Šta je „gen ljepote“ i kako ga pokrenuti?

Beautygen i ostale kolekcije DR Grandel dostupne su u svim Tea Medika i drugim, bolje opremljenim apotekama.

28390 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beautygen kolekcija
Foto: Beautygen kolekcija

Piše: Dr pharm. Marija Popivoda Subotić, specijalizant Odsjeka za kozmetologiju Farmaceutskog fakulteta Beograd

Starenje je prirodan, biloški proces koji je uslovljen našim genetskim unutrašnjim karakteristikama uz značajan udio i spoljašnih faktora, uslova života, stresa i stečenih navika. Koža je najveći čovjekov organ i sa godinama njena funkcija se mijenja: zaštitna barijera slabi, proizvodnja strukturnih proteina (kolagena, elastina) se smanjuje što doprinosi promjeni njenog izgleda. Koža lica, vrata i ruku zbog češće izloženosti spoljašnim faktorima budu područja sa prvim vidljivim znacima starenja, neravninama i borama.

Tea Medica
foto: beautygen_ii

KAKO SNIJEŽNE ALGE USPORAVAJU STARENJE?

Dolaskom modernog doba i napredovanjem tehnoloških i naučnih dostignuća o samom procesu starenja stečena su saznanja da je proces moguće usporiti i „sat vratiti u nazad. Adekvatna njega, korišćenje pravih anti-age supstanci doprinosi očuvanju strukture kože i poboljšanju njenih karakteristika. Prije čovjeka, priroda je osmislila „zaustavljanje vremena" stvaranjem sniježnih algi. Alge iz porodice Chlamydomonas nivalis su razvile poseban način hibernacije u hladnim područima koje u potpunosti omogućava da sačuvaju svoje odlike i izgled čak i u takvim otežanim uslovima. Stvarajući posebne supstance u potpunosti neutrališu uticaj spoljašnih faktora. I upravo su ove alge i njihov dragocjeni esktrakt poslužile kao inspiracija za stvaranje Beautygen linije njemačkog brenda DR Grandel. Ekstrakt bijelih algi nakon prodiranja u kožu aktivira tzv „gen ljepote" utičući na sintezu kolegane i elastina. Zbog svog sastava i specificnih amino kiselina omogućava bolju hidrataciju kože i predstavlja i dobru alternativu prirodnom kolagenu. Na taj način doprinosi poboljšanju mehaničkih struktura kože, zaglađujući prisutne bore i neravnine. Koža redovnom upotrebom postaje mekša, sa blažim konturama uz prijatan osjećaj gipkosti.

ŠTA SU PEPTIDI I KOJA JE NJIHOVA FUNKCIJA U ANTI-AGE TRETMANIMA?

Proces očuvanja i tretmana kože sa borama zahtjeva sinergistički pristup više različitih susptanci. Kao još jedna od inovativnih supstanci u Beuatygen liniji su i peptidne sekvence. Peptidi su poznati kao nizovi aminokiselina koji u našem organizmu imaju više značajnih uloga. Utiču na neurološke procese, učestvuju u stvaranju energije, zacjeljenje rana, prenose „poruke“ medju našim ćelijama. Zašto su nam važni u „anti age“ tretmanu? Zato što značajno stimulišu sintezu i obnavljanje kolagenih vlakana na taj način revitalizuju i zatežu kožu smanjujući fine bore. Utiči i na proces obnavljanja kože, dajuči koži čvršći i mladji osjećaj. Peptidni molekuli koji čine osnov Beautygen linije su Palmitoyl Tripeptide-1i Palmitoyl Tetrapeptide-7 kojima je radi bolje resorpcije i prodiranja u kožu dodata je palmitinska kiselina.

Tea Medica
foto: beautygen_ii

ULJE PLODA DIVLJE RUŽE - PRIRODNI SASTOJAK BOGAT OMEGA MASNIM KISELINAMA

Od biljnih sastojaka koji pokazuju anti age efekat u svim proizvodima ove linije imamo ulje ploda divlje ruže Rosa Canina Fruit Oil. Ovo ulje je bogato omega masnim kiselinama (linolenskom, linolnom i oleinskom ), te nanošenjem na kožu daje prijatn osjećaj, hrani kožu i čuva i zadržava dobru hidriranost kože uz prijatan osjećaj mekoće. Što je značajno naročito kod ostarjele i zahtjevne kože koja je s vremenom izgubila prirodnu mogućnost zadržavanja dobre hidriranosti.

Ovom efektu zadržavanja vode doprinose i brojni humektansi koje nalazimo u sastavu DR Grandel Beauygen linije. Humektansi su supstance koje vežu vodu i omogućavaju da se na taj način voda kao esencijalna komponeta zadržava u koži, dajući joj osjećaj jedrine, zategnutosti. Medju značajnim humektansima i ovlaživačima sastav Beautygen čine : Glycerin, Urea, Pentylene Glycol, Buylene Glycol, Propylene Glycol, Sodium Lactate.

Svi proizvodi Beautygen linije sem prethodno naznačenih komponenti sa najznačajnim efektom u tretmanu bora imaju i specifične komponente koje dodatno doprinose zadovoljenju potreba korisnika zavisno od tipa kože ili tretmana pojedinačnih djelova kože kod kojih su znaci starenja više izraženi. Proizvode karakteriše bogata tekstura i laka razmazivost koja je postignuta kombinacijom prirodnih i sintetskih emolijenasa (masnih supstanci).

KAKO DJELUJU PREPARATI IZ BEUTYGEN LINIJE

Beutygen linija je spacifična sem pogodnog sastava za tretman zahtjevne kože i jer su kreme namijenjene za 24satnu njegu. Redovnom upotrebom postiže se dobra hidriranost kože, smanjuju vidjlive bore i neravnine, usporava se proces starenja. Sem pozitivnog uticaja bijelih algi i peptida. ovom efektu značajno doprinose i ostale komponente formulacije.

Tea Medica
foto: krema I

KREMA I je namijenjena za normalnu i masnu kožu čijoj teksturi doprinosi kombinacija ši i kakao butera koja omogućava lako razmazivanje kreme i brzo resorpciju od strane kože.

Tea Medica
foto: krema II

KREMU II izdvajaju ulja čička i šafrana, kao i Babasu ulja (vrsta palminog ulja) supstanci sa bogatim sadržajem masnih kiselina i visokom sposobnošću formiranja zaštitnog filma što značajno smanjuje dehidrataciju kože i poboljšava stanje suve kože. Redovnom upotrebom smanjuju se znaci ogrubjele kože, značajno se povećava mekoća i prijatan osjećaj na koži uz smanjenje osjećaja zatezanja i peckanja.

KREMA NAMIJENJENA ZA PREDIO OKO OČIJU I USANA, sem gore istaknutih supstanci u svom sastavu sadrži i Alteromonas Ferment Extract dobijen fermetnisanjem Gram negativnih bakterija iz morskih dubina. Strukturu ovog molekula čini kompleksan peptid zadužen za očuvanje dobre hidriranosti kože kao i ublažavnje negativnih efekata uzrokovanh UVB sunčevim zracima. Biljni eksktrakt svilaste albicije Persian silk tree (Albizia julibrissin) ima dugogodišnju tradiciju upotrebe u istocnjančkoj medicini. Svojim dejstvom čini osnov u tretrmanu delikatnih bora u predjelu očiju, značajno ublažavajući tamne kolutove ispod očiju i smanjuje znake umora. Kombinacija odgovarajućih pigmenata, minerlanog i sintetičkog porijekla ima visoku prekrivnu moć, te smanjuje vidljivost neravnina i bora. Bogatstvo strukture suncokretovog i avokado ulja, daje kremi prijatan osjećaj nakon nanošenja. Savjetuje se upotreba ujutro i uveče prije nanošenja kreme koja se uobičajeno koristi za njegu lica.

Tea Medica
foto: beautygen perle

BEAUTYGEN SERUM U PERLICAMA predstvlja moderan i pogodno doziran oblik proizvoda koji svojom laganom teksturom i kombinacijom više supstanci sa anti age efektom doprinosi osjećaju podmlađene kože, mekane i prijatne na dodir. Efektu poboljšanja strukture kože, popunjavanja neravnina i bora stvaranjem novih kolagenih vlakana sem peptida koji su dio cijele linije lini i dodatak još dvije peptidne sekvence Palmitoyl Hexapeptide-12 i Acetyl sh-Heptapeptide-1 doprinosi i veliki broj antioksidanasa prisutnih u sastavu ovog proizvoda koji dodatno štite ćelije kože od stresa i aktiviraju proces obnavljanja kože. Prisustvo Ceramide NG, masne komponte naše kože, koja značajno utiče na poboljšanje barijerne funkcije kože, smanjuje ispucalost kože i poboljšava elastičnost. Ovaj proizvod može biti dio uobičajene rutine tretmana kože, a koristiti i kao pogodna podloga za šminku.

Tea Medica
foto: koncentrat

BEAUTYGEN KONCENTRAT predstavlja posebno „blago“ ove linije. Brzo i efikasno njegovom upotrebom se učvršćuje koža i konture lica bivaju zategnute. Prisustvo jojoba i suncekretovog ulja doprinosi boljoj penetraciji u kožu, poboljšanju tonusa kože i povečanjom osjećaju mekoće. Teksura proizvoda je lagana, nakon upotrebe je osjećaj izuzetno prijatan. Ovaj konentart se može koristiti ujutro i uveče u kombinaciji sa ostalim proizvodima Beuatygen linije za postzanje zanačajnih rezultata u tretmanu kože sa vidjljivim nervaninama i borama.

Dr Grandel je brend za značajnim inovativnim idejama, koji naučna saznaja o aktivnim principima pogodnim za adekvatnu njegu prilagodjava i potrebama potrošača i brzim konzumnim tempom života. S toga za prilike gdje je neophodno postizanje „blic efekta“ imamo Beautygen ampule. Visoko koncentirane ampule lagane teksture, omogućavaju „matiranje“ i popunjavanje malih neravnina i bora. Nakon upotrebe na koži ostavljaju osjećaj mekoće, glatkosti, koža postaje gipka i elastična.

Beautygen i ostale kolekcije DR Grandel dostupne su u svim Tea Medika i drugim, bolje opremljenim apotekama.

Tea Medica
foto: Tea Medica