Koenzim Q10 - Kako pomaže našoj koži i svim vitalnim organima

Svi 7 NUTRITION suplementi na popusti -20% od 17. do 23. aprila u svim Tea Medica apotekama.

34575 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Piše: Dr pharm Aleksandra Jokanović Korać

Prva asocijacija na koenzim Q10 je njega kože i preparati protiv starenja koji su brojni na farmaceutskom tržištu.

Svakako da ne treba zanemariti njegovu ulogu koju ima u njezi kože koja predstavlja najveći ljudski organ, ali da bi bili primjetni efekti na koži spolja , treba pružiti podršku svim ćelijama iznutra.

Koenzim Q10 je prisutan u svim ćelijama našeg organizma, zbog čega i nosi naziv ubihinon (izveden iz latinske riječi „ubiquitus“-svuda prisutan).

Koenzim Q10 je komponenta lanca transporta elektrona, koji je odgovoran za stvaranje molekula adenozin trifosfata (ATP) iz aerobnog ćelijskog disanja. 95% ATP-a u ljudskom tijelu se generiše aerobnim disanjem. Zbog toga je koncentracija koenzima Q10 veoma visoka u funkcionalnim organima kao što su bubrezi, srce i jetra .

Tea Medica
foto: Tea Medica

Koenzim Q10 se prirodno nalazi u našem organizmu u ćelijskim mitohondrijama. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze ovog koenzima, ali se ona smanjuje poslije 30. godine. Neophodan je za funkcionisanje većine biohemijskih procesa u našem organizmu. Igra ključnu ulogu u mitohondrijskoj bioenergetici.

Maksimalna koncentracija u organizmu se postiže u ranim dvadesetim godinama. Starenjem, tijelo gubi sposobnost stvaranja koenzima Q10. Prema podacima iz kontrolisanih kliničkih studija, koncentracija koenzima Q10 u organizmu opada za oko 30% u starosnoj dobi od 40 godina, a manja je za 60% u dobi od 60 godina.

Nedostatak ovog bitnog enzima mogu izazvati brojni faktori kao što su određene hronične bolesti, stres, pad imuniteta, terapija ljekovima poput antihipertenziva, oralnih antidijabetika, ljekova protiv hiperlipidemije, beta-blokatra i neadekvatna ishrana.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Stanja kod kojih pomaže upotreba koenzima Q10

Koenzim Q10 se koristi kao atraktivan pristup terapiji u širokom spektru patoloških bolesti i poremećaja. Efikasnost koenzima Q10 u liječenju brojnih bolesti omogućila je naučnicima da prouče njegovu ulogu putem kontrolisanih kliničkih ispitivanja.

  • Jedan je od najjačih prirodonih antioksidanata. Djeluje protektivno na ćelijske membrane, smanjujući rizik od mnogih bolesti.
  • Djeluje protektivno na krvne sudove i srčani mišić. Povećava elastičnost krvnih sudova i spriječava sintezu lošeg holesterola. Spriječava i stvaranje plaka, koji je osnovni razlog nastajanja ateroskleroze i gotovo svih kardiovaskularnih bolesti kao što su visok krvni pritisak, angina pektoris, infarkt.
Tea Medica
foto: Tea Medica

Jača srčani mišić dajući mu svu potrebnu energiju. Ima povoljan uticaj na revitalizaciju ćelija srca. Kod pacijenata kod kojih je rizik za razvoj pojave oboljenja srca povećan postojanjem više faktora rizika kao što su: hipertenzija, dijabetes, virusne infekcije, upotreba alkohola, koenzim Q10 je kroz brojne kliničke studije pokazao pozitivne efekte.

  • Vrlo je bitan za naš imunitet. Ubrzava imuni odgovor na viruse i bakterije i podstiče stvaranje antitijela.
  • Daje kompletnu energiju našem organizmu, poboljšavajući moždane aktivnosti i pamćenje, fizičku izdržljivost i bolje funkcionisanje čitavog organizma.
  • Usporava razvoj, shizofrenije, Parkinsonove, Alchajmerove i Hantingtonove bolesti (hronično, naslijedno neurodegenerativno oboljenje mozga).U kontrolisanim kliničkim studijama je potvrđeno je da Q10 u dozi od 200 mg dnevno bezbjedan jer su ga dobro tolerisali pacijenti sa Hantingtonovom bolešću. Takođe je potvđeno da ista doza usporava razvoj Parkinsonove bolesti čak i do 40%.
  • Veoma je važna je podrška planiranju porodice. Supstitucioni je suplement za liječenje neplodnosti. Povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida kod muškaraca i smanjuje gubitak jajnih ćelija kod žena uzrokovan oksidativnim stresom.

Povećanje proizvodnje testosterona kod muškaraca je kontinuirani pravac istraživanja za mnoge naučnike u ovoj oblasti, zbog njegove uloge glavnog polnog hormona. Od 1978. godine, bilo je više od 30 studija koje su povezivale koenzim Q10 i testosteron. Utvrđeno je da suplementacija koenzima Q10 poboljšava smanjenje testosterona izazvano hemijskim agensima , uglavnom neutralizacijom štetnog efekta nastalih slobodnih radikala. Koenzim Q10 se upotrebljava kao sinergistički dodatak ljekovima koji uzrokuju reproduktivnu toksičnost.

Tea Medica
foto: Tea Medica
  • Pozitivan učinak kod alergije. Djeluje kao antihistaminik tako što sprečava alergijsku reakciju koja nastaje prilikom otpuštanja histamina.Preporuka je da se koristi nekoliko sedmica prije pojave alergije ukoliko se radi o sezonskoj alergiji, ili konstantno tokom godine ukoliko se radi o alergiji na prašinu, životinjsku dlaku i grinju.
  • Može da pomogne i kod migrena čijii je uzrok inflamacija, dehidratacija i određeni hormonalni status kod žena. Ima i pozitivan učinak na termoregulaciju. Smanjivanjem koncentracije koenzima Q10 snižava se tjelesna temperature narčito kod žena i prisustvo stalnog osjećaja hladnoće.
  • Kod dijabetesa je Q10 našao ulogu kao antioksidant, koji se najčešće primjenjuje za prevenciju komplikacija kardiomiopatije i neuropatije.
  • Odličan je izbor u borbi protiv starenja kako u topikalnim preparatima, tako i u preparatima koji se uzimaju oralno. Zbog svog antioksidativnog efekta jedan je od boljih faktora zaštite od štetnog djelovanja UVA i UVB zraka. U kozmetičkoj industriji ima široku primjenu kako u preparatima za žene tako i za muškarce.
  • Izuzetna je podrška sportistima. Obezbjeđuje veliku količinu energije, povećava izdržljivost i omogućava lakši oporavak organizma. S obzirom na to da sportisti konstanto troše rezerve koenzima Q10 iz organizma, neophodna je i konstantna suplementacija. Starenje je povezano sa sarkopenijom koja predstavlja gubitak mase i funkcije skeletnih mišića, gdje ovaj koenzim takođe može biti od velikog značaja.
  • Pozitivan učinak na redukciju tjelesne mase tako što ubrzava metabolizam, utiče na lučenje prirodog insulina, samim tim smanjuje apetit i potrebu za slatkišima.
Tea Medica
foto: Tea Medica

Koenzim Q10 i primjena ljekova

Statini(ljekovi protiv hiperlipidemiije) inhibiraju sintezu koenzima Q10. Zbog toga je obavezna preporuka svim osobama koje koriste statine jer izazivaju rabdomiolizu(teško oštećenje mišićnog tkiva).

Ukoliko koristite antikoagulatnu terapiju, nikako ne smijete istovremeno koristiti koenzim Q10 jer može povećati rizik od krvarenja.

Budući da ima i blago antihipertenzivno djelovanje, istovremenom upotrebom sa antihipretenzivima, može pojačati njihovo djelovanje.

Može poboljšati funkciju beta-ćelija pankreasa i povećati i osjetljivost na insulin, pa poslijedično može doći do smanjenih potreba za preparatima insulina kod dijabetičara.

Koenzimom Q 10 u namirnicama

Koenzim Q10 možemo unijeti u organizam hranom koja sadrži aminokiselinu metionin, ali zbog svoje lipofilnosti i velike molekulske mase, apsorpcija iz hrane je veoma spora i ograničena. Efikasnost postaje manja kada su namirnice termički obrađene.

Namirnice biljnog porijekla bogate koenzimom Q10 su: maslinovo ulje, ulje koštica grožđa, pistaći, orasi, bademi, lješnici, suncokretovo ulje, susam, avokado, jagode, karfiol, peršun, spanać, brokoli.

Namirnice životinjskoh porijekla: skuša, losos, sardina, tuna, goveđa i svinjska džigerica.

Vegetarijanci bi trebalo da budu oprezni jer je njihov unos koenzima Q10 kroz namirnice manji od optimalnog zbog restriktivnog režima ishrane.

Zbog slabe apsorpcije iz hrane, neophodna je suplemntacija.

Renomirani brend 7NUTRITION koji je već dugo poznat na crnogorskom tržištu po izuzetnom odnosu cijene i kvalieta , među svojim prozivodima, izdvaja i koenzim Q10 u dozi od 200 mg.

U pakovanju se nalazi 60 veganskih kapsula što predstavlja dozu za 2 mjeseca.

Kako uzimati koenzim Q 10

Preporučena dnevna doza je jedna kapsula dnevno, uz obrok sa dosta vode. Poželjna je primjena sa hranom koja sadrži nešto više udjela masti zbog bolje apsorpcije.

Kome se preporučuje primjena koenzimaQ10

S obzirom na to da su niske koncentracije koenzima Q10 u krvi zabilježene kod pacijenata sa slijedećim stanjima, upotreba koenzima Q10 značajno pomaže kod ovih stanja, samim tim i sprečava rizik od njihovog nastanka.

  • Angina pektoris
  • Moždani udar
  • Ishemijska bolest srca
  • Hipertenzija
  • Kardiomiopatija
  • Paradentoza
  • Mišićna distrofija
  • Alchajmerova bolest
  • Parkinsonova bolest
  • Shizofrenija
  • Hiperlipidemija i upotreba statina
  • Dijabetes
  • Alergija
  • Astma
  • Migrena
  • Neplodnost kod žena i muškaraca
  • Osobe na restrikktivnom režimu ishrane
  • Sportisti i fizički aktivne osobe.
Tea Medica
foto: Tea Medica

Proizvod nije namijenjen djeci, trudnicama i dojiljama.

Zbog svog sastava pogodan je za vegane. Ne sadrži gluten i druge alergene.

U ''Tea Medica'' apotekama uz dobru vještinu komunikacije možete dobiti profesionalne savjete i informacije za primjenu ovog preparata od naših farmaceuta.

Za sve preparate 7Nutrition kroz dobru apotekarsku praksu radimo konstantan monitoring(sistematska procjena napretka u odnosu na aktivnosti tokom određenog vremenskog perioda) gdje svakodnevno potvrđujemo odličnu komplijansu(poklapanje primjene suplemenata od strane korisnika sa preporukama izdatih od strane farmaceuta).

Preventiva je prvi korak ka zdravlju. Poslije 35 godina života svim zdravim pojedincima, preporučuje se stalna upotreba koenzima Q 10. Olakšajmo svom organizmu funkcionisanje i dodajmo na vrijeme ono što nam nedostaje.

Već nakon 7 dana od primjene, osjećaj iscrpljenosti je znatno manji, a produktivnost bolja.

Svi 7 NUTRITION suplementi na popusti -20% od 17. do 23. aprila u svim Tea Medica apotekama.

''Više vrijedi lijek koji održava zdravlje, nego onaj koji istjeruje bolest.“- francuska izreka