Zašto "pokupite" sve bolesti iz okoline? Nije kriv samo imuni sistem

Svaki imuni sistem na svoj način reaguje na infekcije, pa učestalost bolesti ne ukazuje na jači ili slabiji imuni sistem

8820 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stomačni grip, kašalj, prehlada, angina... Ako vam je lista bolesti koje dobijate od ljudi sa kojima se susrijećete sve duža, vjerovatno nije đe, ne brinite, nijeste žrtva neke vrste prokletstva zbog kojeg sve bakterije i viruse koji kruže oko vas unesete u vaš sistem. Imuni sistem ima određenu ulogu u tome, ali ne onoliko koliko mislite.

Često sami možete spriječiti bolest. Imuni sistem je zapravo prilično složen, jer se sastoji od raznih organa, ćelija i proteina, a njegov posao je da zaštiti organizam od potencijalno opasnih supstanci i tako obezbijedi opstanak. Može da spriječi i neutrališe prijetnje koje predstavljaju bakterije, virusi, paraziti, oblici buđi... Ali ovo ne funkcioniše u trenu. Potrebno je neko vrijeme i „napor“ tijela, pa ponekad imate dosadne simptome kao što su suzenje očiju i začepljen nos. Evo niza reakcija imunog sistema...

Ako je vaš imuni sistem aktivniji, intenzivnije će reagovati, pa ćete češće biti bolesni ili imati teže tokove bolesti. Svaki imuni sistem na svoj način reaguje na infekcije, pa učestalost bolesti ne ukazuje na jači ili slabiji imuni sistem. Na primjer, veća je vjerovatnoća da će se razboljeti oni koji nijesu bili izloženi određenim virusima i zato nijesu proizveli mnogo antitijela.

Moramo da znamo da nas imuni sistem može zaštititi samo ako mu obezbijedimo sve što mu je potrebno za funkcionisanje. Vjerovatno već znate o čemu se radi:

  • upravljanje stresom
  • uravnotežena ishrana
  • dovoljna količinu vježbanja svaki dan
  • uredan ciklus spavanja

Znamo da je ovo lakše reći nego učiniti, ali naići ćete na mnogo zdravstvenih problema ako zanemarite bilo šta od nabrojanog, piše aktivni.si.

Higijena takođe igra veliku ulogu kada je riječ o tome koliko puta ćete se razboljeti. U posljednje dvije godine vjerovatno ste promijenili mnoge higijenske navike, kao što je pranje ruku. Ovom navikom ste već spijrečili i možete spriječiti mnoge infekcije. Samo pomislite na sve stvari koje ste već dotakli dana. Sa sobom svakako nosite telefon koji ima dosta prljavštine, možda ste koristili javni prevoz, koristili toalet na poslu...

Jenan od dobrih higijenskih savjeta je i - ograničiti dodirivanje lica. To radite uglavnom nesvjesno, pa pokušajte da posvetite više pažnje i podsjetite se da to ne radite.

Pored svog imunološkog sistema i higijene, provjerite i kako komunicirate sa drugima. Ima li mnogo fizičkog kontakta između vas, volite li da se grlite, ljubite u obraze, rukujete? U tome, naravno, nema ništa loše, ali u vrijeme kada ima najviše virusa i bakterija, trebalo bi da ograničite takvu interakciju. Naravno, uradite to i kada i sami imate znake prehlade. Na kraju, uvjerite se da je vaša radna površina uvijek čista.

Bonus video: