Bez vježbanja: 10 genijalnih ideja kako se više kretati

Nije važno ako vam se neki od ovih predloga ne dopadne ili vam izgleda smiješno - ako primjijenite bar pola, već ste nešto uradili

14330 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U svoj gusti raspored ne morate ugurati još i sat vremena vježbanja, već svoje svakodnevne aktivnosti pretvorite iz sjedilačkih u aktivne.

Naći vrijeme za kretanje i vježbanje ponekad je veći problem od samog vježbanja. To znaju svi oni sa puno svakodnevnih obveza koje čekaju upravo njih.Ali, postoje načini da ne zanemarite fizičku aktivnost u svom pretrpanom rasporedu, savjetuju stručnjaci za Healthline.com. Inspirišete se ovim kreativnim idejama i – krećite se više svaki dan.

1. Koristite stepenice

Možda je ovo najdosadniji savjet koji ste čuli već stotinu puta do sada, ali to ga ne čini manje dobrim savjetom za više kretanja. Korištenje stepenica umjesto lifta povećava vaše otkucaje srca, pomaže u održavanju ravnoteže i jača donji dio tijela. Pokušajte i s preskakanjem po dvije stepenice.

2. Tokom sastanka – hodajte

Ako radite od kuće i često pratite virtuelne konferencije, zašto ne biste tokom neke hodali, pogotovo ako ne morate da buljite u ekran. Stavite slušalice u uši, telefon u džep i radite dok paralelno hodate. Istraživanja pokazuju da hodanje podstiče kreativnost i poboljšava mentalnu oštrinu, prenosi ordinacija.hr.

3. Pravite velike korake

Na primjer, dok kupujete. Možda ćete izgledati smiješno sami sebi, ali to je odlična aktivnost za vas, naročito ako gurate kolica u prodavnici koja vam mogu služiti za ravnotežu. Jednostavno, a zabavno.

4. Sjedite na pilates-lopti

Zamijenite svoju radnu stolicu pilates-loptom. Osim što pomaže kod bola u leđima, pomoći će vam i da poboljšate držanje, a dok sjedite, možete raditi i vježbe istezanja za vrat, karlicu i kičmu.

5. Parkirajte auto daleko

Ako ste u mogućnosti, parkirajte nešto dalje od mjesta na koje idete. Tako možete znatno povećati broj koraka.

6. Više seksa

Neka istraživanja tvrde da za vrijeme seksa muškarci gube 4, a žene 3 kalorije u minuti. Možda nije isto kao sat vremena treninga, ali može pomoći. Isprobajte nove poze i tehnike i povežite se s partnerom, i to sve u – pokretu.

7. Nabavite kućnog ljubimca ili volontirajte u azilu

Ideja je da se više krećete, što više vremena provodite na otvorenom, a u konačnomi i pomognete. Vaše mentalno zdravlje, ali i vaše tijelo biće vam zahvalni.

8. Samo plešite

Plesati možete u svim situacijama – dok kuvate večeru, slažete veš ili usisavate. Plesanje je izvrsan i zabavan način sagorijevanja kalorija, a paralelno radite na ravnoteži i koordinaciji.

9. Igrajte se

Iskoristite vrijeme za uživanje u aktivnim igrama, naročito onima koje možete igrati napolju, ali i u zatvorenom, a osim što ćete se dobro oznojiti, usto ćete se i zabaviti.

10. Vježbajte ili se istežite dok gledate televiziju

Ni ovaj savjet nije nikakva novost, ali zaista može pomoći da vam vrijeme brže prođe dok, recimo, hodate ili trčite na traci, vozite bicikl, istežete se ili dižete tegove. Važno je samo da ono što vam treba za vježbanje bude blizu vašeg televizora.

Bonus video: