Kako se izboriti sa proljećnom polenskom alergijom

Svi Natural Wealth preparati su na popustu -15% od 15. do 20. aprila.

43245 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Piše: dr pharm. Amina Pačariz Radulović, Tea Medica

Za većinu ljudi proljeće znači boravak i uzivanje na otovrenom u prirodi, medjutim to je drugačije za one koje pate od sezonskih alergija.

Glavni uzrok proljećnih alergija je polen. To je zućkasti prah koji proizvode drveće, trava, cvijeće i korov. On služi biljkama za oprašivanje i razmnžavanje. Od jedne do druge biljke se prenosi insektima ili vjetrom.

Alergija se javlja kada imuni sistem pretjerano reaguje na inače bezopasnu supstancu, u ovom slučaju na polen. Imuni sistem alergen tretira kao uljeza i kao odogovor na to oslobađa supstancu histamin. Histamin izaziva niz simptoma: curenje iz nosa, svrab, suzenje očiju, kijanje i kasalj.

Simptomi remete svakodnevni zivot, a stalni hiperaktivini imuni odogovor je isrpljujući za naš organizam. Kada je imuni sistem zauzet borbom protiv bezopasnih alergena, on postaje isrpljen i moze nas učiniti podloznijim infekcijama.

Zbog toga je vazno da imamo jak i očuvan imuni sistem. To je moguće odabirom pravih i učinkoviih dijetetskih suplemenata.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Vitamin C je snažan antioksidans i on štiti ćelije od oštećenja, smanjuje težinu alergijskih reakcija i pomaže u borbi protiv infekcija. Kada se uzima tokom sezone alergija, vitamin C može usporiti pretjeranu reakciju organizma na okidače iz okoline, smanjujući proizvodnju histamina u tijelu.

Da bi se povećala efikasnost, vitamin C je najbolje uzimati sa bioflavonoidima, prirodnim pigmenitima u voću i povrću. Bioflavonoidi povećavaju aktivnost vitamina C i pomažu u stabilizaciji mastocita koji luči histamin.

Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi. Za razliku od vitamina rastvorljivih u mastima, koji imaju tedenciju da se duže zadrže u ćelijama. Zbog toga treba da obezbjedite dovoljne količine vitamina C svaki dan.

Pacijentima preporučujem Natural Wealth vitamin C sa produzenim oslobađanjem, koji se postepeno oslobađa u organizmu. Ovaj vitamin C sadrzi bioflavonoide i prah šipka što ga čini idealnim u borbi protiv sezonskih alergija.

Način uzimanja:

Jedna (1) tableta dnevno, najbolje uz obrok.

Pakovanje:

100 tableta

Za cijelokupno zdravlje organizma vrlo su vazne svima dobro poznate Omega 3 masne kiseline. One su svoje mjesto pronašle i u kontrolisanju simptoma alergija, kao i smanjenju njihovog intenziteta.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da naš organizam ne moze da vrši sintezu ovih kisjelina, već se moraju unositi putem hrane i suplemenata.

Svakodnevni unos 3 masnih kiselina će značajno smanjiti simptome alergije, zbog jakih antiinflamatornih svojstava EPA (eikozapentaenska kisjelina) i DHA (dokosaheksaenoinska kiselina)

Omega 3 masne kiseline EPA i DHA pomažu u održavanju nivoa histamina prije i tokom sezone alergije.

Natural Wealth® Natural Omega -3 sadrži esencijalne masne kiseline (EPA i DHA).

Prirodno riblje ulje 1000mg.

Način uzimanja:

Uzimati jednu (1) kapsulu dnevno, najbolje uz obrok.

Pakovanje:

100 kapsula

Kada govorimo o alergijama neizostavan je svakako kalcijum.

Histamin kao medijator alergijske rekacije vezivanjem za H1-receptore dovodi do propustljivosti krvnih sudova, uslijed čega tečnost izlazi iz ćelije u okolno tkivo i nastaje edem-otok. Prisustvo kalcijuma u organizmu stabilizuje ćelijsku membranu čime se reguliše pretjerano oslobađanje histamina. Zbog toga je važno uzimati kalcijum prije i tokom sezone alergije.

Način upotrebe:

Uzimati tri (3) tablete dnevno, najbolje uz obrok.

Pakovanje:

100 tableta.

Alergije utiču na kvalitet života i produktivnost u radu. Osobe koje pate od sezonskih alergija često osjećaju umor i isrpljenost. Manje su produktivni na poslu, u školi. Zbog toga takvim pacijentima preporučujem preparate sa beta glukanom.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Beta- glukan pokreće snažnu imunološku reakciju u tijelu aktivirajući imunološki sistem protiv uzročnika bolesti. Doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, a u kombinaciji sa vitaminom C i cinkom samnjuje isrpljenost organizma i umor.

Natural Wealth beta gluckan sa vitaminim C i cinkom je u obliku kesica. Po potrebi sadržaj jedne (1) kesice rastvoriti u 150 ml vruće (ne kipuće) ili hladne vode. Popiti svježe pripremljeno 1-5napitaka dnevno.

Pakovanje:

20 kesica

Svi Natural Wealth preparati su na popustu -15% od 15. do 20. aprila.

Tea Medica
foto: Tea Medica