Evo zašto su svježi krastavci veoma dobri za zdravlje

Ovo povrće vam može pomoći da unesete ispravnu količinu tečnosti, da popravite probavu, oslobodite se stresa…

11926 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Krastavci su ukusna namirnica, ali istovremeno i veoma zdrava. Oni nijesu dobri samo kao ukusna salata, već se ovo povrće može koristiti samostalno kao međuobrok ili u sve popularnijoj vodi od krastavca. Čak i većina djece voli krastavce, a ne samo da ih vole gotovo svi, već su i niskokalorični i dobri za naše tijelo.

Sjajno hidratizuju organizam

Svi znamo koliko je unos tečnosti u organizam važan, posebno za vrijeme toplijih dana koji nam se polako približavaju. Ali unošenje tečnosti u tijelo ne mora uvijek biti u obliku pića. Krastavci sadrže čak 97 posto vode, što ih čini savršenim za hidrataciju tijela.

Sadrže antikancerogene supstance

Krastavci sadrže lignane i polifenole koji smanjuju rizik od određenih vrsta kancera. To se, na primjer, odnosi na rak dojke i rak grlića materice, piše Novi list.

Jačaju kosti

Kada pomislite na krastavce, sigurno vam prva asocijacija nijesu kosti, ali krastavci su zapravo dobri i za njih. To je zato što je ovo povrće bogato vitaminom K, koji podržava gustinu kostiju i štiti nas od preloma. Vitamin K omogućava bolju distribuciju kalcijuma u tijelu i ima veliku ulogu kod sprečavanja osteoporoze.

Krastavci su sjajni za čišćenje organizma

Jedući krastavce možete prvenstveno očistiti crijeva. Enzim erepsin razgrađuje proteine ​​i tako pospješuje probavu, naročito mesa. Uz to, krastavci djeluju pogodno i kod prirodnog snižavanja visokog krvnog pritiska.

Smanjuju stres

Kad ste nervozni, puni briga i stres vam je na visokom nivou – pojedite krastavac, Naime, ovo povrće je bogato vitaminom B, a on pomaže našem tijelu da se na prirodan način oslobodi stresa.

Bonus video: