Centar za Kardiologiju – sve na jednom mjestu, najkraćim putem do precizne dijagnoze i terapije

Većina pacijenata sa kardiološkim problemima ne mogu se uklopiti u “liste čekanja” i odlaske „od ordinacije do ordinacije”. U Centru za Kardiologiju CODRA Bolnice, principom “Sve na jednom mjestu”, put od dijagnoze do terapije je zasigurno najkraći.

45277 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Codra
Foto: Codra

Već dugi niz godina u CODRA Bolnici razvija se Centar za Kardiologiju, te se danas možemo pohvaliti i naprednom brigom o pacijentima u rješavanju problematičnih kardioloških zdravstvenih stanja, od dijagnostike, preko liječenja do bolničke njege. Od konstantnog ulaganja u najmoderniju dijagnostičku opremu preko vrhunskog tima kardiologa iz Crne Gore i regiona, CODRA Bolnica je u mogućnosti da svojim pacijentima pruži kompletnu uslugu na zavidnom nivou i po standardima koji se praktikuju u najvećim svjetskim klinikama.

U CODRA Bolnici , pored stalno zaposlenih kardiologa, uspješno radi „Kardiološki Akademski Tim“ , prvi ovakve vrste Crnoj Gori, koji radi po ugledu na sve moderne evropske i svjetske kardiološke klinike. Glavni princip usluge ka pacijentima je „Sve na jednom mjestu“ i „sve za tri dana“ - bazična dijagnostika i određivanje terapije ukoliko je potrebno.

U Centru za Kardiologiju CODRE “Kardiološki Akademski Tim ” čine nastavnici i saradnici Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu, kardiolozi sa dugogodišnjim iskustvom u kliničkoj praksi,

koji svoj klinički rad obavljaju u Kliničkom Centru Srbije, Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Kliničko-Bolničkim Centrima „Zvezdara“, „Dr Dragiša Mišović“.

Većina kardioloških stanja ne dozvoljava liste čekanja, lutanja od ordinacije do ordinacije. U Centru za Kardiologiju CODRE, principom “Sve na jednom mestu” put od dijagnoze do terapije je najkraći.

Codra
foto: Codra

Centar za Kardiologiju CODRA Bolnice - Kompletna neinvazivna kardiološka dijagnostika

EKG: informacije o trenutnom radu srca, da li radi pravilno, brzo ili sporo,“preskače” ili pravi pauze u radu ili pak radi potpuno nepravilno. Pacijenti sa potpuno nepravilnim radom srca zahtijevaju posebnu vrstu ljekova kako bi se spriječio eventualni šlog.

Codra
foto: Codra

24-72h HOLTER EKG: prati se rad srca u toku 24h-48h ili pak 72h.

24h HOLTER KRVNOG PRITISKA: Pokazuje kako se pritisak “ponaša” tokom 24h, da li i kada odstupa od normalnih vrijednosti, posebno kakve su njegove vrijednosti tokom noći. Podaci govore da se šlog najčešće javlja u ranim jutarnjim satima i da je njegov razlog “skok” krvnog pritiska u fazi budjenja.

TEST OPTEREĆENJA NA POKRETNOJ TRACI: Pokazuje kako srce podnosi napor, da li je pacijent u lošoj kondiciji ili postoje problemi sa krvnim sudovima srca, što generiše osjećaj “stezanja u grudima”.

Codra
foto: Codra

STRES EHO TEST: Vrlo precizan test opterećenja sa EKG-om pod kontrolom ultrazvuka. Ako postoji problem sa krvnim sudovima srca on će se pokazati na ultrazvuku prije nego na običnom EKG-u ili običnom testu opterećenja na pokretnoj traci.

DOBUTAMINSKI STRES EHO TEST: izvodi se uz pomoć lijeka Dobutamin, sa ciljem da se ubrza srčani rad. Istovremeno se radi ultrazvuk srca. On je zamjena klasičnom testu opterećenja kod osoba koje ne mogu da hodaju iz bilo kog razloga ili zbog brzog umora ne mogu uraditi klasičan test opterećenja. Vrlo je pouzdan kod pacijenata kod kojih se sumnja na bolest krvnih sudova srca ali i kod onih koji već imaju dokazanu bolest i kontrolišu dejstvo ljekova koje koriste.

CFR TEST-PROCIJENA PROTOKA KRVI KROZ KRVNE SUDOVE SRCA ULTRAZVUKOM: procijenjuje se brzina kretanja krvi kroz krvne sudove srca uz pomoć ultrazvuka i lijeka Adenozina. Ako postoji suženje krvnog suda, brzina kretanja krvi će se smanjiti. Radi se kada postoji sumnja na bolest krvnih sudova srca prije nego se pacijent uputi na koronarografiju. Radi se i kod pacijenata sa ugrađenim stentovima, kada postoji sumnja da su se oni suzili ili zapušili.

ULTRAZVUK SRCA: Najdragoceniji pregled u kardiologiji. Daje informaciju kako srce izgleda, kako radi, kolika mu je snaga, kako se ponašaju srčani zalisci. Na osnovu tih podataka vidimo da li su neke bolesti kao npr. visok krvni pritisak ili šećerna bolest ili preboleli srčani udar ostavili posljedice na srčani mišić i u kom obimu, određujemo terapiju i donosi se odluka da li će pacijent dalje na operaciju srčanih zalistaka ili krvnih sudova. Radi se i zdarvim osobama u sklopu rutinske kardiološke kontrole.

Codra
foto: Codra

TRANSEZOFAGUSNI ULTRAZVUK ili „PREGLED SRCA IZNUTRA“: Vrlo precizan ultrazvuk koji se radi na specifičan način pomoću ultrazvučne sonde. Ova metoda je „zlatni standard“ za utvrđivanje postojanja ugrušaka krvi u nekim malim srčanim šupljinama koje se „običnim“ ultrazvukom ne vide. Radi se ako se sumnja na mogućnost šloga kod pacijenata sa nepravilnim srčanim radom kao i kod pacijenata koji su kandidati za operaciju srčanih zalistaka.

Skenerska (MSCT) koronarografija

Skenerska (MSCT) koronarografija je moderna i vrlo efikasna metoda u dijagnostici i procjeni aterosklerotičnih lezija koronarnih arterija (zakrečenja krvnih sudova srca).

Sam pregled odnosno proces snimanja traje 10-tak minuta i potpuno je bezbolan, a tumačenje snimka traje duže i kompleksnije je. Obzirom da se radi o neinvazivnoj metodi, ne postoji mogućnost nastanka komplikacija tokom samog pregleda kao prilikom standardne koronarografije.

Pregled podrazumijeva skenersko snimanje koronarnih arterija i procjenu opsežnosti i ozbiljnosti zakrečenja krvnih sudova. Na osnovu ovog pregleda ljekar daje bolesniku informaciju da li zakrečenje postoji, u kom obimu je i koji je nabolji vid liječenja ovih promjena (medikamentozno ili operativno – ugradnja stenta ili bajpas).

Skenerska (MSCT) koronarografija je najbolji način vizualizacije prohodnosti baj-paseva i/ili stenta kod bolesnika koji su već imali intervenciju na srcu i kojima je urađen aortokoronarni bajpas i /ili . Ovom metodom možemo potpuno detaljno pregledati mjesto pripoja bajpasa, kao i njegovu prohodnost cijelom dužinom..

Zbog svega ovoga MSCT koronarografija je vrhunska metoda koja se koristi u svim svjetskim kardiološkim centrima.

ERGOSPIROMETRIJA: Uskoro u Codri Srce i pluća su u tijesnoj vezi. Kad pati jedno, pati i drugo. Ergospirometrija je jedini test koji utvrđuje da li ostajete “bez vazduha” pri malom naporu kao posledica bolesnog srca ili pluća.

Ovako obiman opseg kardioloških ispitivanja koja se sprovode u CODRA Bolnici imaju za cilj da se problematika zdravstvenih stanja kod kardioloških pacijenata tretira u svim segmentima.

Odluka o načinu liječenja, posebno u nejasnim stanjima, donosi se timski.

CODRA tim stručnjaka u Centru za Kardiologiju:

Prof. Dr Aranđelović Aleksandra, kardiolog

Prof. Dr Branislav Stefanović, kardiolog

Prof. Dr Milica Dekleva-Manojlović, kardiolog

Prof. Dr Aleksandra Nikolić , kardiolog

Dr Bojan Stojanović, kardiolog

Dr Ana Popović, kardiolog

Ass. Dr sci Jelena Suzić-Lazić, kardiolog

Dr sci med Milena Pavlović-Kleut, kardiolog

Dr sci med Dragana Košević, kardiolog

Dr Dejan Kojić, kardiolog-aritmolog/elektrofiziolo

Codra
foto: Codra