Kada je glavobolja opasna?

Iako je nekada prateći simptom druge bolesti, često je glavobolja i bolest za sebe

10841 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Glavobolje su prilično čest zdravstveni problem, s kojim se većina ljudi suočava bar nekoliko puta godišnje. Mogu se javiti zbog stresa, umora i dehidratacije, a ponekad su simptom mnogo ozbiljnijih tegoba, kao što su visok krvni pritisak, problemi sa cirkulacijom i razne vrste upala…

Glavobolja (Cephalea, Cephalalgia, grčka riječ) se definiše kao bol ili bolna senzacija u predjelu glave i djelova vrata koja. U zavisnosti od nastanka i trajanja, može biti akutna ili hronična. Iako je nekada prateći simptom druge bolesti, često je glavobolja i bolest za sebe.

Glavobolja je najčešće je bezazlena po porijeklu, ali nekada, naročito ukoliko se javi iznenada, praćena poremećenim stanjem svijesti ili drugim neurološkim poremećajem, može biti i simptom drugog ozbiljnog oboljenja kao što je prskanje aneurizme (proširenog krvnog suda) u mozgu, što predstavlja urgentno stanje u neurologiji. Po načinu pojave, glavobolja može biti akutna (naglo nastala glavobolja), ili hronična (podrazumijeva trajanje više dana u mjesecu, najčešće više od petnaest dana u posljednjih tri mjeseca).

Nekada je vrlo teško odrediti mjesto glavobolja, naročito ako znamo da se bol “projektuje” zbog nerva koji ga prenosi, tako da vrlo često lokalizacija bola može i da “zavara” mjesto porijekla bola. Ipak, ono što je tipično za migrenu, jeste da najčešće boli jedna polovina glave, primarno predio sljepoočnice, a bol ima karakteristiku pulsirajućeg.

Karakteristično je za “obične” tenzione glavobolje je da boli cijela glava, bol je umjerenog intenziteta, kontinuiran, obručnog tipa, mada je nekada i jednostran.

Kako da znate da li je vaša glavobolja uobičajenog tipa ili se iza nje krije neki mnogo veći zdravstveni problem? Konsultacija sa ljekarom potrebna je ukoliko postoje sljedeći simptomi:

  • Imate jaču glavobolju nego inače;
  • Glavobolja vam se javlja odmah nakon sportskih aktivnosti;
  • Osim glavobolje, imate problem sa ravnotežom, koncentracijom, vidom, kretanjem ili govorom;
  • Glavobolju prati temperatura i mučnina;
  • Primijetili ste da su vam u posljednje vreme glavobolje učestalije nego što je bilo uobičajeno do tada;
  • Osim glavobolje, osjećate i bol kada žvaćete;
  • Glavobolja vam ne prestaje više dana;
  • Ne možete da spavate zbog glavobolje;
  • Glavobolja vam se javlja nakon uzimanja određenih ljekova;
  • Glava vas boli jer ste je nedavno povrijedili.

Bonus video: