"Bauk" menopauze: Simptomi prirodnog procesa o kojem se ćuti

Žene treba da pričaju. Ljekari treba da ih slušaju i razgovaraju s njima. Kad ćutimo, svi gubimo, zaključuju stručnjaci

18531 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prije nego što devojka dobije menstruaciju, sleduje joj „razgovor s majkom“. Tokom trudnoće, žena dobija niz savjeta – od prijatelja, porodice i ljekara. O menopauzi se uveliko - ćuti.

Simptomi menopauze mogu biti veoma neprijatni, žene o tome treba da budu dobro obaviještene, međutim, bilo kakvu, pa i ljekarsku pomoć rijetko traže, a još ređe dobijaju.

Iako je u posljednjih nekoliko godina došlo do promjena u stavu prema menopauzi, ona i dalje ostaje tema o kojoj se nedovoljno govori. Portal lepotaizdravlje.rs u vezi sa ovom temom bilježi zanimljivost o mimu koji je nakon nastupa Dženifer Lopez na Superboulu 2020. postao viralan. Jedna polovina ekrana prikazivala je Blanš Devero iz Zlatnih djevojaka (The Golden Girls), koja je nosila danas smiješnu frizuru i 'tetkastu' bluzu; na drugoj polovini bila je tamnoputa, razbarušena Džej Lo koja pleše na bini u oskudnom bodiju sa šljokicama. Osamdesetih godina prošlog vijeka, Blanš je bila oličenje žene u ovoj životnoj fazi, a danas je to Džej Lo.

j. lo
foto: Facebook

Mala anketa iz 2013. godine objavljena u časopisu Menopause pokazala je da samo jedan od pet specijalizanata akušerstva i ginekologije pohađa bilo kakvu formalnu obuku o menopauzi.

Nedostatak terapije takođe je uobičajena pojava, kaže autorka istraživanja dr Ven Šen (Wen Shen), docentkinja na Odeljenju za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta Džon Hopkins.

"Kada tretirate pacijentkinju u menopauzi, ne obavljate nikakve procedure, tako da ne dobijate nikakvu nadoknadu za taj rad. To su, ipak, konsultacije koje oduzimaju mnogo vremena i to je dio problema".

Potrebno je otvoreno pričati o menopauzi. Za početak, vrijeme je da prestanete da o tome govorite sramežljivo. Polovina stanovništva prolazi kroz zajedničko iskustvo, a žene ni na koji način nijesu ohrabrene da ga podijele. Kako da promijeniti stigmu koja prati menopauzu? Žene treba da pričaju. Ljekari treba da ih slušaju i razgovaraju s njima. Kad ćutimo, svi gubimo, zaključuju stručnjaci.

Postoji veliki broj simptoma menopauze - od očekivanih talasa vrućine, bolova u zglobovima, preko nepravilnih otkucaja srca, do stanjivanja kose i lomljivih noktiju (koža gubi oko 30 procenata kolagena u prvih pet godina od početka menopauze). Ipak, mnoge žene koje imaju ove simptome nemaju pojma da je njihov uzrok menopauza. Čak i ako je žena svjesna simptoma, možda će ih zanemariti.

Simptomi koji ukazuju na početak menopauze:

1. Neredovan ciklus

Neredovan ciklus je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona vašeg tijela, koji rade do kraja vaše plodnosti, piše ljepotaizdravlje.hr.

2. Valunzi

Topli, a ponekad čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.

3. Nelagodnost pri spavanju

Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim snabdijevanja tijela estrogenom,i progesteron opada u periodu menopauze.

4. Vaginalna suvoća

Zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje da se suši i postaje manje elastično.

5. Napetost i depresija

Osjećaj napetosti, iritiranosti i depresije mogu savladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osjećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadi panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

6. Bol u udovima

Zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču i počinju da bole. Ukoliko je bol sve učestaliji, treba otići kod ljekara.

7. Hormoni i kosa

Čest simptom ulaska u menopauzu jeste i postojanje hormonske neuravnoteženosti koje se ogleda u promjenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do prorjeđivanja ili gubitka kose.

Bonus video: