Pri ruci je svakome: Besplatan čuvar srca i bubrega

Dodajte listove maslačka u svoju ishranu i poboljšajte svoje zdravlje

17182 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Maslačak je stanovnik naših bašti, livada i dvorišta. Iako često nailazimo na njega rijetko se nalazi na našem tanjiru, a trebao bi. Listovi maslačka imaju blago gorak ukus, možete ih jesti sirove i kuvane, no svakako ćete dobiti važne nutrijente. Sadrže malo kalorija, samo 45 na 100 grama, a bogati su vitaminima i drugim nutrijentima koji su potrebni našem organizmu. Dodajte listove maslačka u svoju ishranu i poboljšajte svoje zdravlje. Evo koji se nutrijenti nalaze u maslačku:

Lutein i zeaksantin

Ovo su dva važna nutrijenta za zdravlje očiju, a nalaze se upravo u listovima maslačka. Ako unesete 100 grama ove važne biljke, unijećete 15 miligrama luteina i zeaksantina. Oba nutrijenta filtriraju svjetlost koja ulazi u vaše oči i tako štite očno tkivo od oštećenja izazvanog svjetlom. Lutein i zeaksantin služe kao prirodna zaštita makule (žuta mrlja u oku) od sunčeve svjetlosti zato što njihov pigment filtrira plavu svjetlost, slično kao sunčane naočari.

Konzumiranje najmanje 12 miligrama luteina i zeaksantina dnevno smanjuje rizik od katarakte (mrene) i makularne degeneracije, a to su bolesti očiju koje nastaju starenjem, piše živim.hr.

Vitamin A i K

Listovi maslačka sadrže i znatne količine vitamina A i vitamina K, a oba utiču na vašu krv. Vitamin K reguliše stvaranje krvnih ugrušaka, dok vitamin A podržava rast novih krvnih zrnaca.

Isto tako, vitamin A igra važnu ulogu u zdravom funkcionisanju očiju i podržava zdravlje imunološkog sustava, dok vitamin K održava zdravlje kostiju.

Samo 55 grama listova maslačka sadrži 856 miligrama vitamina K, što je više od preporučene dnevne doze. Ista količina listova maslačka će obezbijediti 279 miligrama vitamina A, što je više od trećine preporučene dnevne doze.

Kalcijum i vitamin C

Uključite listove maslačka u svoju ishranu jer su izvrsan izvor vitamina C i kalcijuma. Vitamin C i kalcijum održavaju zdravlje kostiju, kalcijum vam je potreban za održavanje gustoće kostiju, a vitamin C za proizvodnju kolagena, što vaše kosti čini otpornima na oštećenja. Isto tako vitamin C pomaže tijelu da se obnovi kožu za zarastanje rana.

Oba održavaju komunikaciju nervih ćelija i doprinose funkciji nervnog sistema. Unosom samo 55 grama listova maslačka obezbjeđujete 206 miligrama kalcijuma, ili 21 posto preporučene dnevne doze. Jednako velika porcija listova maslačka sadrži i 39 miligrama vitamina C, što je 43 odsto prporučene doze za muškarce i 52 odsto za žene.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Korijen maslačka ima nekoliko bioaktivnih supstanci koje djeluju protiv simptoma dijabetesa tipa 2. Na primjer, maslačak je bogat inulinom, to je vrsta vlakna koja pomaže u stabilizovanju nivoa šećera u krvi.

Takođr sadrži klorogensku kiselinu koja utiče na lučenje i osjetljivost na insulin. Antioksidativna i protivupalna svojstva maslačka mogu zaštititi od dugotrajnih komplikacija koje uzrokuje dijabetes tipa 2 (poput bolesti srca). Može poboljšati zdravlje srca

U nekoliko studija na životinjama, maslačak je smanjio razinu LDL (loš) holesterol i trigliceride, a podigao HDL (dobri) holesterol. Iako je potrebno više studija na ljudima kako bi se dokazali uzrok i posljedica, hranjive materije u listovima maslačka mogu pomoći u održavanju zdravlja ljudskog srca. Maslačak sadrži i kalijum, koji snižava krvni tlak.

Isto tako, ima malo masti i šećera, a bogat je vlaknima. Uz to, dobar je izvor vitamina za srce, poput folne kiseline i vitamina C. Pospješuje i izbacivanje toksina iz tijela tako što na rad podstiče rad bubrega, čisti i limfu, žuč i poboljšava funkciju jetre.

Kako se priprema?

  • Listove, ali i cvijet maslačka možete pripremati na nekoliko načina:
  • Svježe listove maslačka možete dodati u salatu
  • Cvjetove možete jesti svježe ili kuvane, možete ih kisjeliti, koristiti za pravljenje napitaka
  • Kuvanjem listova smanjit ćete im gorčinu
  • Korijenje maslačka koje je staro dvije godine možete pržiti, samljeti i koristiti kao zamjenu za kafu.

Bonus video: