacija je u bržem oporavku i vraćanju redovnim životnim aktivnostima , a što je još važnije manje stvaranje priraslica zbog manje traumatizacije tkiva. Intenzivna njega sa najsavremenijom aparaturom, kao I anesteziolog koji dežura u istoj 24h su velika podrška za kvalitetan i brz oporavak.

Codra
foto: Codra

U dvije operacione sale u okviru centralnog operacionog bloka, opremljene po svim svjetskim standardima, dva laparoskopska stuba najnovije generacije, pored ostale prateće opreme vrhunske tehnologije, izvode se svi operativni zahvati iz oblasti ginekologije, na laparoskopski i klasičan način:

  • Konizacija
  • Cistektomija (operacija ciste na jajniku)
  • Rekonstrukcija jajovoda
  • Miomektomija (operacija mioma)
  • Histerektomija (operacija uklanjanja materice)
  • Histerektomija sa limfonodektomijom
  • Rekonstruktivna hirurgija usljed spada prednjeg i zadnjeg vaginalnog zida

Porodilište je u CODRI organizovano po sistemu “baby friendly”, gdje porodilje imaju posebne apartmane u kojima su smještene zajedno sa novorođenčetom uz dostupnu njegu babice i neonatološke sestre, kao i dostupnog akušera 24h.

Codra
foto: Codra

Ono što posebno ističu naše korisnice je visok stepen higijene kao i adekvatna ishrana prilagođena za period puerperijuma. Porođajna sala je opremljena svim što je neophodno, a u neposrednoj blizini je sala za carske rezove u slučaju potrebe za operativnim dovršavanjem porođaja.

Codra
foto: Codra

Porođaju prisustvuju akušer, babica,neonatološka sestra kao i ljekari neonatolozi iz IBD kako bi se omogućio najveći stepen bezbjednosti za novorođenče.

Carski rezovi se obavljaju u posebno opremljenoj sali koja služi samo za tu namjenu a anesteziolozi su obučeni kako za opštu tako I za spinalnu anesteziju, odnosno epiduralnu analgeziju.

  • Centar za asistiranu reprodukciju

U okviru CODRA Bolnice, zajedno sa Centrom za ginekologiju, funkcioniše i Centar za Asistiranu Reprodukciju (CCAR)-jedan od najsavremenijih centara tog tipa na ovim prostorima. CCAR pruža svakom paru jedinstven, originalni i personalizovani koncept pristupa u liječenju neplodnosti. U CODRA Centru za Asistiranu Reprodukciju dostupne su sve usluge iz oblasti asistirane reproduktivne tehnologije, koje obavlja veliki stručni tim, sačinjen od domaćih i inostranih specijalista različitih oblasti reproduktivne medicine.

Codra
foto: Codra

Centar za Asistiranu reprodukciju CODRA Bolnice opremljen je po najvišim svjetskim standardima, kako bi svim svojim pacijentima obezbijedio vrhunski kvalitet i visoku uspješnost sprovedenih procedura.

Kroz saradnju sa CODRA Centrom za Urologiju i Centrom za Hirurgiju, CCAR je prepoznat među svojim pacijentima po proširenom i kompletnom dijapazonu usluga, što omogućava nezamjenljiv osjećaj povjerenja i bezbijednosti tokom obavljanja svih procedura. Kada do trudnoće dođe, pacijentima je na raspolaganju mogućnost praćenja trudnoće sa svim propratnim analizama i pregledima, kao i porođaj u savremenom Codra porodilištu.

Codra
foto: Codra

CODRA tim embriologa koji su angažovani u Centru za Asistiranu reprodukciju:

mr sci Maja Šoć,

mr sci Jelena Žižić,

dr Lars Johansson

U Codra Centru za Asistiranu Reprodukciju na raspolaganju su sledeće procedure:

  • Jednodnevna dijagnostika steriliteta
  • Spermogram i spermokultura (kriterijumi SZO)
  • Očuvanje plodnosti: krioprezervacija i vitrifikacija (zamrzavanje) spermatozoida i jajnih ćelija
  • Hirurško preuzimanje spermatozoida iz testikularnog tkiva (TESA/TESE)
  • ! – MICROTESE procedura
  • Indukcija ovulacije
  • IntraUterina Inseminacija IUI
  • In Vitro Fertilizacija (IVF)
  • Intracitoplazmatska injekcija spermatozoida (ICSI), u kombinaciji sa:
  • Preselekcijom visokokvalitetnih spermatozoida (PICSI)
  • Selekcijom vitalnih spermatozoida (HOST)
  • Arteficijelna aktivacija oocita
  • Fiziološka aktivacija imotilnih-nepokretnih spermatozoida
  • Vitrifikacija embriona i blastocisti
  • Tretman ponovljene neuspješne implantacije
  • Procedure za povećanje implantacionog potencijala

U Centru za Ginekologiju CODRA Bolnice angažovani su eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva:

Prim dr Luka Anđelić, dr Nikola Stanišić, dr Igor Gogić, dr Artur Bjelica, dr Predrag Jovović.

Codra
foto: Codra