Pri ruci su vam: Biljke koje smanjuju rizik od nastanka tromboze

Na primjer, tinktura od bijelog luka je odlična prevencija, a možete da je sami napravite kod kuće

12818 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock/Photocollage
Ilustracija, Foto: Shutterstock/Photocollage

Tromboza se obično javlja kod starijih ljudi, ali izuzetak nisu ni mladi, u zavisnosti od navika i načina života. Radi se o bolesti krvnih sudova koja može zahvatiti površinske vene - površinska tromboza ili duboke vene - dubinska venska tromboza (obično se javlja u bedru ili potkoljenici).

Prvi koraci u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka (trombova) u kardiovaskularnom sistemu su - više kretanja, gubitak viška kilograma i prestanak pušenja. Uz to pomaže i hrana bogata omega-3 i omega-6 masnim kisjelinama i topivim biljnim vlaknima, a odlična prevencija su i ljekovite biljke kojima smo okruženi.

Neke od ovih ljekovitih biljaka, koje koje smanjuju vjerojatnoću od tromboze, već imate kod kuće:

Ljute papričice

Ljudi koji jedu ljutu hranu žive duže, pokazala je jedna studija - za deset odsto vremena duže žive pojedinci koji ljutu hranu na jelovniku imaju jednom do dva puta u sedmici, a 14 odsto oni na čijem je tanjiru dva do sedam puta nedjeljno.

Za to je zaslužan aktivni sastojak ljutih papričica - kapsaicin. Nalazi se u čiliju, feferonima i kajenskom biberu. Što više kapsaicina sadrže, ljući im je ukus.

Za crvene ljute papričice se smatra da su jedan od najboljih razrjeđivača krvi koji se može pronaći u prirodi upravo zbog kapsaicina. On može da pomogne i u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u krvi kao i kod rizika od nakupljanja trombocita.

Naime, kapsaicin ima ulogu u rastvaranju fibrina, materije koja igra veliku ulogu u formiranju krvnih ugrušaka.

2. Ruzmarin

Ova ljekovita biljka je dobra za cirkulaciju, a za to je zaslužan flavonoid - diosmin koji pojačava protok krvi kroz vaskularni sistem.

Osim toga, ruzmarin obiluje vitaminom B6 važnim za proizvodnju hemoglobina, proteina koji prenosi kiseoik od pluća do svih ostalih djelova tijela. Kako bi smanjili rizik od nastanka tromboze, redovno pijte čaj od ružmarina.

Čaj od ruzmarina

U šoljicu stavite dvije kašičice sušenih listića ružmarina, prelijte vrućom vodom i ostavite neka malo odstoji. Potom procijedite i popijte. Preporuka je piti dvije šoljice na dan - ujutru i uveče.

Đumbir

I đumbir je jedna od davnina poznata biljka koja može pomoći u smanjenju rizika od nastanka tromboze. Naime, đumbir dobro djeluje na cirkulaciju i sabotira stvaranje ugrušaka u krvnim sudovima. Koristi se kao čaj, prah, u obliku tinkture, ulja, obloga, kupki...

Čaj od đumbira

U šoljicu stavite dvije kašičice usitnjenog i osušenog korijena đumbira pa to prelijte vrućom vodom i ostavite tako dok se ne ohladi. Čaj možete procijediti ili popiti zajedno s komadićima đumbira. Pijte ga dva puta na dan.

Bijeli luk

O blagodetima bijeli luka se govori stotinama godina. Između ostalog, odličan je za snižavanjepritiska i regulisanje holesterola u krvi, a smatra se i jako dobrim prirodnim razrjeđivačem krvi.

Dobro ga je jesti zajedno s paradajzom i to na tako da se zajedno kuvaju, jer se tada oslobađa ahoin, antikoagulantni sastojak koji sprječava lijepljenje trombocita, a samim time umanjuje rizik od nastanka tromboze. Svaki dan bi trebalo pojesti najmanje jedan do dva čena bijelog luka.

Tinktura od bijelog luka

Izgnječite 200 g bijelog luka pa ga prebacite u tamnu staklenu posudu i prelijte sa 1 litrom 60-postotnog alkohola. Zatvorite i stavite na tamno i hladno mjesto.

Nakon 10 dana propasirajte talog pa ocijedite kroz više slojeva gaze. Ponovno poklopite i ostavite tri dana. Potom pijte 5 do 25 kapi ove tinkture tri puta dnevno i to pola sata prije obroka, prenosi ljekovitapriroda.com.

Bonus video: