Topi kilograme i zateže kožu: Dijeta na kojoj je i kraljica Leticija

Španska kraljica poznata je po vitkom stasu, koji postiže uz pomoć vježbanja, ali i zahvaljujući načinu ishrane koji djeluje pozitivno na više načina. Riječ je o jednostavnoj dijeti u kojoj nema gladovanja

45696 pregleda 3 komentar(a)
Španska kraljica Leticija, Foto: Instagram/queenletizia
Španska kraljica Leticija, Foto: Instagram/queenletizia

Kraljica Leticija od Španije poznata je kao jedna od najbolje odjevenih žena planete, ali nije samo izuzetan stil ono što je izdvaja kada je riječ o izgledu - tu je i njena bujna kosa, besprijekorna koža i vrlo vitka figura.

Kako su svojevremeno pisali španski mediji, za to je zaslužan način ishrane, ali i kompletan životni stil španske kraljice. Šanska kraljica pažljivo bira hranu, a jedan pogled na njene ruke kada nosi kratke rukave ili bretele otkriva da vrijeme često provodi u teretani.

"Kraljica svaki drugi dan radi vježbe snage", otkrio je jednom prilikom Leticijin bivši lični trener Hose Ignacio Hernandez Koronado. Kako je kraljičin bivši trener ispričao, ona radi kombinaciju vježbi za bicepse i ramena, a ne zapostavlja ni tricepse, jer joj je vema važno da ima zategnute ruke. "Zavisna je od sobnog bicikla, koji vozi dok sluša muziku da bi sagorjela još više kalorija", otkrio je Hose Ignacio.

Što se tiče ishrane, Leticija se pridržava Perikone dijete, režima ishrane koji je nazvan po dermatologu dr Nikolasu Perikoneu, autoru više knjiga o mršavljenju.

Perikone dijeta

U pitanju je dijeta koja se često preporučuje kao najbolja moguća za zdravu, zategnutu i sjajnu kožu, a garantuje i brzo mršavljenje i održavanje normalne težine. Gubitak kilograma, povećana energija, sjajna zategnuta koža i sveukupno fizičko blagostanje - navodno se sve to se dešava uz dijetu dr Perikonea. Trebalo bi da se ovog plana ishrane pridržavate 28 dana, a njen kreator garantuje da blagotvorno deluje na kožu lica, jer je, kako kaže, upravo ishrana ključ zdrave kože.

Šta smije da se jede na Perikone dijeti?

U najvećoj mjeri se koristi riba, kao i druge namirnice bogate omega-3 mastima i proteinima. Preporučuju se još: bjelance, zeleno povrće, orasi, pasulj, mlijeko i mlječni proizvodi, citrusno voće, masline, paradajz, jabuke, nektarine i breskve, dinja, kivi... Tu je i hrana koju je dr Perikone izdvojio kao vrlo poželjnu zbog visokog udjela vlakana, antioksidanata i esencijalnih masnih kiselina: crni i bijeli luk, heljda, ječam, ljuta paprika, koštunjavo voće i sjemenke, plavo-zelene alge, asai bobice, klice pšenice, praziluk i jogurt.

Šta ne smije da se jede na Perikone dijeti?

Zabranjene namirnice su: hljeb, tjestenina, pirinač, šećer, kafa, pica, crveno meso, maslac, margarin, banane, bundeva, lubenica, šargarepa, kukuruz, krompir i alkoholna pića.

Zašto?

Osnovni princip ove dijete jeste vođenje glikemijskim indeksom namirnica — zato među zabranjenima ima i nekih namirnica koje su poznate kao zdrave, ali imaju glikemijski indeks iznad 50.

Kada je riječ o dodacima hrani, savjetuje se da koriste suplementi koji ubrzavaju sagorijevanje masti, zacjeljuju rane i podstiču proizvodnju kolagena, odnosno usporavaju nastanak bora, piše Glosy.

Dnevni jelovnik sastojci se od pet obroka: doručka, ručka, večere, dvije užine, a obavezan je trening u trajanju od najmanje 20 minuta.

Primjer dnevnog jelovnika

Doručak

Za najvažniji obrok u danu trebalo bi da jedete omlet od tri jaja uz dimljeni losos, a druga opcija je ovsena kaša od 3 kašike pahuljica (nikako instant kaša) uz šaku svežih borovnica i malo badema. Ne smijete da konzumirate hljeb, kafu i sokove, a dozvoljeni su zeleni čaj i voda.

Ručak

Za ručak se jede pečena ćuretina, zelena salata, paradajz, uz malo kuvanog pasulja. Možete se zasladiti sa još nekoliko borovnica ili par komadića dinje.

Večera

Oko 100-150 g pečenog lososa, zelena salata i bareno povrće poput brokolija, spanaća i špargle. Izbjegavajte krompir, šargarepu i cveklu.

Obrok prije spavanja

Jedno tvrdo kuvano jaje, mala salata od svježeg celera, 3 crvene svježe paprike i 3 masline.

Važno je da iz ishrane izbacite kofein, hljeb i slatkiše, pijete dosta vode i zelenog čaja.

Bonus video: