Kucate u drvo, imate 'srećnu' odjeću… evo šta to govori o vama

Primjeri magičnog mišljenja su bacanje novčića u fontanu, kucanje o drvo, ali i mnogo pogubniji obrasci razmišljanja

7412 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Malo je onih koji nikad nijesu kucnuli u drvo za sreću, bacili novčić u fontanu za ispunjenje želja, pljucnuli tri puta kad im crna mačka pređe put, odlučili da, ipak ne prođu ispos stepenica… Ovo su primjeri onoga što se u psihologiji naziva - magičnim mišljenjem.

Ljudi su nekad ubijeđeni da neka akcija koja je potpuno nepovezana s ishodom neke situacije može na nju da utiče. Kada je dio svojevrsne kulturološke navike poput pomenutih primjera, u magičnom mišljenju nema ništa loše, štaviše ima i malo šarma. Ali, kada u određenim situacijama pribjegavamo magičnom mišljenju, a to nam ograničava funkcionalnost ili nas uznemirava, ono postaje problem, prenosi net.hr.

Magično mišljenje je tipično za djecu, pa i adolescente, ali pribjegavaju mu i mnogi odrasli. To se često događa u vrijeme stresa, ali može biti i dio ozbiljnijih psihičkih poremećaja poput anksioznosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, ali i šizofrenije ili psihoze.

Osjećaj kontrole

U anksioznosti i OKP-u magično mišljenje pruža nam prividni osjećaj kontrole i predvidljivosti, u situaciji koju do kraja ne možemo da kontrolišemo. Ako osoba, na primjer, ritualno razmisli o svemu što bi moglo da krene po zlu u nekoj važnoj situaciji, pa smatra da će raznim 'ritualima' uspjeti da spriječi da se to dogodi u stvarnosti – znači da pribjegava magičnom mišljenju. Naravno, na taj način se zanemaruje činjenica da u bilo kojim okolnostima nemamo potpunu kontrolu nad životom.

Ako magično mišljenje olakšava pritisak, nije loše – na primjer, ako nosite "srećno" odijelo na poslovni sastanak ili se potpisujete na dokumente 'onom' posebnom olovkom, to može da vam posluži kao podrška. Jedno njemačko istraživanje sa Univerzitetu u Kölnu pokazalo je da osobe koje uz sebe imaju svoje amajlije "koje donose sreću", zaista imaju bolje rezultate u različitim aktivnostima. Ono što su istraživači otkrili nije, naravno, da magično mišljenje funkcioniše, nego da su osobe koje ga koriste na ovaj način samouvjerenije i postavljaju sebi više ciljeve jer imaju utisak većeg kapaciteta i podrške.

Negativne posljedice

Ako magično mišljenje stvara još više stresa i napetosti, oduzima vrijeme i smanjuje prisutnost i pribranost, svakako ga ne treba zanemariti. Takve vrste magičnog mišljenja su obično negativne – bojimo se da će se, ako nešto ne pomislimo i ne uradimo, dogoditi loš rezultat ili ishod koji nema veze s tim mišljenjem i aktivnošću. U takvim situacijama od velike pomoći je kognitivno bihevioralna terapija koja može ući u korijen ovakvih navika i dati konstruktivnije obrasce ponašanja i nošenja sa stresom.

Kako god bilo, treba se držati provjerene formule: ako ne šteti i ne uznemirava – slobodno zamišljajte čuda.

Bonus video: