Minimalno invazivne operacije u grudnoj hirurgiji

Tim grudne hirurgije u Bolnici CODRA predvode vrhunski stručnjaci sa ogromnim iskustvom sticanim tokom višedecenijskog rada u Centru za Grudnu hirugiju Sremske Kamenice i boravkom na najrenomiranijim svjetskim klinikama

27530 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

Torakoskopska simpatikotomija u rješavanju prekomjernog znojenja

Torakoskopske operacije bolesti pleure, pluća, sredogruđa i jednjaka

ŠTA JE HIPERHIDROZA?

Hiperhidroza je stanje koje se karakteriše prekomjernim znojenjem, koje prevazilazi normalne svakodnevne potrebe za regulaciju tjelesne temperature. Prekomjerno se može znojiti cijelo tijelo, kada se naziva generalizovana (sekundarna) hiperhidroza, ili se znoje samo pojedini djelovi tijelakada govorimo o fokalnoj (primarnoj) hiperhidrozi.

Primarna, fokalna hiperhidroza se karakteriše prekomjernim znojenjem pojedinih, specifičnih djelova tijela. Prekomjerno znojenje se može javljati na dlanovima (palmarna hiperhidroza), pazušnim jamama (aksilarna hiperhidroza), licu (kranijalno-facijalna hiperhidroza) i tabanima (plantarna hiperhidroza).

Primarna, fokalna hiperhidroza nije bolest, već stanje koje značajno umanjuje svakodnevni kvalitet života pojedinca i nastaje kao posljedica prekomjerne aktivnosti simpatičkog nervnog sistema (dio autonomnog nervnog sistema) na koji osoba ne može da utiče.

Codra
foto: Codra

KAKO FUNKCIONIŠE SIMPATIČKI NERVNI SISTEM?

Simpatički nervni sistem je dio autonomnog nervnog sistema i odgovoran je za mnoge funkcije u našem organizmu. Na funkcije autonomnog nervnog sistema osoba ne može svjesno da utiče, a primjer je upravo prekomjerno znojenje, kao i crvenilo lica, koje osoba ne može da kontroliše. Znojne žlijezde su stimuslisane nervnim impulsima koji potiču iz kičmene moždine, a sastoje se od dva nervna lanca koja idu paralelno sa obije strane kičme (simpatički lanac - desni i lijevi). Presijecanjem simpatičkog lanca, na tačno određenom nivou, sprečava se prenošenje nervnog impulsa do znojnih žlijezdi. Presjecanje simpatičkog lanca je ireverzibilna procedura, tj. ima trajan efekat.

SIMPTOMI HIPERHIDROZE

Osobe sa primarnom hiperhidrozom imaju prekomjerno znojenje pojedinih djelova tijela, koje značajno utiče na njihov svakodnevni život i umanjuje kvalitet života. Prekomjerno znojenje može biti izazvano stresom, jakim emocijama, ali se može javiti i spontano.

Prekomjerno znojenje utiče na sve aspekte kvaliteta života pojedinca, od profesionalnog gdje ove osobe često bivaju kritikovane od nadređenih, mušterija ili poslovnih partnera, te često bivaju premještani na druga radna mjesta, socijalni aspekt kvaliteta života, izlasci u grad, druženje sa prijateljima, i lični/emotivni aspekt kvaliteta života, gdje je otežan kontakt sa bliskim osobama.

Codra
foto: Codra

Osobe sa primarnom hiperhidrozom imaju ozbiljan socijalni problem koji im onemogućava normalno funkcionisanje u društvu. Neke od predloženih metoda za smanjivanje prekomjernog znojenja su dijetetski režim (zabrana konzumiranja kafe, čaja, koka-kole, čokolade), upotreba raznih antiperspiranata, ljekova (sedativi, antiholinergici, simpatikolitici, β blokeri, atropin), jonoforeza, injekcije botoxa i hirurška terapija koja daje trajne rezultate sa velikim uspjehom. Operacija torakoskopska simpatikotomija jedina ima trajan efekat.

KAKO SE IZVODI OPERACIJA TORAKOSKOPSKA SIMPATIKOTOMIJA?

Operacija torakoskopska simpatikotomija predstavlja standard liječenja za primarnu hiperhidrozu i izvodi se svuda u svijetu već preko 35 godina. Operacija se izvodi u opštoj anestaziji-pacijent spava, traje oko 30 minuta i izvodi se sa obije strane grudnog koša. Izvodi se kroz po dva mala reza, veličine 5 milimetara koji su smješteni u pazušnim jamama. Operacija se izvodi tako što se preko dva radna kanala u pleuralni prostor uvode specijalna kamera koja je spojena sa odgovarajućim video stubom gdje se preko monitora prenosi slika, i drugi instrument je ultrazvučna kuka, kojim se presijeca simpatički lanac na tačno određenom nivou. Nakon operacije rane se zatvaraju sa specijalnim medicinskim lijepkom (hystoacril) te su ožiljci nakon operacije minimalni ili ih nema.

Codra
foto: Codra

Po buđenju iz anestezije, pacijent se premješta na odjeljenje, pravi se kontrolni radiogram grudnog koša i pacijent napušta bolnicu istoga dana (opcionalno narednog dana u zavisnosti od toga gdje živi). Efekat operacije je primjetan odmah po buđenju iz anestezije.

Prof. dr Ivan Kuhajda, specijalista grudne hirurgije, ovu operaciju izvodi od 2008 godine i do sada je operisao preko 1500 pacijenata zbog prekomjernog znojenja pojedinih djelova tijela, ili zbog prekomjernog crvenila lica (facial blushing, eritrofobia). Takođe, 2016 godine odbranio doktorsku disertaciju na temu torakoskopske simpatikotomije u liječenju primarne fokalne hiperhidroze.

Codra
foto: Codra

ULOGA VIDEOTORAKOSKOPSKE HIRURGIJE U OKVIRU SAVREMENOG LIJEČENJA BOLESTI PLUĆA, SREDOGRUĐA I ZIDA GRUDNOG KOŠA I JEDNJAKA

Videoasistirana torakoskopska hirurgija (VATS) je vrsta grudno hirurške tehnike koja se izvodi pomoću specijalno dizajniranih instrumenata i kamere, koji se uvode u grudni koš pacijenta kroz mali rez/rezove na koži grudnog koša. Grudni hirurg preko monitora (ekrana) vidi anatomske strukture grudnog koša kojima pristupa, kao i instrumente kojima izvodi operaciju.

Operacija se izvodi kroz rez na grudnom košu od 2 cm, uz eventualno postavljanje još jednog ili dva reza od po 1cm. Razlika je u odnosu na klasičan grudnohirurški pristup-torakotomiju - rez na grudnom košu koji je veličine od 15cm i više centimetara.

Prednost videoasistirane torakoskopske hirurgije (VATS) u odnosu na klasičan otvoreni pristup pomoću torakotomije, ogleda se u:

  1. Kraćem postoperativnom boravku pacijenta u bolnici
  2. Kraćom upotrebom ljekova protiv bolova, antibiotika i drugih ljekova
  3. Manjom šansom za razvoj infekcije operativne rane
  4. Bržim uspostavljanjem svakodnevnih životnih aktivnosti i radne sposobnosti
  5. Kozmetski efekat-značajno manji ožiljci na koži grudnog koša

Indikacije za izvođenje videoasistirane torakoskopske hirurgije (VATS):

-Bolesti pluća, pleure, medijastinuma, jednjaka, uključujući i benigne i maligne tumore, počev od biopsija promjene, preko resekcija pluća, pa do najvećih zahvata-uklanjanja cijelog lobusa ili cijelog plućnog krila (lobectomia, pneumobectomia). U Bolnici CODRA grudni hirurzi zajedno sa digestivnim hirurgom, jedini u Crnoj Gori a u rangu sa najvećim svjetskim klinikama, izvode torakoskopsko-laparoskopski i operacije tumora jednjaka .

Sve ove videotorakoskopske (VATS) operacije izvodi iskusan grudnohirurški tim koji se sastoji od grudnog hirurga sa višegodišnjim iskustvom u izvođenju videotorakoskopskih operacija, hirurga asistenta, specijaliste anesteziologa i iskusne instrumentarke.

Codra
foto: Codra

Tim grudne hirurgije u Bolnici CODRA predvode vrhunski stručnjaci sa ogromnim iskustvom sticanim tokom višedecenijskog rada u Centru za Grudnu hirugiju Sremske Kamenice i boravkom na najrenomiranijim svjetskim klinikama: Prof.dr Miloš Koledin - sada stalni član kolektiva Centra za Hirurgiju Bolnice CODRA i stalni saradnik i konsultant u redovnim terminima Prof.dr Ivan Kuhajda.