Barijatrijska hirurgija - hirurgija gojaznosti, intervencija koja liječi

Barijatrijska hirurgija nije od velike pomoći samo osobama koje žele da izgube veliki broj kilograma. Izvodi se sa ciljem da se smanji tjelesna masa, kao i da se smanji rizik od životno ugrožavajućihih stanja povezanih sa gojaznošću.

34285 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

Konzervativno liječenje gojaznosti, odnosno dijete, i to one koje se sprovode pod nadzorom ljekara u medicinskim uslovima, neuspješne su u liječenju gojaznosti u više od 90% slučajeva. Svim pacijentima dobro je poznat efekat ponovnog dobijanja viška tjelesne težine nakon inicijalnog smanjenja, i to i više nego što je bilo prije dijete.

Zbog toga je medicina došla do hirurgije kao trajnog rješenja za bolest gojaznosti i opasnih komorbiditeta koji prate gojaznost: početak ili prisustvo šećerne bolesti, povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i nagomilavanja masnoća u krvnim sudovima, hormonski poremećaji, oštećenje zglobova, hormonski poremećaji praćeni izostankom menstruacija kod žena i erektilnom disfunkcijom kod muškaraca.

U roku od godinu dana nakon intervencije pacijent dolazi na normalnu tjelesnu težinu, dok su pozitivni propratni efekti izlječenje povišenog šećera u krvi, povišenog krvnog pritiska, masnoća i bolova u zglobovima. Operacija smanjenja želuca i dodavanje “bajpasa”, odnosno premoštenja dvanaestopalanog crijeva utiče na prestanak uzimanja ljekova i insulina kod pacijenata koji su na ovakvoj terapiji, a imaju šećernu bolest.

Codra
foto: Codra

Samo smanjenje tjelesne težine dovodi do potpunog izlječenja visokog krvnog pritiska, opstruktivne “slip apneje” (zaustavljanje disanja prilikom noćnog hrkanja), kao što potpuno normalizuje masnoće u krvi i hormone. Gotovo svi pacijenti potpuno prestanu da uzimaju ljekove koje su uzimali prije operacije. Iako ovo zvuči gotovo nestvarno, istina je o kojoj se malo zna.

ŠTA JE BARIJATRIJSKA HIRURGIJA I ZAŠTO SE IZVODI

Barijatrijsku hirurgiju čini skup različitih procedura, koje obuhvataju hirurške izmjene na nivou digestivnog trakta, a sve sa ciljem redukcije tjelesne težine.

Ona je terapija izbora kada dijete i fizička aktivnost ne daju rezultat, kao i kada postoje ozbiljni zdravstveni problemi, koji su posledica gojaznosti.

Barijatrijska hirurgija se izvodi sa ciljem da se smanji tjelesna masa, kao i da se smanji rizik od životno ugrožavajućih stanja povezanih sa gojaznošću, kao što su:

  • Visok krvni pritisak
  • Srčani i moždani udar
  • Druge kardiovaskularne bolesti
  • Dijabetes mellitus tip 2
  • Sleep apnea
  • Nealkoholna masna jetra

Barijatrijska hirurgija je našla svoje mjesto i u liječenju problema neplodnosti, posebno kada su hormonski disbalansi izazvani gojaznošću u pitanju.

KO SU KANDIDATI ZA BARIJATRIJSKU HIRURGIJU?

Barijatrijska hirurgija je terapija izbora za:

  • Sve one čiji je BMI veći od 35 kg/m2
  • Sve čiji je BMI 30-34.9 kg/m2 , i koji imaju udružene bolesti izazvane gojaznošću: kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest tip 2, sleep apnea, itd.

Hirurg, u saradnji sa članovima svog tima (endokrinolog, kardiolog, nutricionista, psihijatar) procjenjuje ko su kandidati za barijatrijsku hirurgiju, kao i vrši izbor same hirurške procedure. Izbor hiruške procedure zavisi od BMI, pacijentovog opšteg stanja, godina starosti.

HIRURŠKE PROCEDURE U SKLOPU BARIJATRIJSKE HIRURGIJE

Danas su na raspolaganju različite hirurške tehnike kojima je cilj da se postigne smanjenje zapremine želuca ili da se smanji mogućnost apsorpcije hranljivih materija u digestivnom traktu.

Vodeći centri barijatrijske hirurgije u svijetu izdvojili su dvije hirurške procedure. To su „sleeve” gastrektomija i gastrični by-pass , kao vodeće. Obije vrste operacija rutinski se već dugi niz godina izvode u Bolnici CODRA.

Sve operacije izvode se laparoskopskim putem, bez reza, kada se kroz male otvore na trbuhu uvode posebni instrumenti a vizuelizacija ostvaruje putem posebne kamere koja hirurgu prikazuje sliku na velikom ekranu. Ovakva vrsta hirurškog pristupa omogućava pacijentu brz oporavak, smanjene postoperativne bolove, rani oporavak digestivnih funkcija i skori povratak svakodnevnim aktivnostima.

Codra
foto: Codra

Sužavanje želuca

Sužavanje želuca, “sleeve” gastrektomija, je procedura kojom se smanjuje zapremina želuca za oko 75%, čineći da želudac ima formu cijevi ili rukava (otuda i engleski naziv “sleeve”). Na ovaj način želudac gubi mogućnost rezervoara, unos hrane se smanjuje, mijenja se hormonski put koji reguliše sitost i bolesnik počinje da gubi na težini

Premoštavanje želuca

Premoštavanje želuca, “gastric by-pass” je procedura kojom se želudac prvo presijeca, a mali preostali dio se spaja sa tankim crijevom. Ovom procedurom se ne samo smanjuje zapremina želuca, već se iz procesa resorpcije isključuje značajna površina tankog crijeva.

Ova metoda je izrazito efikasna, kako za gubitak prekomjerne težine, tako i za regulaciju prije svega šećerne bolesti.

Treba istaći da nakon hirurgije prekomjerne gojaznosti pacijenti mogu da uzimaju hranu normalno, ali da brzo postižu sitost, a ekscesivno i kompulzivno uzimanje hrane više nije moguće.

Codra
foto: Codra

Uz adekvatnu preoperativnu pripremu i pravilnu selekciju pacijenata hirurško liječenje gojaznosti dovodi do brzih i vidljivih efekata, a smanjenje tjelesne mase praćeno je normalizacijom krvnog pritiska, kao i regulacijom šećera i holesterola u krvi.

Pozni rezultati, nakon ove dvije hirurške procedure su praktično identični, tako da se u zavisnosti od starosne dobi pacijenta, vrijednosti BMi, udruženih bolesti a u dogovru sa pacijentom, odlučuje o vrsti hirurške procedure za tog pacijenta.

Barijatrijske operacije dovode do značajnih pozitivnih promjena:

  • Kvalitet života se značajno poboljšava
  • Prestanak potrebe za prekomjernim unosom hrane
  • Gubitak stalnog osjećaja gladi
  • Gubitak 60-70% prekomjernih kilograma već za godinu dana
  • Značajno bolja regulacije šećera u krvi, nekada i do potunog prestanka uzimanja insulina i ljekova za šećernu bolest
  • Krvni pritisak se kod većine pacijenata normalizuje
  • Poboljšavanje srčane funkcije
  • Funkcija disanja se normalizuje, “sleep” apneja nestaje kod većine bolesnika
  • Kod žena se normalizuje hormonska regulacija menstrualnog ciklusa
  • Sindrom policističnih jajnika nestaje kod većine pacijentkinja
  • Codra
    foto: Codra

    Oporavak nakon procedure je brz, zahvaljujući minimalno invazivnoj (laparoskopskoj) hirurškoj tehnici. Očekivani boravak u bolnici je 2- 3 dana.

    Metodologija uspjeha operacije protiv gojaznosti u bolnici Codra:

    1. Detaljna preoperativna priprema uz preglede specijalista (endokrinolog, kardiolog, pulmolog, transfuziolog, radiolog i anesteziolog);

    2. Vrhunska njega i bolnički uslovi;

    3. Savremeni operacioni blok sa sedam operacionih sala od kojih je jedna opremljena svom najsavremenijom opremom za barijatrijsku hirurgiju

    4. Intenzivna jedinica sa centralnim monitoringom i dežurnim anesteziolozima (24 h)

    5. CODRA Bolnica sa iskustvom od 5000 operacija godišnje

    Codra
    foto: Codra

    Za uspješnost i bezbijednost barijatrijske hirurgije, kao i postoperativnog toka, kako bi se došlo do željenih i planiranih rezultata, neophodno je angažovanje cijelog tima ljekara. Potrebni su, ne samo ogromno hirurško iskustvo, već i najviši standardi u intenzivnom liječenju ovakvih pacijenata. Upravo takav tim ima Bolnica CODRA, što dokazuju i rezultati koje postiže u toku višegodišnjeg bavljenja barijatrijskom hirurgijom.

    Na čelu tima Bolnice CODRA, sastavljenog (pored hirurga) od anesteziologa, endokrinologa, kardiologa, nutricionista, psihijatra i psihologa, nalazi se Prof.dr Miroslav Ilić, hirurg sa višedecenijskim iskustvom u barijatrijskoj hirurgiji, uz stalnu konsultaciju sa najvećim svjetskim imenima iz te oblasti.