Za izbjegavanje: Ove namirnice čine vas gladnijima nego što jeste

Osim što naše tijelo ne nahrani i ne da mu dovoljno energije koja mu je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti takva hrana može imati vrlo loš efekt na našu liniju

10027 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izbor namirnica, jela, odnosno uopštenohrane vrlo je širok i raznolik no kad birate ono što ćete jesti treba biti pametan. Bilo da želite da skinete koji kilogram ili da izbjegnete nezdrave navike treba oratiti pažnju na efekat koji određena hrana ima na naš organizam.

Postoji zdrava i nezdrava hrana - to svi znamo. Ali, postoji i hrana koja nas samo prividno odnosno vrlo kratkotrajno učini sitima. Takvu hranu svakako treba izbjegavati jer, osim što očito nije nutritivno uravnotežena jer nema dovoljno hranjivih elemenata, takva hrana najčešće je i nezdrava odnosno prepuna šećera, masti i tako dalje.

Osim što naše tijelo ne nahrani i ne da mu dovoljno energije koja mu je potrebna za obavljanje svakodnevnih aktivnosti takva hrana može imati vrlo loš efekt na našu liniju to jest zbog nje se vrlo lako možemo udebljati. Sve to može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema poput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.

Ove namirnice svakako treba izbjegavati jer ćete se zbog njih osjećati gladnijima nego što jeste.

1. Brza hrana

Brza hrana prepuna je šećera, soli, bijelog brašna i masti, a sve to vrlo često dovodi do dehidratacije i osjećaja gladi.

2. Pahuljice

Pahuljice koje dosta ljudi konzumira za doručak prepune su šećera, a sadrže jako malo vlakana što povećava apetit i umor tokom cijelog dana.

3. Grickalice

Skoro sve grickalice su veoma slane i naglo podiže insulin u krvi, a zatom ga ubrzano spuštaju što dovodi do osjećaja gladi.

4. Alkohol

Alkoholna pića remete funkcioniranje leptina to jest hormona koji je odgovoran za regulaciju gladi, piše wall.hr

Bonus video: