Za zdravo srce: Koju hranu treba jesti, a koju izbjegavati

Pasulj i grašak, jogurt i kefir neke su od namirnica dobrih za srve, dok je, na primjer, kafa sa mlijekom među onima koje treba izbjegavati

19477 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da bi srce bilo što jače, odnosno zdravije, u svakodnevnoj ishrani nužno je pravilno odabirati namirnice. Ako želite da srce održite u formi pripazite na unos određene hrane i odlučite se za namirnice koje su zdrave za njega.

I dok se neke namirnice preporučuju, na neke treba posebno obratiti pažnju i izbjegavati ih. Pravilan izbor hrane može nas zaštititi od zdravstvenih nevolja.

Hrana koja se preporučuje:

Zob i ječam

"Ove namirnice sadrže specifičnu vrstu topivog vlakna poznatog kao beta-glukan, koji doprinosi snižavanju povećanog nivoa holesterola u krvi ", objasnila je za 24sata.hr klinička nutricionistkinja prof. dr sc. Darija Vranešić Bender. "Posebno su korisne razne žitne kaše od cjelovitih žitarica ", ističe Vranešić Bender.

Crveni pirinač

"Crveni pirinač se dobija fermentacijom običnog, a sadrži sastojke koji takođe povoljno djeluju na nivo holesterola u krvi", dodala je.

Grašak i pasulj

"Oni sadrže biljne sterole koji imaju sposobnost ometanja apsorpcije holesterola u probavnom sistemu", kazala je Vranešić Bender. Biljne sterole nalazimo i u mnogim vrstama voća, povrća, orašastih plodova, ostalim mahunarkama, cjelovitim žitaricama i biljnim uljima, poseno u ulju od repice.

Srdele i ostala plava riba

"Srdelice i plava riba glavni su prehrambeni izvor blagotvornih omega-3 masnih kiselina i nutrijenata poput vitamina D i selena", ističe Vranešić Bender.

Piletina i govedina

"Krto meso piletine i govedine izvor je koenzima Q10 koji je posebno bitan za osobe starijeg doba i za pacijente s poremećajem masnoće u krvi i bolestima srca i krvnih sudova", kaže nutricionistkinja. Takođe namirnice poput ribe, brokule, karfiola i sjemeni susama obezbjeđuju koenzim Q10.

Nutricionistkinja takođe ističe da su bijeli luk, nar, artičoka i zeleni čaj neke od drevnih namirnica s povoljnim djelovanjem kod poremećaja masnoće u krvi.

Voće i povrće

"Uklopite voće i povrće u svaki obrok. Ispunite polovinu tanjira povrćem, na primjer salatama, pirjanim i kuvanim povrćem. Za međuobroke grickajte jabuke, kruške, jagode ili svježu šargarepu", savjetuje dr Darija.

Fermentisani mlječni proizvodi

"Jogurt, kefir i druga fermentisana hrana pomaže u održanju ravnoteže mikroorganizama u našim crijevima, a zdrava crijevna mikrobiota bitna je i za održanje povoljnog nivoa masnoća u krvi", ističe.

Zdrave masnoće

"'Zdrave' masnoće nalazimo u ekstra djevičanskom maslinovom i bindevinom ulju, ulju repice, orašastim plodovima, sjemenkama poput chia sjemenki, lana i bundeve", kaže Vranešić Bender.

Namirnice koje treba izbjegavati:

Pecivo i slatkiši

"Krofne, kolači, odnosno uopšteno hrana s visokim udjelom šećera može dovesti do akumulisanja masti u organizmu i negativno se odraziti na nivo masnoća u krvi", objašnjava Vranešić Bender.

Prekomjeran unos šećera, kao i industrijski proizvodi poput keksa, pekarskih proizvoda, lisnatih tijesta, gotovih jela nisu poželjni u ishrani.

Suhomesnata hrana

"Slanina, masno meso i suhomesnati proizvodi se ne preporučuju za konzumaciju", ističe nutricionistkinja.

Energetska pića

Marketing energetskih pića može vas navesti da pomislite da su vam ona potrebna kako biste se osjećali punim energije, ali oni osim visokih doza kofeina, sadrže mješavine drugih nepovoljnih sastojaka koji nisu dobro i pravilno regulisani. Onima s visokim krvnim pritiskom preporučuje se izbjegavanje ovih vrsta napitaka. Čaj je uvijek bolja opcija.

Alkohol

Alkohol smanjite kako biste što bolje zaštitili svoje srce. "Žestoka alkoholna pića, baš kao i zaslađene gazirane napitke treba izbjegavati", naglašava Vranešić Bender.

Pržena hrana

Pohovanje i ulje obiluju kalorijama, i to onima koje su lišene hranjivih materija. Takve kalorije često se nazivaju 'praznim' kalorijama, a zapravo samo mogu ostaviti osjećaj napuvenosti. Ishrana koja obiluje njima često može dovesti do debljanja, a to vodi do zdravstvenih problema povezanih s težinom. Nemojte da prženje postane vaš uobičajeni način spemanja hrane.

"Pohovana i pržena hrana 'upija' velike količine masnoće čime je vrlo lako narušiti ravnotežu unosa makronutrijenata. Postoji puno ukusniji i zdraviji načini pripreme poput npr. poširanja ili pripreme na roštilju", istaknula je.

Mlječni napici s kofeinom

Neki ih nazivaju 'kafom', ali čim počnete da dodajete šećere, šlag i kojekakve druge stvari, uzeli ste ono što je u kafi zdravo i napunili je praznim kalorijama.

Bonus video: