Svi znamo da je limun zdrav: Evo kome je naročito potreban

Adekvatan unos vitamina C sprečava nastanak kamena u žuči, vitamin C se efikasno bori protiv prehlade i podstiče regeneraciju kostiju…

18834 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Većina ljudi zna da je limun riznica vitamina C, ali njegove koristi za zdravlje se tu ne završavaju. Limun sadrži pektin (prebiotik), koji pomaže u snižavanju šećera u krvi, a istovremeno se može pohvaliti izuzetno malim brojem kalorija, pa je vrlo poželjan u rigoroznim dijetama.

Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena i pomaže u apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Adekvatan unos vitamina C sprečava nastanak kamena u žuči, vitamin C se efikasno bori protiv prehlade i podstiče regeneraciju kostiju.

Limunska kisjelina je prisutna u limunovom soku, koja ne snižava pH, već ga podiže (alkalizira). Međutim, povećavajući pH u urinu, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamena u bubregu, a takođe pomaže u uklanjanju amonijaka iz tijela, koji je proizvod metabolizma proteina.

Limun takođe sadrži D-limonen, koji je prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi, a posebno se preporučuje kod respiratornih oboljenja. Njegovo dejstvo je dragocjeno za osobe sa oštećenim plućima (nakon upale pluća, osobama sa astmom i pušačima).

Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin je u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kisjelina i normalizuje osjetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija, prenosi City magazin.

Tu je i hesperidin koji smanjuje oksidativni stres i upale i normalizuje zdravlje krvnih sudova. On takođe smanjuje vjerovatnoću makularne degeneracije (degeneracije mrežnjače kod starijih osoba), kao i efekat galaktoze – glukoze slične šećeru u mlječnim proizvodima.

Na kraju, tu je i diosmin. On poboljšava stanje krvnih sudova, a u kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je u liječenju proširenih vena i hemoroida.

Kome se posebno preporučuje uzimanje vitamina C:

  • pušačima
  • osobama na dijeti
  • osobama sa respiratornim problemima
  • osobama koje pate od dijabetesa
  • osobama koje pate od gihta
  • osobama sa sporim metabolizmom
  • ljubiteljima slatkiša i mlječnih proizvoda
  • osobama koje pate od proširenih vena
  • starijima od 60 godina.

Savjet plus: Budući da je kora najzdraviji dio limuna, preporučuje se da se limun jede zajedno sa korom. Važno je samo da prije upotrebe limun dobro operete sodom bikarbonom.

Bonus video: