Pet dobrih prehrambenih navika: Pomoći će gubljenju težine

Ako želite da se riješite viška kilograma, a to vam baš i ne polazi za rukom, pokušajte da usvojite pet prehrambenih navika i da ih se dosljedno pridržavate

16817 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema Harvard Medical School odluka da jedete više voća i povrća umjesto prerađene hrane ima značajan rezultat kada je u pitanju sagorijevanje masti, ali mnogi nutricionisti ne mogu da se slože oko najbržih načina za mršavljenje.

Kao rezultat suprotstavljenih informacija i niza dostupnih opcija, na primjer, 160 miliona Amerikanaca svake godine se bavi specijalizovanom dijetom i zajedno izdvaja 70 milijardi dolara na suplemente za mršavljenje i druge potrošne materijale usmjerene na ishranu koji se reklamiraju kao rješenje za uklanjanje viška kilograma. Iako mnogi ljudi vjeruju da je potrebno puno rada da bi se smršalo, nekoliko jednostavnih i dokazanih tehnika i navika u ishrani mogu učiniti čuda, prenosi klix.ba.

Započnite dan vlaknima

Sagorijevanje kalorija se aktivno dešava u trenutku kada ujutro otvorite oči, aizbor pravog doručka može obezbijediti da se kasnije tokom dana ne prejedate. Jedan jednostavan nutrijent može napraviti veliku razliku.

"Hrana od cjelovitog zrna za doručak može pomoći u gubitku težine jer nas vlakna mogu duže držati sitima, smanjujući naš ukupni unos kalorija", kaže Dana Ellis Hunnes, viši dijetetičar u medicinskom centru UCLA, i autor knjige Recept for Survival.

Doručkujte uz čaj ili kafu

Nakon što odaberete svoj omiljeni doručak prepun vlakana, izaberite i pravi napitak da biste "otključali" maksimalne nivoe sagorijevanja kalorija. Srećom, dva osnovna napitka u ranim jutarnjim satima mogu poboljšati način na koji doručkujete.

"Kafa ili čaj mogu pomoći pri mršavljenju jer su to napici bez kalorija bogati antioksidansima i protivupalnim materijama koje mogu pomoći u procesu mršavljenja", nastavio je Hunnes.

Naravno, to ne važi za kafe sa mnoštvom dodatnih zaslađivača i visokokaloričnih krema, one se tako pretvaraju u kalorijsku bombu.

Pazite dok jedete

Tokom dana, praćenje gladi može spriječiti da se prejedate, a ako polako i pažljivo jedete to može pomoći da prepoznate kada ste zapravo siti.

"Svjesnost je stanje bića koje se fokusira na sadašnji trenutak - biti svjestan i prihvatiti svoje misli, osjećaje i poruke iz svog tijela" , objasnila je Alyssa Burnison, MS, RD, LN .

Kada praktikujete svjesnu ishranu, to može imati pozitivan utjecaj na vaše emocionalno i fizičko zdravlje, vaš odnos s hranom, a možda i na težinu.

Ova praksa podstiče rutinu zdravog obroka i obeshrabruje ometanje tokom obroka, obezbjeđujući da se na kraju ne nagomilate nepotrebnim kilogramima. Da bi se savladala ova prehrambena navika potrebno je malo vježbe.

Pokušajte s povremenim postom

Brojanje kalorija zvuči privlačno na papiru, ali glavobolja od pomnog praćenja svake sitnice koju stavite u usta može brzo postati dosadna. Srećom, povremeni post može da vas poštedi pažljivog praćenja unosa hrane.

Ova navika u ishrani može dovesti do ozbiljnih rezultata, ali samo se pobrinite da to učinite kako treba.

Ne preskačite doručak

Ako odlučite da započnete povremeni post, pobrinite se da to učinite na način da ne preskočite doručak. "Doručak omogućava prekid noćnog posta i daje ugljene hidrate koji su potrebni za funkcionisanje organizma", rekla je Blanca Garcia, RDN, registrovana dijetetičarka na Healthcanal-u. Osim što će vas zasititi, redovan i zdrav doručak može poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od dijabetesa.

Bonus video: