Laparoskopija u urološkim intervencijama

Dugogodišnje iskustvo urološke ekipe koja je uradila više desetina hiljada operativnih zahvata, najsavremenije operacione sale i oprema, osnove su za strateški cilj Centra za Urologiju Bolnice CODRA, a to je da svi naši pacijenti dobiju tretman kao u najreferentnijim urološkim centrima u svijetu.

35400 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

Nakon osam godina saradnje u svojstvu stalnog konsultanta, Prim Dr. Marko Zupančić, eminentni slovenački i evropski urolog, od kraja aprila ove godine, postaje stalni član kolektiva Centra za Urologiju Bolnice CODRA. Dr Marko Zupančić jedan je od pionira laparoskopske hirurgije u urologiju u regionu. Urološki tim ( Prof. Dr D. Perović, Dr D. Djurović, Dr V. Brajović, Dr Z. Mrkić, Dr Đ. Perović i stalni saradnici Doc. Dr I. Vuković, Ass. Dr V. Kojović, Dr D. Đorđević) koji je Centar za Urologiju Bolnice CODRA pozicioniro u sam vrh uroloških ustanova , sa dolaskom Dr Zupančića kao stalnog člana ekipe, pomjera ljestvicu svojih usluga na najveći mogući nivo, odnosno postaje respektabilan urološki kolektiv u regionu.

Tim urologa Bolnice CODRA, svakodnevno obavlja najsloženije urološke operativne zahvate. Dugogodišnje iskustvo urološke ekipe koja je uradila više desetina hiljada operativnih zahvata, najsavremenije operacione sale i oprema, osnove su za strateški cilj Centra za Urologiju Bolnice CODRA, a to je da svi naši pacijenti dobiju tretman kao u najreferentnijim urološkim centrima u svijetu. Laparoskopska huirurgija u urologiji, dio je najsavremenijih minimalno invazivnih procedura koje obavljaju posebno obučeni timovi urologa, kakav je tim Centra za urologiju Bolnice CODRA.

Codra
foto: Codra

Laparoskopija u savremenoj medicini predstavlja sinonim za minimalno invazivnu hirurgiju. Izraz laparoskopija potiče od grčkih riječi „lapara“, što znači mekani dio tijela između rebara i kukova, boka, lumbalnog dijela, i „skopein“, što znači gledati ili pregledati. Suština tehnike je prikaz unutrašnjosti tjelesnih šupljina, pomoću laparoskopa, tankog instrumenta sa endoskopskom kamerom, koji se koristi za prenos slike iz unutrašnjosti tijela na specijalni monitor.

Laparoskopske procedure, bilo da su dijagnostičke ili operativne, izvode se kroz male rezove na koži, dužine od 0,5 do 1,5 cm, koji mogu da se nalaze daleko od oboljelog organa.

Primjena laparoskopskih operacija u različitim granama hirurgije, samim tim i u urologiji, u razvijenim državama, već godinama je standardizovana.

Svoje mjesto u urologiji, prije svega iz segmenta radikalnih operativnih zahvata kod malignih oboljenja, imaju i laparoskopska i otvorena urološka hirurgija, vodeći računa dominantno o indikacijama I postojećim vodičima i protokolima za liječenje uroloških bolesnika.

Codra
foto: Codra

Laparoskopska radikalna prostatektomija ( LRP, ELRP)

Posebno mjesto u laparoskopskoj hirurgiji u urologiji, zauzimaju laparoskopske operacije kod karcinoma prostate u skladu sa indikacijama.

Laparoskopska radikalna prostatektomija je hirurško uklanjanje čitave prostate sa sjemenim kesicama, ponekad još sa uklanjanjem regionalnih limfnih žlijezda i rekonsrukcijom, odnosno spajanjem mokraćne cijevi-uretre sa mokraćnom bešikom. U zavisnosti od indikacija, primjenjuje se transperitonealni (LRP) ili ekstraperitonealni (ELRP) pristup. Laparoskopska radikalna prostatektomija predstavlja jedno od najzahtjevnijih laparoskopskih operacija u urologiji, pa je za dobar ishod operacije najčešće presudno iskustvo urološkog tima. Osim odstranjivanja čitave prostate sa sjemenim kesicama i samim tim onkološkom rezultatu liječenja, za kvalitet života pacijenta nakon laparoskopske radikalne prostatektomije veoma je bitan i funkcionalni rezultat. To se prije svega odnosi na adekvatno mokrenje i očuvanje erektilne funkcije.

Laparoskopska radikalna prostatektomija znači hirurško lečenje raka odnosno karcinoma prostate. U savremenoj urologiji se primenjuje kod lokalno ograničene bolesti kao i lokalno uznapredovale, a na osnovu veoma strogih kriterijuma, takođe i u pojedinim slučajevima oligometastatske bolesti.

Laparoskopska pijelonplastika ili plastika UP segmenta (LPP)

Laparoskopska pielonplastika ili plastika UP- ureteropieličnog segmenta, dominantna je urološka hirurška procedura kod pacijenata sa suženim prelazom kanalikukularniog sistema bubrega u mokraćni kanal, ureter ( stenoza UP sastava, spoja). Stenoza UP spoja je najčešće urodjena anomalija.

Laparoskopska pijelonplastika ubraja se u grupu rekonstruktivnih laparoskopskih operacija. Laparoskopska operacija stenoze UP segmenta obavlja se u najvećem broju slučajeva kod mladje populacije kada je ova mana urološkog sistema najčešće detektovana.

Laparoskopska operacija- fenestracija ciste bubrega (LFC)

Laparoskopska fenestracija ili marsupijelizacija znači uklanjanje zida jedne ili više jednostavnih ili komplikovanih bubrežnih cista. Ova procedura, najčešće se primjenjuje kod pacijenata sa većim jednostavnim cistama bubrega. Laparoskoopska procedura, takođe je metoda izbora i kod takozvanih komplikovanih cista, sa debljim zidom i/ili sa septumima.

Codra
foto: Codra

Laparoskopske operacije tumora bubrega i mokraćne bešike

Laparoskopske procedure, u skladu sa savremenim stručnim okvirima uz poštovanje veoma preciznih indikacija primjenjuju se i u tretmanu benignih i malignih tumora bubrega ( laparoskopska radikalna nefrektomija, laparoskopska parcijalna nefrektomija) kao i kod malignih tumora mokraćne bešike ( radikalna cistektomija sa odgovarajućom derivacijom urina).

Tim urologa Bolnice CODRA:

Prof. Dr Dragoljub Perović

Dr Dragan Djurović

Prim. Dr Marko Zupančić

Dr Vladimir Brajović

Dr Zoran Mrkić

Dr Đorđije Perović, ljekar na specijalizaciji.

Stalni saradnici i konsultanti u redovnim terminima:

Doc. Dr Ivan Vuković, Ass. Vladimir Kojović, Dr Dejan Đorđević, ( Beograd), Dr Mustafa Bazardžanović ( Tuzla). Prof. Dr Jasmin Bektić ( Insbruk, Austrija)

Dr Marko Vuković, Dr Nenad Radović ( Podgorica)

Codra
foto: Codra