Urolitijaza - kalkuloza urinarnog sistema - najsavremeniji tretman u bolnici Codra

Sofisticirana aparatura najnovije tehnologije - iskusni tim urologa sa preko 15000 tretiranih pacijenata

23814 pregleda 0 komentar(a)
Foto: bolnica Codra
Foto: bolnica Codra

U Centru za urologiju Bolnice CODRA, jedno od odjeljenja je i Odjeljenje za kalkulozu u kome se u najkraćem mogućem roku obavlja dijagnostika i odgovarajuća procedura u liječenju urolitijaze koristeći najsavremeniju aparaturu i tehologiju. Pacijentima je omogućen multimodalni tretman liječenja urolitijaze primjenom, svih postojećih minimalno invazivnih endoskopskih procedura, jednako kao u najvećim svjetskim urološkim centrima.

U Centru za urologiju Bolnice CODRA, obavljaju se sve procedure u tretmanu urolitijaze koje postoje u savremenoj urologiji. Tim urologa Bolnice CODRA koji je edukaciju završio u najreferentnijim evropskim urološkim centrima,sa iskustvom od preko 15 000 tretiranih pacijenata, ove intervencije i endoskopske operacije obavlja na nasavremenijim aparaturama.

bolnica Codra
foto: bolnica Codra

Urolitijaza je prisustvo kalkulusa ( kamenaca) u bubregu, mokraćnim kanalima i/ili mokraćnoj bešici. Mogu biti pojedinačni ili multipli, jednostrani ili obostrani, kao i različitog oblika, veličine i strukture.

Cijeli region, a Crna Gora naročito, pripadaju endemskim područjima za stvaranje urolitijaze i veliki dio populacije suoči se sa ovom patologijom makar jedan put tokom života.

Postoji više faktora za nastanak urolitijaze, odnosno stvaranje kamenaca. Dominiraju dvije teorije koje se dopunjuju, teorija kristalizacije i supersaturacije (prezasićenosti ) i teorija inhibitora kristalizacie. Dugo vrermena važeća teoriija koloidnog matriksa, danas ima manji značaj. Ona podrazumijeva prisustvo organskog matriksa kao osnove za proces stvaranja kalkulusa. Osim ovoga postoje mnogi faktori koji utiču na formiranje urolitijaze, genetska predispozicija, klimatski uslovi, unos tečnosti, ishrana.

bolnica Codra
foto: bolnica Codra

Kamenac se primarno stvara u bubrezima i tu se nalazi kraće ili duže, kada se smatra fiksiranim. Kalkulusi mokraćnog kanala su kalkulusi koji se eliminišu iz bubrega, dok oni u mokrćnoj bešici mogu biti sekundarni, odnosno oni koji su eliminisani iz bubrega i primarni, stvoreni u mokraćnoj bešici. Primarni kalkulusi u mokraćnoj bešici, stvaraju se kao posljedica otežanog pražnjenja mokraćne bešike, kod muškaraca zbog patoloških procesa u prostati i/ili uretri, odnosno izvodnom mokraćnom kanalu, i kod žena i muškaraca kao posljedica neurogene disfunkcije bešike.

Kalkuloza pojedinih djelova urotrakta, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, naročito kalkulusi u mokraćnim kanalima- ureterima. Zastoj u eliminaciji urina iz bubrega izaziva veoma jake bolove ( renalna kolika), a kod dužeg trajanja dovodi i do infekcije, povremeno sa znacima urosepse. Ovakva stanja smatraju se urgentnim i pacijenta je neophodno podvrgnuti hitnoj dijagnostici i , a nakon adekvatne pripreme, obaviti jednu od procedura na osnovu indikacija. U Centru za Urologiju Bolnice CODRA, kopmpletan postupak, moguće je sprovesti u najkraćem mogućem roku.

bolnica Codra
foto: bolnica Codra

DIJAGNOSTIKA:

Dijagnostičke procedure podrazumijevaju biohemijske analize, ultrazvučnu i RTG dijagnostiku i prije svega MSCT urografiju kada se uspostavlja definitivna dijagnoza i odredjuje adekvatna vrsta tretmana. Kompletna dijagnostička procedura u našoj ustanovi završava se za par sati.

bolnica Codra
foto: bolnica Codra

LIJEČENJE

U Centru za urologiju Bolnice CODRA, pacijentima su dostupne sve procedure za tretman urolitijaze.

  1. ESWL ( Extracoproraeal shock wave lithotripsy)-Vantjelesno razbijanje kamenaca udarnim talasima.

Ekstrakorporalna litotripsija podrazumijeva primjenu udarnih talasa visoke energije koji se generišu u posebnom aparatu- izvoru, a nakon toga pod kontrolom rentgena ili ultrazvuka usmeravaju na kamen u bubregu ili gornjem segmentu uretera ( mokraćnog kanala). Udarni talasi mogu biti elektrohidraulički, elektromagnetni ili piezoelektrični, a svi oni po prelasku iz sredine manje gustine (meka tkiva) u sredinu veće gustine (konkrement) oslobađaju veliku količinu energije koja dezintegriše konkrement u sitne delove koji se potom spontano izmokravaju. Za izvođenje ove procedure koriste se specijalni aparati tzv. lithotripteri.

  1. URETERORENOSKOPIJA sa Litotripsijom- LITHOCLAST

Ureterorenoskopija sa litotripsijom - LithoClast je razbijanje inklaviranog kamenca u mokraćnom kanalu-ureteru, koji se nije spontano eliminisao. Tako lokalizovan kalkulus dovodi do zastoja u prolazu urina iz bubrega uz aklutno ugrožavanje njegove funkcije, a praćeno je izuzetno jakim bolovima, renalnom kolikom. Ova sofisticirtana procedura podrazumijeva uvoćenje optičkog instrumenta u unutrašnjost mokraćnog kanala preko uretre i mokraćne bešike. Služi za eksploraciju onih djelova urinarnog trtakta kroz koji prolazi, lokalizaciju kamena u mokraćnom kanalu- ureteru, njegovu veličinu i oblik.

bolnica Codra
foto: bolnica Codra

Kroz radni kanal ureterorenoskopa uvodi se litotriptor sonda kojom se kalkulus u cjelini dezintegriše i nakon toga evakuišu sitni fragmenti. Nakon litotripsije, u ureter, izmedju bubrega I mokraćne bešike, postavlja se privremeni JJ stent koji se kasnije ekstrahuje. Ova endoskopska procedura, obavlja se u opštoj anesteziji i podrazumijeva kratak boravak u bolnici.

FURS sa laser litotripsijom

Fleksibilna ureterorenoskopija sa laser litotripsijom je minimalno invazivno razbijanje kamenaca u bubregu. Takodje sofisticirana procedura slična ureterorenoskopij- Litochlast i u kojoj se koristi fleksibilni optički instrument sa kojim je moguće ući u sve djelove bubrega. Za dezintegraciju kamenaca koristi se posebna laser fiber- sonda. Nakon evakuacije sitnih fragmenata postavlja se privremeni JJ stent. Ova procedura obavlja se u opštoj anesteziji I podrazumijeva kratak boravak u bolnici.

bolnica Codra
foto: bolnica Codra

CISTOLITOTRIPSIJA

Ova procedura podrazumijeva endoskopsko razbijanje kalkulusa u mokraćnoj bešici različite veličine. Obavlja se endoskopskom aparaturom sa posebnim optičkim instrumentom i sondom za dezintegraciju kalkulusa. Kod muškaraca, ovaj endoskopski operativni tretman, često je udružen sa endoskopskom operacijom prostate- transuretralnom resekcijom ( TURP) ili hirurškim tretmanom suženja izvodnog mokraćnog kanala, uretre ( uretrotomija interna).

bolnica Codra
foto: bolnica Codra

PCNL- Perkutana nefrolitotomija ( litotripsija)

PCNL je endoskopska operativna procedura kojom se eliminišu veliki kamenci bubrega ( tzv koraliformna kalkuloza bubrega). Posebnom optičkom aparaturom- nefroskop ulazi se kroz minimalni rez u bubreg ultrazvučnim ili RTG navodjenjem. Za dezintegraciju kalkulusa koristi se ultrazvučna sonda ili lasersk fiber. Istovremeno sa razbijanjem kamenca, obavlja se i eliminacija dezintegrisanih djelova kalkulusa.

Laparoskopšska pielolitotomija

Ova, takodje minimalno invazivna procedura, primjenjuje se kod velikih kamenaca bubrega, a kod kojih je kao faktor rizika prisutno kongenitalno suženje spoja pielona I mokraćnog kanala- uretera ( stenoza UP segmenta) i koje se laparoskopski operiše istovremeno sa ekstrakcijom kalkulusa.

Tim urologa Bolnice CODRA:

Prof. Dr Dragoljub Perović

Dr Dragan Djurović

Prim. Dr Marko Zupančić

Dr Vladimir Brajović

Dr Zoran Mrkić

Dr Marko Vuković

Dr Đorđije Perović, ljekar na specijalizaciji.

Stalni saradnici i konsultanti u redovnim terminima:

Doc. Dr Ivan Vuković, Ass. Vladimir Kojović, Dr Dejan Đorđević, ( Beograd), Dr Mustafa Bazardžanović ( Tuzla). Prof. Dr Jasmin Bektić ( Insbruk, Austrija)

bolnica Codra
foto: bolnica Codra